Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2022, 17:17
Čas čítania 1:04
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: Parlament nevydal Fica do väzby

AKTUÁLNE: Parlament nevydal Fica do väzby
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann
NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Robert Fico je obvinený ako hlava údajnej zločineckej skupiny, podľa prokurátora by na slobode mohol ovplyvňovať spoluobvinených a svedkov.

Robert Fico do väzby nepôjde, pretože v tom zabránila Národná rada SR. O vydanie šéfa Smeru-SD na rozhodovanie o väzbe žiadal Úrad špeciálnej prokuratúry po tom, čo sa generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodol splnomocniť zástupcu Daniela Lipšica. Fica chcú vo väzbe, pretože existuje hrozba, že bude ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených. 

Za hlasovalo 74 zo 150 prítomných poslancov, na vydanie Fica chýbali dva hlasy. Zdržal sa celý klub Sme rodina aj poslankyňa OĽaNO Katarína Hatráková. Romana Tabák ako jediná nehlasovala, aj keď bola prítomná v sále. 

Väčšina poslancov parlamentu v súčasnosti nevidí dôvod, aby Špecializovaný trestný súd o väzbe vôbec rozhodoval. 

Národná rada
Zdroj: NR SR

Fico bol šéf, tvrdia svedkovia

Robert Fico je obvinený ako šéf údajnej zločineckej skupiny, pričom svoje postavenie ako premiér podľa vyšetrovateľov využíval na to, aby napríklad ohrozoval daňové tajomstvo. 

Fico bol podľa NAKA na vrchole hierarchie, z Úradu vlády SR v rokoch 2012 až 2018 podľa vyšetrovateľov riadil zločineckú skupinu, ktorej súčasťou boli vysokopostavení policajti vrátane policajného prezidenta Tibora Gašpara a Norbert Bödör.

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Práve títo dvaja boli pôvodne v rámci kauzy Očistec vrcholom pyramídy, už v tom čase však uznesenia naznačovali, že táto skupina by nemohla fungovať bez politického krytia. 

Polícia sa v uznesení opiera najmä o výpovede spolupracujúcich obvinených. Bernard Slobodník, František Imrecze, Daniel Čech a Ľudovít Makó zhodne zo svojej perspektívy opisujú, ako Robert Fico a Robert Kaliňák stvorili obludný systém, do ktorého najprv dosadili svojich ľudí a potom ich využívali na politický boj. Kontext dotvára aj Threema Mariana Kočnera, kde sa o Ficovi bavia ako o „šéfovi“, ktorý všetko riadi a rozhoduje. 

Za rovnaký skutok už Špecializovaný trestný súd zobral do väzby exministra vnútra Roberta Kaliňáka. 

Späť
Zdieľať
Diskusia