Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. mája 2022, 14:30
Čas čítania 6:31
Adam Novosad

Kto sú kadyrovci? Vlastných kolegov z ruskej armády popravili bez váhania, smejú sa im na Tiktoku a nevyšla im vražda Zelenského

ZAUJÍMAVOSTI RAMZAN KADYROV RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Jednotky čečenského diktátora Ramzana Kadyrova si na Ukrajine vybudovali povesť brutálnych hrdlorezov, ale v skutočnosti ruskej bojovej taktike nijak vážne nepomáhajú.

Kadyrovci vraždia vlastných ruských vojakov, v Buči rozpútali masaker civilistov, ktorých mŕtve telá nechali pohádzané na cestách a chodníkoch, ale v skutočnosti nemajú výcvik na to, aby viedli útočnú vojnu na Ukrajine. Brutálni hrdlorezi sa navyše zosmiešňujú na Tiktoku.

Odporúčané
Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Necháva mučiť gayov, je závislý od Tiktoku a peniaze od Putina míňa na Lamborghini Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Necháva mučiť gayov, je závislý od Tiktoku a peniaze od Putina míňa na Lamborghini 13. apríla 2022, 14:30

Kým na predmestiach Kyjeva operovali v úvodných dňoch ruskej invázie na Ukrajinu mladí ruskí vojaci, z ktorých mnohí mohli mať len okolo 20 rokov, miestni obyvatelia zostali rozhnevaní, zaskočení a znechutení z toho, že sa im cudzia moc snaží okupovať krajinu. Máloktorý ruský branec však chcel strieľať do civilistov v Buči či Boroďanke.

Keď Kremeľ zistil, že Kyjev sa ruskej armáde nepodarí ovládnuť do troch dní, na predmestí hlavného mesta stavili na brutalitu. Kadyrovci spoločne so špeciálnymi jednotkami a s vagnerovcami vyrazili do miest a dediniek okolo Kyjeva, kde rozpútali peklo. Na Ukrajine si ich činy dobre pamätajú z vojny v Donbase, kde pomáhali v roku 2014, ale až teraz celý svet zistil, koho si Kadyrov v Čečensku vychoval.

Čečensko, kadyrovci
Zdroj: Čečenská vláda

Ruskí vojaci v skutočnosti Čečencov neznášajú, veď ich roky zabíjali

Vzťahy medzi Rusmi a Čečencami boli dlhé desaťročia napäté. Republika s moslimskou väčšinou sa netúžila zodpovedať Moskve, a tak Rusko zviedlo s Čečencami dve ničivé vojny, ktoré sa v niektorých bodoch podobajú tej na Ukrajine. Hlavné mesto Groznyj zbombardovali Rusi až na kompletné ruiny a veľkú časť Čečencov si pohnevali.

Otec dnešného diktátora Ramzana Kadyrova však v druhej čečenskej vojne zavetril príležitosť, vysvetľuje NPR. Keďže v Čečensku existovalo viacero vplyvných klanov, Achmat Kadyrov po rokoch boja s Rusmi prevrátil kabát. Moskve ponúkol cestu von z vojny a so svojimi bojovníkmi vyčistil Čečensko od súperiacich klanov, ale získal aj moc nad republikou, ktorá sa stala silným partnerom Vladimira Putina. Moskva však v Čečensku stratila veľa vplyvu.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Čečenské vojny preto na Rusoch zanechali stopy. Množstvo vojakov, ktorí aj dnes bojujú na Ukrajine, zažilo vojny v Čečensku, a tak si dobre pamätajú, ako Čečenci zabíjali ruských vojakov. „To sú oni. Kadyrovci. Mali by byť naši spojenci, ale ak čo i len žmurkneme, roz*ebú nás,“ spomína ruský vojak na zážitky s Čečencami, ktorí prevrátili kabáty.

Rusi si preto počas druhej čečenskej vojny už dávali na kadyrovcov dobrý pozor. „Ak čo i len pohnú svalom, všetkých ich rozstrieľajte,“ spomína reportáž z The Spectator na slová veliteľa ruských špeciálnych jednotiek v bojoch v meste Groznyj. Čečenci, ktorí doteraz Rusov zabíjali, odrazu od Kremľa získali stovky miliónov dolárov a špeciálne postavenie, ktoré odsunulo vplyv ruských tajných služieb aj ruskej armády.

čečensko
Zdroj: Wikimedia Commons/Natalia Medvedeva

Rusi boli v Buči prísni, ale nevraždili civilistov. Potom prišli kadyrovci

Mesto Buča na predmestí Kyjeva sa dnes už krvavými písmenami zapísalo do histórie vojny na Ukrajine. Keď sa ruská armáda po sérii neúspechov stiahla z okolia hlavného mesta, zanechala po sebe masové hroby, stovky mŕtvych civilistov a scény, ktoré potvrdzovali, že ruskí vojaci miestnych obyvateľov surovo popravovali, píšu The New York Times.

