Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2022, 21:27
Čas čítania 0:58
Martin Adam Pavlík TASR

Proruská zločinecká kybernetická skupina zaútočila na rumunské vládne webové stránky

Proruská zločinecká kybernetická skupina zaútočila na rumunské vládne webové stránky
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití
POLITIKA KYBERNETICKÁ BEZPEČNOSŤ KYBERNETICKÝ ÚTOK RUMUNSKO RUSKO SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Takzvané útoky „Distributed DoS“, pri ktorých sa na webové stránky posiela viacero požiadaviek s cieľom preťažiť ich servery, vyradili na niekoľko minút z prevádzky viacero webových stránok vrátane internetových platforiem ministerstva obrany.

Proruská zločinecká kybernetická skupina zaútočila na rumunské vládne webové stránky. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP. Ide o ruskú reakciu na podporu Rumunska smerom k Ukrajine.

Séria kybernetických útokov bola zameraná na verejné inštitúcie a súkromné subjekty, uviedla vo svojom vyhlásení rumunská Národná agentúra pre kybernetickú bezpečnosť.

Takzvané útoky „Distributed DoS“, pri ktorých sa na webové stránky posiela viacero požiadaviek s cieľom preťažiť ich servery, vyradili na niekoľko minút z prevádzky viacero webových stránok vrátane internetových platforiem ministerstva obrany, pohraničnej polície a železníc.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/na voľné použitie


Rumunský úrad pre kybernetickú bezpečnosť uviedol, že skupina s názvom Killnet zverejnila na sociálnej sieti Telegram správu, že útoky vykonala z dôvodu rumunskej podpory pre Ukrajinu vo vojenskom konflikte s Ruskom.

Rumunská spravodajská služba (SRI) uviedla, že kybernetickí zločinci využili zraniteľnosť týchto webových stránok tým, že prevzali kontrolu nad zariadeniami prevádzkovanými mimo Rumunska, vysvetľuje AFP.

Zmienená inštitúcia ďalej oznámila, že skupina Killnet sa nedávno zamerala aj na oficiálne webové stránky Spojených štátov, Poľska, Česka, Estónska a Severoatlantickej aliancie (NATO).

Spojené štáty a ich hlavní partneri v rámci spravodajskej aliancie Five Eyes minulý týždeň uviedli, že majú informácie varujúce pred rozsiahlymi ruskými kybernetickými útokmi namierenými proti spojencom Ukrajiny.

Mohlo by ťa zaujímať:
Advokát prominentov Marek Para ide do väzby, rozhodol Najvyšší súd
– Rodinný dom za státisíce nazýva v majetkovom priznaní „drevenicou“. Kto je Juraj Blanár, ktorý môže nahradiť Fica ako líder Smeru
Moldavsko by mohlo byť ďalším cieľom Ruska. Putin sa vraj rozhodol otvoriť nový vojnový front, píše denník The Times
Späť
Zdieľať
Diskusia