Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2022, 17:30
Čas čítania 3:22
Dominik Vetrák

RECENZIA: Moon Knight

FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY MARVEL SERIÁLY MOON KNIGHT NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

V čom sa podaril seriál Moon Knight a čo nás v ňom sklamalo?

Marvelský hrdina Moon Knight má veľmi zaujímavú históriu a komplexný charakter, pričom sme sa tešili okrem iného aj na poriadne akčné scény. Aj preto nás mrzí, že rovnomenný seriál od streamovacej služby Disney+ svoj potenciál nenaplnil.

Na začiatku deja spoznávame zamestnanca múzea Stevena Granta (Oscar Isaac). Čoskoro však zisťujeme, že Steven nie je v hlave sám. Žije v ňom druhá osobnosť menom Marc Spector (Oscar Isaac). V rámci seriálu zisťujeme, ktorá osobnosť je tá hlavná a ktorá je „druhá“. 

Odporúčané
Netflix od začiatku roka zrušil už 10 seriálov. Oplatí sa vôbec začať pozerať ich seriály, keď ich môžu zrušiť? Netflix od začiatku roka zrušil už 10 seriálov. Oplatí sa vôbec začať pozerať ich seriály, keď ich môžu zrušiť? 4. mája 2022, 11:30

Do deja sa zamieša aj Marcova žena Layla (May Calamawy) a záporák Arthur Harrow (Ethan Hawke). Práve postava Layly bola veľmi podarenou súčasťou seriálu. Divákov seriálu Ramy, v ktorom herečka vystupuje, to však neprekvapilo, keďže May Calamawy už tam ukázala svoj veľký talent.

Moon Knight
Moon Knight. Zdroj: Disney+

Herec Ethan Hawke mal smolu, že hral len ďalšieho nevýrazného marvelského záporáka, konkrétne vraždiaceho anarchistu bez hlbších motivácií. Zo začiatku ešte bol zaujímavý, ale po dvoch epizódach jeho charakter už divákovi nemal čo nové ukázať. Najlepším hercom seriálu je bezpochyby Oscar Isaac. Ten hral dve rozličné postavy: Angličana Stevena Granta s britským prízvukom a Američana Marca Spectora. Isaac mal náročnú úlohu, keď medzi nimi musel „prepínať“, ide totiž o dve veľmi rozdielne osobnosti a povahy.

V niektorých scénach sledujeme, ako sa tieto dve osobnosti v jednom tele striedajú, takže herec musel na počkanie meniť nielen svoj prízvuk, ale aj pohyb svojho tela, štýl rozprávania, mimiku a množstvo ďalších prejavov emócií, aby dostatočne oddelil charaktery oboch postáv. Ako diváci sme ani na sekundu neboli zmätení tým, kedy je v tele aká postava. Oscar Isaac bol v seriáli celý čas vynikajúci a bez neho by Moon Knight za veľa nestál.

Moon Knight hroch 4. epizoda
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Moon Knight je netradičná marvelovka. S ostatnými Avengermi a marvelským svetom ako takým ho nespája vôbec nič. Ak by sme nevedeli, že ide o príbeh odohrávajúci sa v tomto svete, vôbec nič by tomu nenasvedčovalo. Tvorcovia mohli vďaka tomu vyrozprávať originálny dej bez toho, aby museli rozmýšľať nad nadväznosťou na iné filmy a seriály. 

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

V centre príbehu je psychický chorý človek s poruchou osobnosti. V závere seriálu sme sa dozvedeli, čo za tým skutočne stojí, a šlo o celkom deprimujúce a nepríjemné odhalenie. Škoda, že ide o marvelovku „pre tínedžerov“. Kvalite seriálu by prospelo, keby bol príbeh ešte „temnejší“, no aj tak je to krok správnym smerom.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios

Moon Knight je celkom podarenou charakterovou štúdiou psychicky labilného človeka, ktorý navyše oblieka kostým superhrdinu a slúži ako „posol“ (avatar) pre egyptského boha Mesiaca menom Konshu. Ten mu dodáva silu, vďaka ktorej na Moon Knighta nestačí žiadny bežný smrteľník.

