Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2022, 7:45
Čas čítania 0:43
Jakub Paulík TASR

Donald Trump zostáva na Twitteri zablokovaný. Súd jeho argument o cenzurovaní obsahu neuznal

Donald Trump zostáva na Twitteri zablokovaný. Súd jeho argument o cenzurovaní obsahu neuznal
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana
POLITIKA DONALD TRUMP SPRÁVY ZO SVETA TWITTER
Uložiť Uložené

Žalobu bude môcť podať znova.

Federálny súd v Kalifornii zamietol žalobu exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý chcel, aby mu odblokovali účet na Twitteri. Bývalý prezident USA sa sťažoval na to, že sociálna platforma ho týmto spôsobom cenzurovala.

Súd tento argument považoval za slabý. Vo verdikte objasnil, že ústava zakazuje vládnym orgánom zasahovať občanom do ich práva na slobodu prejavu. To sa však nevzťahuje na súkromné firmy, ktorou je Twitter.

„Zmluvné podmienky umožnili Twitteru konať tak, ako uzná za vhodné, pokiaľ ide o akýkoľvek účet alebo obsah a z akéhokoľvek dôvodu,“ objasnil svoj rozhodnutie sudca James Donato. Žalobu však Donald Trump môže podať znova.

Trump v žalobe, ktorú súd zamietol, požadoval odblokovať svoj účet a zároveň náhradu škody v hotovosti. Twitter aj Facebook účty prezidenta zablokovali po útoku priaznivcov Donalda Trumpa na Kongres vo Washingtone z januára 2021, ktorý si vyžiadal viacero obetí. Kritici exprezidenta tvrdia, že vpád do Kongresu podnietil svojimi statusmi. 

Elon Musk, ktorý kúpil Twitter, však prisľúbil, že moderovanie obsahu plánuje obmedziť na zákonné minimum. Banovanie účtov do budúcna by sa tak mohlo zmeniť. Viac o zmenách na Twitteri pod vedením Elona Muska sa dočítaš v tomto článku.

Späť
Zdieľať
Diskusia