Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022, 16:21
Čas čítania 1:12
Eduard Starkbauer

Vyše 50 % transrodových a nebinárnych ľudí v USA vlani vážne uvažovalo o samovražde. Pomôcť môžu najbližší

Vyše 50 % transrodových a nebinárnych ľudí v USA vlani vážne uvažovalo o samovražde. Pomôcť môžu najbližší
Zdroj: Unsplash/Jose Maria Sava/volně k užití
ZDRAVIE LGBT+ SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Na prieskume o duševnom zdraví mladistvých sa zúčastnilo vyše 44 000 LGBTQ respondentov vo veku 13 až 24 rokov.

Jeden z piatich mladých transrodových a nebinárnych Američanov sa v priebehu minulého roka pokúsil o samovraždu a 53 % z nich o nej vážne uvažovalo. Pri ostatných členoch LGBTQ spektra sa podľa Vice News nad perspektívou ukončenia života zamýšľalo 45 %.

Internetový prieskum so 143 otázkami od organizácie zameranej na prevenciu samovrážd The Trevor Project vyplnilo 44 828 respondentov vo veku 13 až 24 rokov. Počet samovražedných sklonov stúpol štvrtý rok po sebe.

Trevor Project, ktorý sa dlhodobo venuje duševnému zdraviu LGBTQ ľudí, na základe prieskumu konštatuje, že až 60 % mladých ľudí sa nedokáže vo svojom okolí dostať k adekvátnej pomoci. Prieskum potvrdil aj zásadnú dôležitosť funkčných podporných mechanizmov v rodine a medzi blízkymi osobami.

Doktorka Myeshia Priceová z projektu tvrdí, že s čím bezpečnejším a povzbudivejším prostredím sa mladý LGBTQ človek stretáva, tým menej uvažuje nad samovraždou. „Mládež neinklinuje k samovraždám z dôvodu svojej sexuálnej orientácie alebo rodovej identity. Zvýšené riziko je dôsledkom stigmatizácie a nevhodného zaobchádzania.“

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Transrodoví a nebinárni ľudia v prieskume vykazovali aj najvyššiu mieru úzkosti a až 90 % z nich vyjadrilo strach zo súčasného smerovania americkej legislatívy. Prieskum si, naopak, všíma pozitívny trend zvyšovania reprezentácie LGBTQ komunity v médiách, ktorú 90 % opýtaných vníma mimoriadne priaznivo.

Organizácia Trevor Project sa snaží podporovať toleranciu u rodičov LGBTQ detí. Ak je aspoň jeden z rodičov tolerantný a otvorený a svoje dieťa nesúdi, riziko, že uvažuje nad samovraždou, klesá až o 40 %. „Je to mimoriadne dôležité. Jedna osoba môže zmeniť hrozne veľa. Ak sa každý z nás bude usilovať stať sa touto osobou pre LGBTQ mladých ľudí, môžeme ich životy zmeniť k lepšiemu.“

Späť
Zdieľať
Diskusia