V Buči našli prichádzajúci ukrajinskí vojaci ležiace mŕtvoly na cestách aj chodníkoch. V prvých dňoch vojny, keď Rusi rýchlo obsadili predmestia Kyjeva, sa však do civilistov nestrieľalo, čo potvrdzujú výpovede miestnych obyvateľov. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Prví vojaci boli mladí branci,“ spomína si pre ITV News na príchod Rusov Volodymyr Kozačenko, ktorý z Buče odmietol odísť a okupáciu prečkal priamo v meste. Aj on sa mohol stať jednou z obetí ruského besnenia. „Boli to mladí chlapci vo veku možno 21 alebo 22 rokov. Správali sa ako zombíci. Len dookola hovorili, že všetko, čo potrebujú, je ísť do Kyjeva a vymeniť nášho prezidenta, vraj nepotrebujú nič iné,“ hovorí Kozačenko.

Čečenci vyhodili telá z auta a vydali sa na ňom ďalej sami
Zlom podľa miestnych nastal vtedy, keď ruské velenie pochopilo, že sa im Kyjev nepodarí dobyť. Mladí ruskí branci, ktorých velitelia poslali okupovať Buču či Boroďanku, spočiatku odmietali strieľať do civilistov a po príchode boli podľa výpovedí miestnych pre The Daily Beast „prísni, ale spravodliví“.

S pribúdajúcimi dňami, keď si prvá vlna ruských vojakov uvedomovala, že ich na Ukrajine nečakajú šťastní Ukrajinci s ruskými vlajočkami čakajúci na oslobodenie, klesala morálka brancov, a tak Moskva poslala na predmestie Kyjeva posily – príslušníkov špeciálnej zásahovej jednotky SOBR, členov jednotiek OMON z národnej gardy a kadyrovcov. 

Čečenci už zľutovanie často nemali. Už ruský konvoj, ktorý cez Buču prešiel 27. februára a krátko nato skončil rozbombardovaný ukrajinskými jednotkami na jednej z hlavných ciest mesta, obsahoval príslušníkov kadyrovcov. Rusi utrpeli zničením konvoja značné straty.

Vojna na Ukrajine | Masový hrob | Buča
Masový hrob v meste Buča. Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd

Čečencov nie je ťažké rozoznať, pretože na rozdiel od bežných vojakov oblečených v maskáčoch, aby v žiadnych podmienkach nevytŕčali z davu a prostredia, Čečenci bojujú prevažne v čiernych vestách. Na nepriestrelných vestách majú meno Ramzana Kadyrova, väčšina z nich má veľkú hustú bradu podľa islamských zvyklostí a nechýbajú ani islamské nápisy.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Ako pomstu za zničený konvoj s Čečencami stratili kadyrovci akékoľvek zábrany. Po Buči začali pobehovať vo svojich čiernych vestách, strieľali do okoloidúcich civilných áut a zabávali sa na tom, aké škody dokážu narobiť.

Ihor Juščenko, bývalý plukovník ukrajinskej armády so skúsenosťami z vojny v Donbase, podľa vlastných slov videl, ako Čečenci cez okná rozstrieľali civilné auto desiatkami nábojov, potom z neho vytiahli dvoch pasažierov, ich mŕtve telá pohodili na kraj cesty a rovnakým autom odišli z miesta činu.

Keď ruskí vojaci odmietli bojovať, Čečenci ich zastrelili

Bežní vojaci ruskej armády na základe historických skúseností neznášajú čečenských bojovníkov, ktorým velí diktátor Ramzan Kadyrov. Je ťažké odpustiť, že v obidvoch čečenských vojnách kadyrovci spočiatku bojovali proti Rusku, v dôsledku čoho zomreli tisíce ruských vojakov, dohromady viac ako 5 700, vysvetľuje The Spectator.

Nečudo, že nevraživosť medzi Rusmi a Čečencami pretrváva dodnes. Podľa správ zverejnených ukrajinskými spravodajskými službami, miestnymi médiami či svedkami na sociálnych sieťach, ako je Telegram, na Ukrajine už kadyrovci viackrát spustili paľbu na vlastných ruských kolegov. Stačilo, že Rusi odmietali strieľať po civilistoch alebo nedostali výplatu.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Takýto incident z apríla opísal hovorca ukrajinského vojenského obvodu v Záporožskej oblasti Ivan Arefjev. „Podľa informácií ukrajinských spravodajských služieb ruské jednotky začali vzburu v Polohivskej oblasti. Ruskí vojaci nechceli bojovať, pretože nedostali sľúbené peniaze. Kadyrovci brutálne zavraždili troch iniciátorov vzbury, ktorí boli pripravení položiť zbrane a odísť domov,“ uviedol Arefjev podľa The Daily Beast.

Z rozprávania obyvateľov predmestí Kyjeva vyplýva, že kadyrovci vraždili ruských vojakov aj v prípade, ak zostali po útoku ukrajinskej armády príliš ťažko ranení. „Ťažko ranených ruských vojakov priniesli do veľkej nemocnice a tých, ktorí boli príliš ťažko zranení, jednoducho zastrelili. Neurobil to nikto iný ako kadyrovci,“ opísal miestny obyvateľ Artem Hurin, čo sa vraj dialo, keď ranených Rusov evakuovali z Buče do Boroďanky. 

