Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. mája 2022, 12:30
Čas čítania 3:35
Tímea Krauszová

RECENZIA: 365 dní: Ten deň je ako jeden veľmi dlhý videoklip k letným hitom. Jadrom filmu je sex, o mafiánoch počuť len okrajovo

FILMY A SERIÁLY 365 DAYS: THIS DAY FILMY 2022 NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM
Uložiť Uložené

Kvalitou príbeh neohúril, no o šteklivé scény vo filme nie je núdza. Ale neplatí, že sex predáva. Nestačí mať pekných hercov a dúfať v dobré recenzie.

Poľský film 365 dní prišiel s pokračovaním, ktoré je šteklivé, exotické, no napriek tomu nudné. Novinka 365 dní: Ten deň ponúka pokračovanie vzťahu úspešnej Laury, ktorú uniesol mafián Massimo a napokon sa do seba zamilovali. Ošiaľ okolo prvej časti filmu aj okolo knižnej trilógie, ktorou sa tvorcovia inšpirovali, zaručuje, že aj druhú časť si pozrie veľa ľudí. A to je škoda.

V prvej polovici filmu totiž jednoducho chýba príbeh. Jedinou akciou je sex a prakticky jediný zvuk, ktorý ho sprevádza, je hudba. Sexujú v rôznych polohách, v rôznych miestnostiach a našťastie (alebo nanešťastie?) vidíme nielen hlavné postavy. Aj Massimov kamarát a podriadený a Laurina najlepšia kamoška si k sebe nájdu cestu. Tá cesta je pomerne šmykľavá, zahŕňa veľa šľahačky a veľmi klišéovitú scénu, ktorá kombinuje ovocie a sex. Ani zďaleka nebola tak umelecky prepracovaná ako tá, ktorá bola súčasťou festivalu pornofilmov vo Viedni.

Celkový dojem po prvej štvrťhodinke je, že sledujeme nekonečné množstvo videoklipov k letným hitom s nevystrihnutým erotickým obsahom.

365 odtieňov Talianska

Západy slnka na Sicílii, luxusné domy a autá, nádherné a nahé telá, ktoré sú takmer stále prepletené. Na chvíľku sú všetci oblečení počas svadby, no sexu si užijú krátko pred ňou a aj tesne pred odchodom na medové týždne. Namiesto golfu si to rozdávajú, ešte aj počas vianočnej večere hovoria Massimo a Laura o tom, ako si to už čoskoro rozdajú. Nechýba plne zariadená spálňa s erotickými pomôckami, s putami s nápisom f*ck me či s bičmi a inými BDSM pomôckami.

Odporúčané
10 filmov, ktoré môžeš pozerať stále dookola a nikdy ťa neomrzia. Nájdeš ich na Netflixe 10 filmov, ktoré môžeš pozerať stále dookola a nikdy ťa neomrzia. Nájdeš ich na Netflixe 30. januára 2024, 9:30

Nezdá sa ti, že o sexe píšeme príliš dlho. Film sa okolo neho točí viac času, ako strávi priemerný používateľ Pornhubu na ich webstránke. Mnohé scény navyše vyzerajú, že nie sú hrané, vzhľadom na uhol, z akého hercov snímala kamera. 

Ľahko čitateľným, no nie sofistikovane zahraným spôsobom z Laurinho správania postupne zisťujeme, že v manželstve je od návratu z dovolenky nespokojná a nahnevaná. Mafia nepočká, Massimo sa jej nemôže venovať tak, ako by chcela, navyše ju často diriguje. Diktuje jej, kedy odídu a kam pôjdu, alebo ju s kamarátkou Oľgou posiela preč, aby sa mohol v pokoji venovať biznisu.

Film sa začína svadbou hlavných postáv.
Film sa začína svadbou hlavných postáv. Zdroj: Netflix/z filmu 365 Days: This Day

Laure akosi nedochádza, že byť mafiánom je nebezpečné aj časovo náročné, a tak sa Massima buď snaží zbaliť, alebo ho provokuje a háda sa s ním. Všetko sa zlomí v jednom okamihu, keď sa pocit žiarlivosti Laury zmocní natoľko, že manžela bez slova opustí. Vtedy ešte Laura nevie, že ide o podvod, ktorý na ňu narafičil Massimov brat dvojča.

Krátko pred jej odchodom príde na scénu nový záhradník menom Nacho. Nie, naozaj sme na ten Pornhub neprepli, zlomovou postavou v príbehu nešťastnej a krásnej manželky je ich nový rodinný záhradník. Samozrejme, je svalnatý, atraktívny, má prízvuk a pochádza zo Španielska. A Laura odchádza s ním.

