Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. apríla 2022, 17:30
Čas čítania 4:54
Adam Novosad

Takto roztomilo vyzerá prvá láska 15-ročných chlapcov objavujúcich svoju sexualitu. Netflix trafil Heartstopperom do čierneho

Takto roztomilo vyzerá prvá láska 15-ročných chlapcov objavujúcich svoju sexualitu. Netflix trafil Heartstopperom do čierneho
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY
Uložiť Uložené

Na Netflixe sa objavil nový seriál Heartstopper, ktorý ukazuje, ako vyzerá prvá láska chlapcov z LGBTI komunity.

Ako keby si zobral Euphoriu, odstránil z nej všetok sex, drogy aj depresie a spravil z nej tínedžerskú LGBTI drámu, v ktorej hlavní protagonisti nevinne skáču po obláčikoch lásky. Aj takto by sa dal opísať seriál Heartstopper, ktorý momentálne valcuje európsky Netflix, ale v posledných dňoch stihol preniknúť medzi najsledovanejšie seriály aj na Slovensku.

Heartstopper, príbeh o homosexuálnych chlapcoch objavujúcich prvú lásku, sa stal stredobodom pozornosti najmä vďaka úspechu na portáli Rotten Tomatoes, kde si od filmových kritikov vyslúžil vzácne 100-percentné hodnotenie. Neznamená to, že je seriál dokonalý. Žiadny z filmových kritikov mu však neudelil negatívne hodnotenie, čo sa stáva veľmi zriedkavo.

Na základe 100-percentného hodnotenia sme sa do pozerania Hearstoppera pustili aj my, aby sme zistili, či je seriál naozaj taký fantastický, ako sa o ňom hovorí. Téma prvej homosexuálnej lásky na strednej škole je citlivá sama osebe, a tak nás zaujímalo, či k nej Netflix pristupoval rovnako citlivo ako autorka komiksovej predlohy seriálu Alice Osemanovej.

Keď 15-ročný chlapec zisťuje, že sa mu dievčatá až tak nepáčia

Už na začiatku treba povedať, že ak ťa Heartstopper zaujme, tak ho celý zhltneš za jeden večer. Seriál obsahuje 8 epizód, z ktorých každá má okolo 30 minút, vďaka čomu nie je nekonečne dlhý. Na náš vkus ho však tvorcovia mohli pokojne napchať do príjemného dvojhodinového filmu namiesto štvorhodinového seriálu, ktorý sa miestami vyvíja pomaly.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Heartstopper vznikol na základe rovnomennej komiksovej série od Alice Osemanovej, ktorú si Netflix zavolal na pomoc aj pri natáčaní seriálu, aby televízna adaptácia nestratila svoje čaro. Celý príbeh sa točí okolo britských stredoškolákov Charlieho a Nicka, ktorí si k sebe hľadajú cestu z dvoch rozdielnych sociálnych skupín.

Charlie je homosexuál, ktorý sa k svojej orientácii otvorene hlási, za čo si v škole zažil tvrdú šikanu, zatiaľ čo Nick je miláčikom dievčat ako kapitán školského rugbyového tímu. Až keď si Nick prisadne k Charliemu na jednej z vyučovacích hodín, v mysli si začne uvedomovať, že sa mu dievčatá zrejme nepáčili tak, ako sa mu to okolie snažilo vsugerovať. A začína ľúbostný príbeh.

heartstopper
Zdroj: Netflix

Až príliš nesmelé, až príliš idylické, ale stále príjemné

Ak sme na začiatku spomenuli, že Heartstopper je hotový opak Euphorie, aj keď ho k nej množstvo ľudí prirovnáva, tak je to podľa nás naozaj pravda. Pred pozeraním seriálu sme pôvodný komiks nečítali, takže sme nevedeli, čo sa v epizódach bude diať, a nepoznali sme ani žiadne pozadie jednotlivých postáv. 

Z tohto dôvodu nás trochu zarazilo, že seriál väčšinu času pripomína utopický svet, v ktorom homosexuálna láska prekvitá bez väčších problémov. Niežeby sme nechceli, aby to tak bolo, ale v dnešnej spoločnosti zrejme páry rovnakého pohlavia stále čelia oveľa väčšej miere prekážok, ako Hearstopper ukazuje. Aj preto ide o idylku.

Na druhej strane samotný seriál sa nesnaží do hĺbky analyzovať psychologické procesy, úzkosti či depresie, ktoré Euphoria tak svojsky zachytáva.

