Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. mája 2022, 14:33
Čas čítania 0:43
Jakub Paulík TASR

Taliban nechce, aby ženy „provokovali“ mužov. Od soboty musia povinne nosiť burku

Taliban nechce, aby ženy „provokovali“ mužov. Od soboty musia povinne nosiť burku
Zdroj: TASR/AP/Peter Endig
ZAUJÍMAVOSTI AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Pravidlá pre ženy v Afganistane sú opäť o niečo prísnejšie.

Ženy v Afganistane musia podľa sobotňajšieho nariadenia najvyššieho vodcu Talibanu na verejnosti povinne nosiť burku. Mulla Hajbatulláh Áchúndzáda v nariadení napísal, že ženy by mali nosiť čádor, ktorý predstavuje zakrytie celého tela okrem tváre. Ale afganské ženy, ktoré nie sú príliš staré ani mladé, si musia zahaliť okrem očí celú tvár.

Dôvodom je, aby sa pri kontakte s dospelými mužmi mimo rodiny „vyhli provokácii“. Hajbatulláh Áchúndzáda v nariadení ženám ďalej odporúča, aby v prípade, že nemajú vonku nejakú dôležitú prácu, radšej zostali doma. Už v predošlých mesiacoch pritom v Afganistane prišlo k veľkému sprísňovaniu pravidel. Po novom napríklad ženy nemôžu navštevovať parky v tom istom čase ako muži.

Odporúčané
Plukovník Kotas: Afganskí vojaci boli doobeda s nami, poobede pracovali pre Taliban (Rozhovor) Plukovník Kotas: Afganskí vojaci boli doobeda s nami, poobede pracovali pre Taliban (Rozhovor) 19. augusta 2021, 12:30

Nariadenie najvyššieho vodcu oznámil hovorca afganského ministerstva pre šírenie cnosti a prevenciu nerestí. Zároveň vyhlásil, že ideálny odev na zakrytie tváre je burka modrej farby. Tá je totiž symbolom talibanského režimu z rokov 1996 až 2001.

Tieto a ďalšie opatrenia Talibanu sú v kontraste s tvrdeniami, ktoré hlásali pri prevzatí moci. Tvrdili, že ich hnutie sa od roku 2001 zmenilo. V minulom období mali ženy zakázané chodievať z domu bez mužov a nemohli sa ani vzdelávať.

Domov
Zdieľať
Diskusia