Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2022, 16:30
Čas čítania 0:59
Richard Balog

Víkendový dom schovaný medzi vínnymi pivnicami, v ktorom architekti skĺbili moderný dizajn s pôvodnou stavbou

Víkendový dom schovaný medzi vínnymi pivnicami, v ktorom architekti skĺbili moderný dizajn s pôvodnou stavbou
Zdroj: Alex Shoots Buildings
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Rozmanitá zmes detailov a celkové dispozičné riešenie je zárukou architektonického zážitku z priestoru a ukazuje možnosť implementácie modernej architektúry do historického kontextu vinárskej uličky.

Chata alebo víkendový dom na vidieku je snom mnohých ľudí, ktorí žijú v meste. Rovnakú túžbu mali aj majitelia nehnuteľnosti schovanej medzi vínnymi pivnicami v obci Bukovany, ktorá si získa tvoje srdce. S rekonštrukciou, respektíve s návrhom nového domu im pomohli architekti z ateliéru SENAA a výsledok je skvelý. 

Dom sa nachádza v príjemnej uličke so zložitým prístupom, ktoré sú typické pre región južnej Moravy. Novostavba rešpektuje pôvodnú stopu aj tvarový výraz starého domu.

Odporúčané
Takto má vyzerať ideálny dvojizbový byt s vysokými stropmi na Michalskej ulici Takto má vyzerať ideálny dvojizbový byt s vysokými stropmi na Michalskej ulici 20. apríla 2022, 11:30

Nehnuteľnosť s úžitkovou plochou 115 štvorcových metrov je koncepčne rozdelená na niekoľko dispozičných a konštrukčných častí. Spálňa a kúpeľňa s toaletou sú umiestnené v zadnej časti domu, v mieste pôvodnej spoločenskej miestnosti s kachľovou pecou.

Obývačka so sklenou stenou stojí na mieste bývalých kozích chlievov. V nadstavenej drevostavbe je umiestnená sauna a oddychová zóna. Interiér sa nesie v znamení minimalistického dizajnu a škandinávskej estetiky. 

Architekti využili svahovitý pozemok do posledného kúska. Na ploche 230 štvorcových metrov je okrem hlavného domu aj stodola a nad strešnou terasou sa nachádza bazén  s panoramatickým výhľadom na okolie, ktorý je zahryznutý vo svahu. 

Stavba má tradičné tvaroslovie, ale architekti skĺbili moderné detaily s historickými technológiami – napríklad ručne tesaný povalový strop v oceľovej konštrukcii, na ktorý nadväzuje veľkoformátové bezrámové zasklenie. Za pozornosť stojí aj tradičná ľudová japonská technika opaľovaného dreva s názvom shou-sugi-ban. SEENAA architekti ju využili v prípade saunového domčeka na strešnej terase. 

Víkendový dom v Bukovanoch skolaudovali v roku 2021 a teraz si vychutnaj galériu fotografií od Alex Shoots Buildings. 

Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.

Alex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots Buildings
Zobraziť galériu
(20)
Späť
Zdieľať
Diskusia