Odporúčané
Najlepšie filmy a seriály, ktoré vyšli na Netflixe v apríli 2022 Najlepšie filmy a seriály, ktoré vyšli na Netflixe v apríli 2022 2. mája 2022, 11:30

Bohužiaľ, akčné scény a scény, keď bol Moon Knight v kostýme, sa nám zdali menej zaujímavé. Vyvrcholenie vzťahu Marca a Stevena v nás vyvolalo veľmi pozitívne pocity a vôbec nepôsobilo uponáhľane, keďže tvorcovia vybudovali ich vzťah postupne a trpezlivo.

Moon Knight má až na dve podarené scény zrejme najslabšie akčné sekvencie zo všetkých marvelských seriálov. Môže za to nudná choreografia, kamera, ktorá nevyužíva veľa ucelených záberov, a najmä rýchle a chaotické prestrihy, pre ktoré vôbec nevyniknú pohyby postáv. 

Seriál Moon Knight.
Seriál Moon Knight. Zdroj: Disney+

Väčšina marvelských seriálov svoj dej len zbytočne naťahuje (Loki, Falcon and the Winter Soldier, Hawkeye), no Moon Knight je na tom rovnako ako seriál WandaVision, keď by sme uvítali ešte aspoň jednu epizódu. Tvorcom sa nepodarilo príbeh uzatvoriť vo finálnej epizóde. Pôsobí až príliš uponáhľane, pričom nechá otvorené viaceré dejové línie. 

Jedným z pozitív seriálu je aj jeho zasadenie do egyptského prostredia, akurát je škoda, že seriál sa nepriklonil k hororovejšej atmosfére, ktorá sa mu veľmi hodila. Naopak, vôbec mu neprospelo, že tvorcovia skákali medzi serióznym a komediálnym štýlom správania postáv a vyznenia príbehu. Iba sa tak oberali o priestor a čas vyrozprávať príbeh celistvejšie. 

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Ani tento seriál sa nevyhol niektorým klišé, zvratom a nelogickým scénam. Stáva sa raritou, keď hollywoodsky seriál či film nemá nelogické scény či neobjasnené situácie a iné scenáristické prešľapy. Dá sa to však prehliadnuť, ak ťa seriál bavil, čo sa o Moon Knightovi určite dá povedať.

Moon Knight hroch 4. epizoda
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Marvel dokáže pracovať so svojimi hrdinami a svetom spôsobom, aký v divákovi vytvára pocit, že sa nevie dočkať nasledujúcej časti. Hlavné (kladné) postavy sú sympatické, vizuálne efekty sú prinajhoršom obstojné a v niektorých scénach veľmi podarené a z vizuálneho hľadiska ide o klasický priemer. 

Veľká škoda, že akčné scény neboli lepšie, pretože komiksová brutalita tejto postavy dala tvorcom priestor urobiť ich oveľa kvalitnejšie a pútavejšie. Negatívne vnímame aj nudných záporákov a neustále zmeny v tóne a atmosfére seriálu. V neposlednom rade nám vadilo, že seriál nepôsobil ukončene, a aj keby sa ohlásila druhá séria, v tej prvej nám z hľadiska deja stále chýbalo niečo „viac“. 

Odporúčané
Film Spider-Man oslavuje 20 rokov od premiéry. Tieto zaujímavosti si o ňom (pravdepodobne) nevedel Film Spider-Man oslavuje 20 rokov od premiéry. Tieto zaujímavosti si o ňom (pravdepodobne) nevedel 4. mája 2022, 16:30

Tvorcov, naopak, môžeme pochváliť za zaujímavý a prekvapivý príbeh o Marcovi Spectorovi a jeho ďalších osobnostiach, ktoré sa nesmierne podarili. Veľkú pochvalu si zaslúžia aj dizajnéri kostýmov a herci. Prekvapilo, ako veľmi nás zaujalo spracovanie psychických porúch hlavnej postavy.

Nič z toho by však nefungovalo, nebyť fantastického Oscara Isaaca, vďaka ktorému sme si užili aj obyčajné dialógy. Komiksových fanúšikov iste potešilo aj vierohodné spracovanie charakteru boha Konshu či originálne spracovanie postavy Mr. Knighta a ostatných osobností, vďaka čomu nemohli podľa komiksov vopred vedieť, čo sa bude diať. Aj preto seriálu udeľujeme sedem bodov z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia