Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2022, 11:51
Čas čítania 1:42
Dominik Vetrák

Netflix prišiel za 7 rokov o 50 % filmov. Hrozí, že na Netflixe budeme pozerať už len seriály?

Netflix prišiel za 7 rokov o 50 % filmov. Hrozí, že na Netflixe budeme pozerať už len seriály?
Zdroj: Paramount
FILMY A SERIÁLY NETFLIX
Uložiť Uložené

Neoficiálne údaje o katalógu Netflixu odzrkadľujú smutnú realitu nástupu množstva streamovacích služieb, ktoré sa navzájom oberajú o obsah.

Stránka What’s on Netflix, ktorá sa venuje obsahu na Netflixe, vydala krátku štúdiu, v ktorej prišla na to, že Netflix prišiel o množstvo filmov z ich katalógu. V máji 2015 ponúkali 4 751 filmov, zatiaľ čo v máji 2022 ponúkajú už „len“ 3 016. Treba však myslieť na to, že ide iba o katalóg filmov pre USA. Netflix v Európe a iných regiónoch má diametrálne odlišný katalóg.

Odporúčané
Netflix od začiatku roka zrušil už 10 seriálov. Oplatí sa vôbec začať pozerať ich seriály, keď ich môžu zrušiť? Netflix od začiatku roka zrušil už 10 seriálov. Oplatí sa vôbec začať pozerať ich seriály, keď ich môžu zrušiť? 4. mája 2022, 11:30

Je to preto, že Netflix má pre rôzne regióny odlišné licenčné podmienky. Niektoré hollywoodske štúdiá napríklad môžu vysielať svoje filmy na amerických televíznych staniciach, ale dané stanice neexistujú v Európe, a tak tam svoje filmy vysielajú cez streamovacie platformy, ako napríklad Netflix. Podobných licenčných dôvodov je oveľa viac.

The Power of Dog
Zdroj: Netflix

Prečo teda v USA klesá počet filmov na Netflixe? Viaceré hollywoodske štúdiá sa totiž pokúšajú zopakovať úspech Netflixu a vytvárajú vlastné streamovacie služby. Zatiaľ čo štúdiá ako Warner Bros., Disney, Universal či Paramount v minulosti vysielali svoje filmy cez Netflix, v súčasnosti to robia už prostredníctvom vlastných streamovacích platforiem.

Universal má Peacock, Paramount má Paramount+, Warner Bros. má HBO Max a Disney má Disney+. Týchto streamovacích služieb je však oveľa viac, takže Netflix neustále prichádza o filmy a seriály, ktoré sa začínajú vysielať na streamovacej službe, ktorá je daným hollywoodskym štúdiám a televíznym staniciam „bližšia“. 

V Európe neprichádzame o také množstvo filmov z toho dôvodu, že u nás zatiaľ streamovacie služby ako Hulu, Paramount+, Peacock a mnohé ďalšie nie sú dostupné. Len čo však dostupné budú, môžeme očakávať, že aj „náš“ Netflix príde o veľké množstvo filmov. 

Mission: Impossible Tom Cruise
Zdroj: Paramount Pictures

V regióne USA je v porovnaní s rokom 2015 o 55 % menej filmov. Našťastie, Netflix v posledných rokoch začal investovať do vlastnej filmovej tvorby. Vďaka tomu majú celkovo „len“ o 35 % menej filmov. 

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

V súčasnosti je katalóg filmov a seriálov na Netflixe zložený z cca 47 % vlastnej tvorby a 53 % licencovanej tvorby. Portál What’s New on Netflix odhaduje, že do konca roka bude na Netflixe viac originálnej tvorby než licencovanej. 

Pokles počtu filmov spoločne s faktom, že Netflix ruší veľké množstvo (aj) obľúbených seriálov, nevytvára v predplatiteľoch veľké dôvody na to, aby si bezmyšlienkovite platili Netflix aj naďalej.

Netflix síce pracuje na rozšírení svojho filmového katalógu vďaka neustálej produkcii originálnych filmov, no čo sa týka kvality, väčšinou ide v najlepšom prípade o priemerné snímky. Ich filmy rozhodne nenahradia kvalitu licencovaných filmov. Vyzerá to tak, že Netflix postupne ponúka menej kvalitných filmov a aj seriálov. 

Späť
Zdieľať
Diskusia