Príbeh by sa zmestil do jedného dejstva

Nachovým príchodom sa do filmu konečne dostane aj trochu deja. Laura ostáva manželovi dlho verná aj v odlúčení, a tak môžeme nerušene sledovať vývoj ich vzťahu. V istom bode, ako sme správne predvídali, sa do seba zaľúbia a napokon majú sex: ide o prvý hĺbkový pohľad na sexualitu, ktorý nám film ponúka.

Nacho nie je len záhradník, ale aj surfer a veľmi bohatý muž.
Nacho nie je len záhradník, ale aj surfer a veľmi bohatý muž. Zdroj: Netflix/z filmu 365 Days: This Day

Samotná zápletka s dvomi bratmi a vopred plánovanou mafiánskou vojnou je zaujímavá. Nie sme si však istí, či nám je ľúto, že nedostala viac času na rozvinutie. Herecké zručnosti by totiž na ostré dialógy či výraznú mimiku asi nestačili. Hoci išlo o stret dvoch mafiánskych klanov, nemali sme pocit, že je ktokoľvek naozaj ohrozený na živote. O postavy sme sa neobávali, čo môže byť aj tým, že divák si k nim nemá kedy vytvoriť vzťah, keďže viac poznáme ich nahé telá než ich mysle.

Odporúčané
RECENZIA: Kriminálna komédia Lift je obrovským prepadákom. Kevin Hart v nej predvádza najhorší výkon kariéry RECENZIA: Kriminálna komédia Lift je obrovským prepadákom. Kevin Hart v nej predvádza najhorší výkon kariéry 18. januára 2024, 15:00

O to viac nás prekvapili úmrtia v poslednej minúte, ktoré boli zbytočne tragické. Keďže ide o film na námet knižnej trilógie, je tu predpoklad, že postavy nezomreli. No nevieme, ktorá z nich sa po prestrelke už nezobudí.

Pokračovanie filmu z roku 2020, ktorý čelil kritike pre romantické zobrazenie vážnej psychickej poruchy, je stále chabé. Cítiť v ňom inšpiráciu 50 odtieňmi sivej aj miernu snahu o romantický a zároveň vášňou nabitý sex, ktorým medzičasom ohúril Bridgerton. Výber hudby je neskutočne prvoplánový, slová piesní často doslova rozprávajú za postavy, ktoré sa do hudby len hýbu (zvyčajne počas sexu).

Príbehu je málo, no musíme uznať, že je trochu pútavý. Rozumieme, že svoju cieľovku si nájde, avšak scenár ani herecké výkony za zmienku príliš nestoja. Za pozitívne môžeme označiť, že tvorcom sa podarilo zachovať autenticitu. Vo filme zaznie veľa taliančiny a ešte viac poľštiny. Netflix sa zrejme bude snažiť dávať priestor európskej tvorbe. V takejto zmiešanej podobe bez predabovania je to osviežujúce, aj keď pre niekoho môže byť čítanie titulkov otravné.

Ani kniha, ktorá bola námetom, a ani film teda kvalitou neohúria. Svedčia o tom doslova tisícky recenzií na weboch kníhkupectiev a hodnotenia na najznámejších filmových stránkach. Ani my filmu viac ako 2,5 bodu z 10 udeliť nemôžeme, lebo tento „sexy videoklip“ trval o 90 minút dlhšie, než by mal.

Odporúčané
TOP filmy 2024 na Netflixe: Uvidíme fantasy s Millie Bobby Brown aj drsnú policajnú drámu s Tomom Hardym TOP filmy 2024 na Netflixe: Uvidíme fantasy s Millie Bobby Brown aj drsnú policajnú drámu s Tomom Hardym 16. januára 2024, 12:30

Fanúšikov si však príbeh mafiánskeho bosa Massima a jeho už manželky Laury našiel a aj na Slovensku je film na Netflixe už medzi trendmi. Hoci nemáme nič proti oddychovkám, pri tejto sa nám nepodarilo odpočinúť si. Prvú hodinu filmu sme strávili len prevracaním očí a uškŕňaním sa. A nie preto, že by sme sexu vo filmoch mali po krk. No dá sa to robiť aj kvalitnejšie. Ak sa chceš zresetovať po náročnom týždni, prosím, no vybrať si môžeš aj z našich nespočetných tipov na snímky, ktoré si zaslúžia viac pozornosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia