Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. apríla 2022, 16:30
Čas čítania 5:07
Tímea Krauszová

Detský púder spôsobil rakovinu, gélové nechty môžu ublížiť tiež. Nový dokument hovorí o nechutnom biznise s krásou

Detský púder spôsobil rakovinu, gélové nechty môžu ublížiť tiež. Nový dokument hovorí o nechutnom biznise s krásou
Zdroj: HBO/zo seriálu Not So Pretty
MÓDA HBO NOT SO PRETTY
Uložiť Uložené

Dokument Not So Pretty na HBO v 4 dieloch rozoberá škandály a riziká, ktoré sú spojené s kozmetickým priemyslom. Ide však o jednostranný pohľad na vec.

Vlasy, ktoré vypadávajú v chumáčoch, rakovina, ku ktorej prispela kozmetika, či šikovné ohýbanie pravidiel tak, aby nikto celé desaťročia nevedel firme dokázať, že jej produkty sú jedovaté. Do toho zneužívanie rasových menšín či ohrozovanie skupín, ktoré len tesne ušli pred hrozivou vojnou. Dokumentárny seriál Not So Pretty na HBO ukazuje odvrátenú stranu biznisu s krásou.

Štyri epizódy pokrývajú štyri témy či kauzy, ktoré otriasli jedným z najväčších priemyslov na svete. Venujú sa mejkapu a kozmetike, nechtom, koži a vlasom, no zvyčajne sa sústredia na jeden či dva konkrétne produkty, ktoré môžu byť potenciálne nebezpečné.

not so pretty
Zdroj: HBO/zo seriálu Not So Pretty

Špinavý biznis s krásou

Za dokumentom stoja oceňovaní tvorcovia Kirby Dick a Amy Zieringová. V minulosti pripravili aj dokument The Invisible War (2012) o sexuálnom násilí v americkej armáde. Kľúčovým odkazom dokumentu je, že v kozmetickom priemysle výrobcovia zneužívajú nedokonalé zákony a pravidlá a predávajú produkty, ktoré priamo spôsobujú ľuďom vážne zdravotné komplikácie, ba až smrť. Pomocou emotívnych príbehov zdevastovaných pozostalých ukazujú, že v kozmetike na nás číhajú mnohé nebezpečenstvá.

Pre človeka, ktorý o týchto kauzách počuje prvýkrát, to môže znieť až odstrašujúco a dokument by ho mohol presvedčiť kupovať už len prírodnú kozmetiku či produkty s označením „bez toxických látok“. Realita, najmä v Európskej únii, je však zložitejšia. Dermatológovia upozorňujú, že ani prírodné výťažky nie sú vhodné pre každého a že syntentika neznamená automaticky niečo horšie. No najmä, nie každá neznáma látka je na zozname ingrediencií zakódovaným odkazom na skrytý jed. Syntetické vône obsahujú viaceré zložky rovnako ako tie prírodné, ani v jednom prípade ich nenájdeš na obale rozpísané.

Pravidlá pre výrobcov sú navyše u nás podstatne prísnejšie než v USA.

Dokument hovorí aj o ľudskoprávnom a environmentálnom vplyve kozmetického priemyslu. Mnohé kauzy totiž podstatne viac zaťažili a znevýhodnili menšiny a ľudí z chudobných vrstiev, ktorých vzdelanie, možnosti a v USA ani zdravotné poistenie nestačili na nápravu škôd. Každodenný kontakt s nebezpečnými látkami im disproporčne zvyšuje riziko ochorení, ktoré sa buď nedajú liečiť, alebo si ich neskoro všimnú. Aspoň tak to vyplýva z príbehov, ktoré v dokumente ukazujú.

not so pretty
Zdroj: HBO/zo seriálu Not So Pretty

Vietnamské manikérky, ktoré (zbytočne) trpia

Hoci sú kauzy známych značiek či bombastické tvrdenia o nebezpečnej kozmetike pútavé, pre diváka je emotívnejšia časť, v ktorej sa venujú vietnamským manikérkam. Tie sa uchytili aj na Slovensku. Populárne štúdiá sa v Spojených štátoch rozmohli za pomoci herečky Tippi Hedrenovej, ktorá chcela týmto ženám pomôcť. Šlo o vojnové utečenky z Vietnamu do USA, ktoré si zakladali biznis aj život v novom štáte.

