Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
2. mája 2022, 18:30
Čas čítania 1:59

Vedci objavili jeden z najlepších výživových doplnkov na rast svalov, naznačuje nová štúdia. Je ním olej z drobného kôrovca

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Vedci objavili jeden z najlepších výživových doplnkov na rast svalov, naznačuje nová štúdia. Je ním olej z drobného kôrovca
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Už šesťmesačná suplementácia krilovým olejom viedla k zväčšeniu svalov a zlepšeniu ich funkcie.

Tajomstvo silných a funkčných svalov by mohlo tkvieť v malom morskom kôrovcovi nazývanom kril (v nórčine „malá ryba“), ktorý je obľúbenou potravou veľrýb a tučniakov.

Čerstvá štúdia publikovaná 20. apríla tohto roka v časopise Clinical Nutrition opisuje experiment, ktorý priniesol zaujímavé poznatky o účinkoch krilového oleja na ľudské svalstvo. 

Štatisticky významné zlepšenie

Do výskumu, ktorý robili od marca 2018 do marca 2020, sa zapojilo vyše sto zdravých dospelých mužov a žien nad 65 rokov, ktorí sa venovali ľubovoľnej pohybovej aktivite menej ako hodinu týždenne.

Kril – malý kôrovec so sľubnými účinkami.
Kril – malý kôrovec so sľubnými účinkami. Zdroj: Wikipedia

Šlo o dvojito zaslepenú, randomizovanú, kontrolovanú štúdiu. To znamená, že účastníci boli náhodne rozdelení do dvoch skupín, pričom jedna skupina užívala krilový olej (4 gramy na deň) a druhá iný rybí olej. Účastníci ani vedci nevedeli, ktorá skupina dostala krilový olej.

19. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 6:33 Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor)

Vedci účastníkom merali silu ohýbačov kolena, silu úchopu, hrúbku vonkajšieho stehenného svalu, podiel telesného tuku a svalovej hmoty, krvné lipidy, glukózu, inzulín a ďalšie ukazovatele.

Na konci experimentu zaznamenali štatisticky a klinicky významný nárast svalovej hmoty, ako aj zlepšenie ich funkcie. Už šesťmesačná suplementácia krilovým olejom viedla – v porovnaní s kontrolnou skupinou – k posilneniu ohýbačov kolena, úchopu aj zhrubnutiu vonkajšieho stehenného svalu. Jedným z možných vysvetlení je, že zvýšený príjem omega-3 mastných kyselín znižuje zápal, ktorý prispieva k strate svalov a sily.

sval fitko
Zdroj: Unsplash.com

„Výsledky tohto výskumu dokazujú, že polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom obsiahnuté vo výživovom doplnku by mohli byť mimoriadne účinné pri udržiavaní svalovej hmoty a funkcie kostrového svalstva, ktoré so zvyšujúcim sa vekom ubúda,“ konštatujú vedci v závere štúdie. Pomôcť by prirodzene mohol aj fyzicky aktívnym ľuďom pri dosahovaní ich športových cieľov.

Biologicky dostupnejší ako rybí olej

Krilový olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny s vysokým podielom kyseliny eikosapentaénovej (EPA) a kyseliny dokosahexaenovej (DHA). Viaceré výskumy dokázali, že tieto dve esenciálne kyseliny (telo si ich nevie samo vytvoriť) sú mimoriadne prospešné aj pre zdravie srdca (pretože znižujú hladinu cholesterolu), pri zápaloch či pri zlepšení

funkcie mozgu a nervového systému. Okrem toho môžu pomôcť zmierniť príznaky reumatoidnej artritídy a bolesti kĺbov.

rybí olej
Zdroj: Unsplash.com

Niektoré štúdie naznačujú, že tieto kyseliny majú v porovnaní s bežným rybím olejom o niečo vyššiu biologickú dostupnosť, a teda sa v ľudskom tele vstrebávajú rýchlejšie a efektívnejšie. Olej z tohto kôrovca je teda vhodnou alternatívou výživových doplnkov s omega-3 mastnými kyselinami.

Spomenutá štúdia potvrdzuje predošlé výskumy o účinkoch rybieho oleja na zlepšenie objemu a funkcie svalov, ktoré zaznamenali podobné výsledky na menšej vzorke ľudí. Omega-3 mastné kyseliny totiž podporujú syntézu bielkovín, čo je proces, keď sa skonzumované bielkoviny menia na palivo, ktoré potrebujeme na rast a udržanie sily.

28. novembra 2021, 9:30 Čas čítania 7:03 Ktoré športové doplnky výživy fungujú a ktoré nie? Pýtali sme sa trénera medailistov aj výživovej poradkyne Ktoré športové doplnky výživy fungujú a ktoré nie? Pýtali sme sa trénera medailistov aj výživovej poradkyne

Vedci a výživoví poradcovia tvrdia, že jedným z najúčinnejších doplnkov pre ľudí, ktorí sa venujú silovému cvičeniu, je aj kreatín. Niektoré štúdie ho dokonca porovnávali s anabolickými steroidmi, no bez negatívnych účinkov na ľudský organizmus.

Nezabudni, že ak je tvojím cieľom rast svalov, žiaden doplnok ti bez adekvátneho silového tréningu nepomôže. Pri užívaní akýchkoľvek výživových doplnkov treba myslieť aj na to, že na rozdiel od liekov nemáš zaručenú ich kvalitu, účinnosť ani bezpečnosť. V prvom rade je dôležité konzumovať pestrú a vyváženú stravu. 

Späť
Zdieľať
Diskusia