Sám Kadyrov sa ponúkol Putinovi, že dá zabiť Zelenského

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov sa podľa medializovaných informácií tešil na začiatok invázie na Ukrajinu už pár týždňov predtým, ako sa začala.

Už tri týždne pred 24. februárom sa vraj stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby mu sľúbil, že ak mu nechá voľnú ruku pri útoku na Kyjev, dá expresne zavraždiť Volodymyra Zelenského, povedal ukrajinský politik Oleksij Danilov pre Rádio NV.

Odporúčané
Čečenský diktátor Kadyrov už tri týždne pred inváziou sľúbil Putinovi, že zavraždí Zelenského, tvrdia Ukrajinci Čečenský diktátor Kadyrov už tri týždne pred inváziou sľúbil Putinovi, že zavraždí Zelenského, tvrdia Ukrajinci 22. apríla 2022, 10:34

Čečenci pritom krátko po začiatku invázie naozaj vyrazili až ku Kyjevu. O zneškodnenie Zelenského sa pokúšali ruské špeciálne jednotky, ruskí žoldnieri vagnerovci a kadyrovci.

Pre Ramzana Kadyrova by bol skalp samotného ukrajinského prezidenta nepochybne vynikajúcim darčekom od jeho vojakov, no k priamemu ohrozeniu ukrajinského prezidenta ani len nedošlo.

Verejnosť sa minulý týždeň vďaka reportáži magazínu Time dozvedela, že v prvých hodinách invázie sa po uliciach Kyjeva skutočne pohybovalo viacero skupín ruskej armády a žoldnierov, ktorí sa dokonca v podvečer 24. februára pokúsili prestrieľať až k Zelenskému do prezidentskej kancelárie, lenže ukrajinskí obrancovia vydržali. 

Čečenský diktátor chcel celú ofenzívu na Kyjev zrýchliť
Keď Moskva po prvotných neúspechoch v Kyjeve útok na hlavné mesto spomalila a umožnila jednotkám ako kadyrovci zmasakrovať miestne obyvateľstvo, Ramzan Kadyrov sa vraj hneval na velenie ruskej armády, pretože postup invázie bol podľa neho príliš pomalý.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Útoky na Kyjev podľa neho stroskotali na tom, že Rusi stratili výhodu momentu prekvapenia. Moskvu prosil, aby mohol na Kyjev poslať desiatky tisíc Čečencov, pretože chcel Ukrajincom zasadiť „rozhodujúci úder“, ale velenie mu tento nápad neschválilo. Kadyrov dokonca pred začiatkom invázie údajne sám požiadal Moskvu, aby sa so svojimi mužmi mohol podieľať na agresii.

Kadyrovci spoločne so žoldniermi od vagnerovcov dostali od ruského veliteľstva menný zoznam ukrajinských osobností na čele s prezidentom Zelenským, ktorých mali zlikvidovať okamžite po tom, čo sa ich zmocnia. Kadyrov dokonca svojim bojovníkom sľúbil finančné bonusy, ak popredných predstaviteľov Ukrajiny dokážu zabiť.

V mestách by kadyrovci vedeli dominovať, inak sú neschopní

Napriek svojej povesti najbrutálnejších bojovníkov ruskej armády zatiaľ kadyrovci na Ukrajine nepreukázali, že by výraznejším spôsobom pomohli postupu ruského útoku. 

Analytik Michael Kofman, ktorý vo vedeckovýskumnej organizácii CNA vedie program ruských štúdií, konštatuje, že kadyrovci možno na Ukrajine nepredstavujú pre ruskú armádu výraznú pomoc, ale vedia poslúžiť rozdielnymi spôsobmi. 

„Čečenci majú skutočný účel. Ruská armáda potrebuje mužov,“ vysvetľuje Kofman, podľa ktorého by sa skutočná výhoda kadyrovcov vedela ukázať v prípade, keby Rusi dokázali dobyť Kyjev a potrebovali by v meste udržiavať poriadok. Kadyrovci sú osobnou armádou Ramzana Kadyrova, a tak sa starajú prevažne o bezpečnosť svojho lídra a udržiavanie poriadku v Čečensku. Nie sú vycvičení na vedenie expedičnej vojny na cudzom území.

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) 13. júna 2023, 11:20

„Kadyrovci neboli vytrénovaní na tvrdé podmienky konvenčného boja, boli vyslaní do neznámeho terénu, dostali málo informácií a nekoordinujú svoj postup s bežnými vojenskými jednotkami. Ich operatívna efektívnosť na bojisku preto nesplnila očakávania,“ konštatuje na margo Čečencov organizácia Newlines Institute for Strategy and Policy vo svojej analýze.

Domov
Zdieľať
Diskusia