Odporúčané
10 najlepších romantických filmov na HBO Max 10 najlepších romantických filmov na HBO Max 18. mája 2022, 14:30

Herečka dala svojej osobnej manikérke za úlohu, aby dvadsiatku žien z Vietnamu naučila robiť kompletnú profesionálnu manikúru. Tie si teda postupne začali zarábať na živobytie, naučili to robiť aj ďalšie a dodnes poskytujú služby za veľmi dostupné (možno až likvidačne nízke) ceny. Platia však vysokú daň: dlhodobý kontakt s látkami, ktoré sú v tradičných lakoch na nechty (oxid titaničitý, dimetylamín a etylénglykol), prispieva k tvorbe rakoviny, vedie k neplodnosti a samovoľným potratom, vymenúvajú v dokumente.

Nechýbajú ani príbehy žien, ktoré takto ochoreli či zomreli. Tie vytvárajú silný emotívny základ pre tvrdenia zo štúdií, ktoré tvorcovia divákom predstavujú. Keďže ide o prevažne ženské odvetvie, navyše ho tvorí menšina, ktorá má v spoločnosti nízke postavenie, je pre ne skoro nemožné situáciu zlepšiť. Pomôcť by mohli bezpečnejšie laky, ktorým by však museli zvýšiť ceny. Podľa niektorých chemičiek je dôležitá aj kvalitná ventilácia. Systematická zmena by zrejme priniesla najlepšie výsledky: nechtárky potrebujú mať aj odbory a pravidlá na to, aké látky by mali byť dovolené a v akom množstve.

Ladan Khandelová, chemička, ktorá sa venovala gélovým lakom vo svojej magisterskej práci, v tejto epizóde hovorí, že počas štúdie našla v lakoch zložky, ktoré sú nebezpečné a neboli uvedené na zozname zložiek – napriek tomu, že to zákon vyžaduje. Medzi nimi boli formaldehyd, toluén či metylmetakrylát, ktoré ona označuje za jedovaté. Ich použitie však americká lieková agentúra FDA nezakazuje.

Podľa FDA žiadna z týchto látok nie je v normálnych množstvách, s ktorými sa človek počas života stretne, nebezpečná. Tieto množstvá sú však zrejme vypočítané podľa konzumentov a nie manikérok, ktoré sú s nimi v blízkom kontakte viac ako desať hodín denne v priebehu mnohých rokov.

Odporúčané
10 najočakávanejších filmov a seriálov na Netflixe, HBO a iných streamovacích službách vo februári 2022 10 najočakávanejších filmov a seriálov na Netflixe, HBO a iných streamovacích službách vo februári 2022 31. januára 2022, 10:30

Je dôležité poznamenať, že zoznam zakázaných chemikálií v kozmetike v Európskej únii obsahuje 1 300 látok. Na porovnanie, v USA zakázali 11 toxických zložiek. Regulácií je v USA menej a je toho málo, čo môžu konzumenti urobiť po tom, čo im nejaký kozmetický výrobok spôsobí zdravotné ťažkosti, uvádza Guardian.

Máš prehľad o tom, koľko minieš ročne na manikúru?
Máš prehľad o tom, koľko minieš ročne na manikúru? Zdroj: Unsplash/Giorgio Trovato

Nebezpečný detský púder

Prvá epizóda seriálu hovorí o pomerne známej kauze firmy Johnson & Johnson z roku 2018. Mnohí si mysleli, že škandál firmu zloží, no oni našli spôsob, ako sa z najhoršieho vytiahnuť a naďalej svoj detský púder predávajú s marketingovou kampaňou zameranou na bezpečnosť. A to napriek tomu, že jedna zložka púdru (mastenec) preukázateľne obsahuje azbest. Ten pri dlhodobom používaní vedie k rakovine aj k zriedkavému nádoru mezotelómu, ktorý je neliečiteľný.

„Mňamka“, ktorú kedysi dávali na detské zadočky, zrazu znie hrozivo a vôbec nie ako produkt, ktorý používame počas spievania uspávanky. Najhoršie však je, že mastenec je obsiahnutý aj v iných produktoch. Na zozname zložiek ho v angličtine (talc) zrejme nájdeš v takmer každom púdrovom produkte, ktorý doma máš: bronzery, rozjasňovače či očné tiene. Tie teda môžu byť nosičom azbestu, ktorý vedie k pomalej otrave.

