Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2022, 14:28
Čas čítania 1:14
Martin Mičuda

Toyota predstavila športiak, akých už veľa na trhu niet. Šesťvalcovú Supru s manuálom

Toyota predstavila športiak, akých už veľa na trhu niet. Šesťvalcovú Supru s manuálom
Zdroj: Toyota
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY TOYOTA
Uložiť Uložené

Manuál bude k dispozícii výhradne s 3-litrovým šesťvalcom.

Hoci sa o tom hovorilo už pri samotnom odhalení novodobej Supry, až v uplynulých hodinách automobilka Toyota prináša do portfólia možnosť siahnuť po manuálnej prevodovke. Japonci totiž práve oficiálne oznámili, že ikonický športiak už nemusí byť nutne vybavený automatom. Automobilka hovorí o inteligentnej 6-stupňovej manuálnej prevodovke iMT, ktorá bola navyše vyvinutá s odolnejšou spojkou na veľkú záťaž a rýdzo športovú jazdu. Bodaj by aj nie, keď manuál bude, prekvapivo, k dispozícii výhradne s 3-litrovým šesťvalcom.

Odporúčané
Čím si ťa nová A3-ka najviac získa? Zisťovali sme v teste 4. generácie prémiového kompaktu od Audi Čím si ťa nová A3-ka najviac získa? Zisťovali sme v teste 4. generácie prémiového kompaktu od Audi 29. septembra 2020, 13:05

Manuál je hneď po naštartovaní v režime Sport, čo sa má odzrkadliť najmä na zábere spojkového pedálu, v porovnaní s automatom sa zároveň skrátil aj prevodový pomer na hodnotu 3,46. Supra tak získa plusový bod navrch voči súrodeneckému BMW Z4. Malý roadster totiž môže disponovať aj manuálnou prevodovkou, avšak len v kombinácii s 2-litrovým štvorvalcom. Supra s manuálom je ľahko rozpoznateľná nielen podľa samotnej páky a až trom prítomným pedálom, ale aj červeným označením modelu v zadnej časti, ktoré je špecifické výhradne pre túto konfiguráciu. 

Toyota, Supra,
Zdroj: Toyota

Zaujímavosťou je, že Supra v rámci prítomnej manuálnej prevodovky získava aj radu iných technických zlepšení. Nový je totiž systém trakcie, ktorý bol prekalibrovaný s cieľom hladkého chodu pri rozbehoch. Okrem toho pribudla aj funkcia Hairpin+, ktorá v ostrých zákrutách do kopca vie docieliť väčší preklz zadných kolies. Samozrejme, jednotlivé nastavenia podliehajú zvolenému režimu, pretože pri bežnej jazde systém stabilizácie vozidla zabraňuje tomu, aby došlo k náhlej pretáčavosti. Naopak, režim Track má zaručiť ešte viac zábavy, pretože s manuálom má byť kontrola šmyku ešte precíznejšia.

Odporúčané
Vynovené i30 N si nás získalo ešte viac ako doteraz, jeho nová automatická prevodovka prináša hneď 5 benefitov Vynovené i30 N si nás získalo ešte viac ako doteraz, jeho nová automatická prevodovka prináša hneď 5 benefitov 19. apríla 2022, 12:30

Spolu s manuálom došlo aj k zmenám na podvozku – tlmiče aj stabilizátory majú tuhšie naladenie. Úplne nová je aj verzia GR Supra Limited, ktorá vďaka manuálnej prevodovke a novým 19" diskom znižuje hmotnosť o takmer 22 kilogramov. Jej prednosťou je napokon matný biely lak Moonstone a hnedé čalúnenie interiéru. Cenové relácie zatiaľ nepoznáme, vieme však to, že Toyota chystá ponúknuť manuálnu prevodovku aj zákazníkom na európskom trhu.  

Toyota, Supra, Toyota, Supra, Toyota, Supra, Toyota, Supra,
Zobraziť galériu
(15)
Domov
Zdieľať
Diskusia