Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. mája 2022, 11:30
Čas čítania 2:07
Dominik Vetrák

Netflix od začiatku roka zrušil už 10 seriálov. Oplatí sa vôbec začať pozerať ich seriály, keď ich môžu zrušiť?

FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY
Uložiť Uložené

Netflix zažíva ťažké časy, no takto si nových predplatiteľov nezíska a starí si možno službu viac predplácať nebudú.

Spoločnosť Netflix ohlásila, že v poslednom kvartáli vôbec prvýkrát za posledných 10 rokov stratila predplatiteľov. Prišli o 200-tisíc platiacich zákazníkov, pričom čakali nárast o dva milióny.

Hneď nato sa spoločnosti prepadli akcie a nasledovali správy o tom, že Netflix chystá zrušiť zdieľanie hesiel a dokonca aj nový plán, ktorý síce bude lacnejší, ale s reklamami. Netflix je dokonca jediná spomedzi veľkých streamovacích služieb, ktorá spoplatňuje 4K kvalitu videa.

Netflix od začiatku roka zrušil už 10 seriálov, pričom ohlásil ukončenie aj ďalších. Ich tvorcovia budú mať možnosť skončiť príbeh, ale musia to urobiť v rámci menšieho počtu epizód. Príkladom je napríklad Ozark, BoJack Horseman či Pacific Rim: The Black. 

Odporúčané
RECENZIA: 4. séria Ozarku RECENZIA: 4. séria Ozarku 2. mája 2022, 13:30

Medzi seriály, ktoré Netflix predčasne ukončil v prvých štyroch mesiacoch tohto roka, patria Space Force, Raising Dion, On the Verge, Archive 81, Locke & Key, The Baby-Sitters Club či Gentefied. Veľké množstvo zo seriálov, ktoré Netflix ruší, sa nedočká ani druhej či tretej série. Aké na to má dôvody? 

Niekedy seriálu nepomôže ani to, že má vysokú sledovanosť. Autorka seriálu The Baby-Sitters Club (Netflix ho zrušil po dvoch sériách) Rachel Shukert situáciu bližšie objasnila v rozhovore pre magazín Vulture.

Jej seriál získal viacero ocenení a dostával aj vysoké hodnotenia v recenziách, pričom si ho obľúbili aj diváci. Shukert dokonca tvrdí, že čísla sledovanosti seriálu prevýšili očakávania streamovacej služby. Prečo by ho teda Netflix zrušil?

Dôvodom je podľa nej predplatné a takzvaný binge-watch. Netflix uprednostňuje, keď si diváci pozrú jeho seriál celý naraz v priebehu krátkeho časového obdobia. Oveľa viac si cenia Money Heist, ktorý diváci pre jeho napínavý dej zhltnú za deň či dva než pomalšie dramatické seriály, ktoré pozeráš dlhšie. 

Tvorkyňa seriálu The Babysitters Club následne hovorila o tom, že najdôležitejšie číslo pre Netflix je počet predplatiteľov. Jej seriál bol v USA veľmi úspešný a obľúbený, ale Netflix chce získať predplatiteľov v iných krajinách a teritóriách. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Oscarový Oppenheimer, Sydney Sweeney v poriadne netradičnej úlohe a sexy zvádzanie Jennifer Lawrence Čo pozerať cez víkend? Oscarový Oppenheimer, Sydney Sweeney v poriadne netradičnej úlohe a sexy zvádzanie Jennifer Lawrence 23. marca 2024, 9:00

„Pravda je, že ak sa vášmu seriálu darí v Severnej Amerike tak ako nášmu, Netflix to vníma takto: Všetci, ktorí by v Severnej Amerike už mohli mať Netflix, ho už majú. Oni potrebujú zvýšiť počty predplatiteľov v iných krajinách.“

Babysitters club
Zdroj: Netflix

Shukert prezradila, že jej seriál mal dokonca väčšiu sledovanosť ako seriál Succession od HBO (ten sme v rebríčku najlepších seriálov minulého roka umiestnili na druhé miesto). 

Predplatitelia Netflixu už majú plné zuby toho, že streamovacia služba ruší jeden seriál za druhým. Ak začneš na Netflixe pozerať nový seriál, musíš počítať s tým, že ho Netflix zruší a jeho príbeh sa neukončí. Nemusí pomôcť ani to, že bude v trendoch, s vysokými číslami sledovanosti a so skvelými hodnoteniami. 

Ťažko povedať, či takýto spôsob fungovania vydrží Netflixu dlho a či sa mu tvorcovia neotočia chrbtom, keď zistia, že Netflixu ide iba o špecifické čísla, ktoré oni nemajú ako ovplyvniť. Ešte viac zamrzí, ak predplatiteľom prasknú nervy a zrušia si predplatné, čo sa už vo veľkom deje, pričom Netflix očakáva, že stratí ešte viac predplatiteľov. 

OA
Zdroj: Netflix

Ďalšie populárne, skvelo hodnotené či divácky obľúbené seriály, ktoré Netflix zrušil predčasne: Bloodline, Marco Polo, The Get Down, Sense8, Cowboy Bebop, American Vandal, Santa Clarita Diet, Tuca & Bertie, The OA, Patriot Act with Hasan Minhaj, I Am Not Okay with This, Altered Carbon, The Society, The Dark Crystal: Age of Resistance, Jupiter's Legacy, GLOW a desiatky ďalších.

Domov
Zdieľať
Diskusia