Odporúčané
November je na Netflixe najsilnejší mesiac v histórii. Uvidíš Red Notice, Cowboy Bebop, Narcos, Tiger King a možno nové Squid Game November je na Netflixe najsilnejší mesiac v histórii. Uvidíš Red Notice, Cowboy Bebop, Narcos, Tiger King a možno nové Squid Game 26. októbra 2021, 19:30

Firma tieto tvrdenia dlhodobo odmietala, dokonca navrhla vlastný spôsob testovania, v ktorom však použili zastaranú technológiu, ktorá nedokázala odhaliť množstvá dnes považované za toxické. Napokon súd prehrali a v apríli 2018 museli zaplatiť odškodné 37 miliónov dolárov, informuje denník SME. Skupine 22 žien zas musia vyplatiť 5 miliárd. Ide o obrovské sumy, aké v podobných prípadoch nemusela vyplatiť ešte žiadna spoločnosť .

Aj na takéto škandály v seriáli poukazujú. Podľa dostupných dokumentov firma už v 70. rokoch vedela, že jej produkty sú nebezpečné, dokonca navrhla alternatívu bez mastenca, no v mnohých krajinách dodnes predáva aj tú pôvodnú verziu. V podobnom duchu sa nesú aj ďalšie epizódy: prípady konkrétnych obetí sú prepletené súdnymi dokumentmi, vedeckými štúdiami a výpoveďami respondentov.

Nie každý z nich má rovnakú kvalifikáciu, okrem chemikov či lekárov tam majú aj naturopatické lekárky (venujú sa alternatívnej medicíne) či odporúčania na aplikácie, ktoré vyhodnocujú bezpečnosť produktov (ktoré však americké orgány povolili predávať). 

not so pretty
Zdroj: HBO/zo seriálu Not So Pretty

Kozmetika, ktorá ťa pripraví o šancu mať deti?

Problémom sú aj látky, ktoré narúšajú normálne fungovanie hormónov v ľudskom tele. V dokumente hovoria, že už miniatúrne množstvá majú devastačný efekt na ľudské telo. Vraj stačí množstvo porovnateľné len s jednou kvapkou vody, tvrdí v jednej epizóde Janet Nudelmanová, vedkyňa, ktorá sa venuje prevencii rakoviny.

Ftaláty a bisfenoly či perfluoroalkylové látky (PFAs) chemici prezývajú aj trvalé chemikálie, pretože sa nedajú zo životného prostredia odfiltrovať. Skutočne ovplyvňujú produkciu hormónov natoľko, že dochádza k zníženej plodnosti, spôsobujú aj predčasnú pubertu a môžu prejsť aj do plodu u tehotných. Škodia teda nielen jednej, ale hneď niekoľkým generáciám (keďže deti sa rodia už so zásobami vajíčok či spermií).

Odporúčané
Väčšina mužov v bohatých krajinách nebude mať do roku 2045 žiadne spermie. Toto sú chemikálie, ktoré znižujú plodnosť Väčšina mužov v bohatých krajinách nebude mať do roku 2045 žiadne spermie. Toto sú chemikálie, ktoré znižujú plodnosť 30. marca 2021, 18:20

Dokument je však v tomto bode veľmi sugestívny. Kozmetické chemičky Michelle Wongová, Lalita Iyerová, Esther Oluová a Jen Novakovichová v podcaste na seriál reagujú so slovami, že v scenári cielene vynechali dôležité detaily. Novakovichová na svojom webe v samostatnom článku upozorňuje, že v kozmetike sa vždy používali len tri druhy ftalátov. Aktuálne však už len jeden – dietylftalát (DEP). 

Ten je podľa štúdie Mina Kooka Kima z roku 2020 bezpečný: v štúdii merali vystavenie najvyššiemu možnému množstvu, ktoré namerali v kozmetických produktoch, a stále šlo o bezpečné množstvo pre konzumentov. Túto informáciu však v dokumente zamlčali, a tak to znie, že všetky ftaláty v kozmetike sú životu nebezpečné a navyše ničia životné prostredie.

V oveľa väčšej miere sú tieto chemikálie prítomné v iných veciach: v plastových obaloch, nádobách na jedlo, kobercoch či elektronike. Hlavným zdrojom ftalátov, ktorým sú v Európskej únii ľudia vystavení, je jedlo. Okrem toho Európska únia má na používanie ftalátov v kozmetike aj plastových výrobkoch podstatne prísnejšie pravidlá než USA.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia