Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2022, 19:31
Čas čítania 0:55
Jana Chovancová

Do vzdušnej obrannej zóny Taiwanu vletelo 18 čínskych bojových lietadiel

Do vzdušnej obrannej zóny Taiwanu vletelo 18 čínskych bojových lietadiel
Zdroj: TASR/Svätopluk Písecký
POLITIKA ČÍNA POLITIKA
Uložiť Uložené

Taiwan pohyb lietadiel monitoroval svojím systémom protivzdušnej obrany, čínsky rezort obrany sa k tejto udalosti zatiaľ nevyjadril.

V piatok 6. mája oznámilo taiwanské ministerstvo obrany vstup 18 čínskych stíhačiek a bombardérov do vzdušnej obrannej zóny Taiwanu. Tchaj-pej na to reagoval nasadením vlastných stíhačiek, ktoré čínskym lietadlám vyslali varovanie, uvádza TASR na základe správy agentúry Reuters. 

Dokopy do vzdušnej obrannej zóny vletelo 18 čínskych lietadiel, z toho bolo 12 stíhačiek, dva bombardéry a štyri protiponorkové lietadlá. Bombardéry s lietadlami smerovali južne cez prieliv Pa-š medzi Taiwanom a Filipínami a stíhačky preleteli severovýchodne od Prataských ostrovov, ktoré kontroluje Tchaj-pej. 

Ministerstvo obrany vyhlásilo, že Taiwan monitoroval pohyb čínskych lietadiel svojím systémom protivzdušnej obrany. Čínsky rezort obrany sa zatiaľ k udalosti nevyjadril. Nestalo sa to však prvýkrát, Peking už v minulosti považoval podobné prelety pri Taiwane za obranu suverenity krajiny a boj proti tajným dohodám so zahraničnými silami. Narážal tak na podporu Washingtonu pre Tchaj-pej.

Čínske lietadlá vleteli do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Taiwanu, čo je širšia oblasť, ktorú Taiwan monitoruje. Dôvodom je včasná reakcia na prípadné hrozby, píše Reuters. Prelety v blízkosti územia Taiwanu však nie sú žiadnou novinkou, v januári vyslal Peking do Taiwanu až 39 lietadiel, tvrdí Tchaj-pej. Za tento týždeň zároveň preplávalo severovýchodne od Taiwanu osem čínskych námorných plavidiel vrátane lietadlovej lode. Informovalo o tom Japonsko, plavidlá sa nachádzali neďaleko jeho ostrova Okinava. 

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Taiwan síce doposiaľ nezaznamenal žiadnu hrozbu invázie z Číny, no od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu zvýšil úroveň ostražitosti. Čína nevylúčila použitie sily na získanie kontroly nad Taiwanom. 

Späť
Zdieľať
Diskusia