Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2022, 9:01
Čas čítania 1:13
Ema Stanovská

Rusi od začiatku vojny zaútočili na 200 zdravotných stredísk na Ukrajine. V stovkách z nich nemožno poskytovať starostlivosť

Rusi od začiatku vojny zaútočili na 200 zdravotných stredísk na Ukrajine. V stovkách z nich nemožno poskytovať starostlivosť
Zdroj: Alexey Furman/Getty Images
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

„WHO stojí pri vás,“ odkázal Ukrajine šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) od začiatku ruskej invázie zdokumentovala 200 útokov na ukrajinské zdravotné strediská. Informuje o tom BBC.

Minister zdravotníctva Viktor Ľaško, ktorého citovala tlačová agentúra Unian, uviedol, že Rusi úplne zničili 40 nemocníc a ďalších 500 poškodili natoľko, že sa tam nemôže poskytovať zdravotná starostlivosť.

Riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Mike Ryan na tlačovej konferencii povedal, že tieto zistenia posunie ďalej tým, ktorí posúdia, či išlo o spáchanie zločinov. Počas tej istej tlačovej konferencie šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval Moskvu, aby prestala viesť vojnu proti svojmu susedovi, a Ukrajincom odkázal: „WHO stojí pri vás.“

Zničená budova nemocnice v Novom Bykove na Ukrajine.
Zničená budova nemocnice v Novom Bykove na Ukrajine. Zdroj: Getty Images/Alexey Furman

Ruské sily dnes zhodili bombu na školu v Bilohorivke v Luhanskej oblasti, kde sa nachádzala takmer celá dedina, informuje Nexta. V škole sa pred útokmi vojakov schovávalo približne 90 ľudí. Odhaduje sa, že 60 z nich tragicky zahynulo. Záchranári zatiaľ z trosiek vyniesli 30 ľudí.

Zelenskyj pripomenul víťazstvo nad nacistami

Prezident Volodymyr Zelenskyj včera večer vo videopríhovore oznámil, že Rusi na Ukrajine okrem toho zničili alebo poškodili 200 lokalít kultúrneho dedičstva.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

„Žiaľ, zlo sa znovu vracia vtedy, keď si ľudia nevážia práva iných ľudí, keď ignorujú zákony a ničia kultúru. Presne to sa stalo ruskému štátu. Preto sa teraz musíme všetci brániť. Musíme brániť našich ľudí, naše mestá a dokonca naše múzeá, lebo sa stávajú terčmi ruských raketových úrokov,“ cituje Zelenského The Guardian.

Zelenskyj dodal, že svet si v nedeľu a v pondelok pripomenie víťazstvo nad nacistami v druhej svetovej vojne. „Ale konanie Ruska by malo každému štátu a každému národu pripomenúť, že zlo sa nedá poraziť raz a navždy,“ dodal ukrajinský prezident.

Domov
Zdieľať
Diskusia