Heartstopper je seriál, pri ktorom môžeš vypnúť hlavu a cítiť sa uvoľnene, zatiaľ čo pozoruješ, ako dvaja 15-roční chlapci nesmelo objavujú prvú lásku v živote pomocou dotykov rúk či bozkov. Skvelým spôsobom sa však tvorcom podarilo zobrať napríklad to, ako dnes medzi sebou mladí ľudia komunikujú na sociálnych sieťach.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Za každou správou sa skrýva hotová veda, rozmýšľanie nad jej znením, mazanie textu, prepisovanie a napokon strategické čakanie na odpoveď. Ak si ako tínedžer zažíval prvú lásku alebo sa len teraz snažíš nadviazať konverzáciu s niekým v okolí, určite sa pousmeješ nad scénami, kde má Charlie otvorený Instagram a donekonečna hľadá spôsob, ako odpísať.

Na pomery dnešnej mládeže a toho, čo mladá generácia predvádza na sociálnych sieťach, je možno objavovanie pocitov až príliš nesmelé a nekorešponduje s realitou, avšak uznávame, že treba rešpektovať, čo si autorka zaumienila.

heartstopper
Zdroj: Netflix

Keď chýba kontext, pozadie aj osobnosť niektorých postáv

Od Heartstoppera však nemôžeš očakávať prepracovaný príbeh so zápletkou, ktorá ti vyrazí dych. Seriál sa často kĺže iba po povrchu, nerozoberá vnútorný svet postáv tak, ako by si občas očakával, a tento prístup ťa možno občas zamrzí. 

V prípade Charlieho sa spočiatku pripisuje veľká dôležitosť tomu, že bol rok predtým, ako sa seriál odohráva, tvrdo šikanovaný za svoju orientáciu. Musel sa skrývať v učebni u učiteľa, ktorý mu poskytol útočisko, lenže v seriáli sa o šikanovaní nedozvieš veľa. Kto Charlieho šikanoval? Ako ho zachránil učiteľ? Tieto informácie nedostaneš.


Zamrzí aj postava transrodovej Elle, ktorá síce postupne zistí, že jej najlepší kamarát Tao je v skutočnosti osobou, ku ktorej má bližšie, ako si myslela, lenže seriál opäť kĺže po povrchu. Zo strednej školy, kam chodí Charlie, musela Elle odísť, pretože ju šikanovali za to, že je transrodové dievča, ale seriál nevysvetľuje, ako prebiehali jej životné zmeny, kto ju šikanoval a čo sa dialo predtým, ako zo školy odišla na výlučne dievčenskú školu.

Odporúčané
ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v apríli 2024 ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v apríli 2024 3. apríla 2024, 9:30

Vtipne občas vyznievajú momenty, pomocou ktorých sa tvorcovia snažia vykresliť osobnosti jednotlivých postáv. Charlie sa vo voľnom čase venuje hre na bicích, a tak mu tvorcovia nad posteľ umiestnili veľký neónový nápis „music“. Takýchto klišé sa nevyvaroval ani Nick, ktorý ako navonok heterosexuálny 15-ročný mačo ukazuje vyrysované telo, prehadzuje si jemnú ofinku a postupne objavuje svoje citlivejšie ja.

heartstopper
Zdroj: Netflix

Utópia, od ktorej dostali fanúšikovia všetko, čo si zaslúžili 

Heartstopper síce pravdepodobne nedostane žiadne ocenenie za bravúrny scenár, ale všetci fanúšikovia zhodne konštatujú, že tvorcovia vybrali vynikajúcich hercov do hlavných postáv a čitatelia komiksu od Alice Osemanovej dostali presne to, čo si zaslúžili.

Pre nezainteresovaných divákov mohlo byť príbehu oveľa viac, respektíve mohli tvorcovia vystrihnúť množstvo scén, ktoré slúžili len na vyplnenie času, ale treba uznať, že pomalé budovanie vzťahu dvoch chlapcov, a najmä objavovanie vlastnej sexuality u stredoškolákov zachytili bravúrne. 

Je osviežujúce dať šancu seriálu, ktorý zachytáva prvé skúsenosti s láskou dvoch mladých chlapcov, namiesto toho, aby si pozeral tisící seriál, ktorý ti nijak nerozšíri obzory. Áno, v tomto prípade sa 15-roční chlapci v seriáli správajú až podozrivo roztomilo a tvorcovia si dávali pozor, aby scény zbytočne nesexualizovali.

Ako skonštatoval jeden z hodnotiacich používateľov na Rotten Tomatoes, Heartstopper je ako „gay utópia“, pretože takto ľahko homosexuálne vzťahy na skutočnej strednej škole nefungujú, ale práve preto zožal obrovský úspech. Každý z nás chce snívať. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Herecký debut Conora McGregora, desivá kriminálka o brutálnej vražde mladej ženy aj klasika so Seagalom Čo pozerať cez víkend? Herecký debut Conora McGregora, desivá kriminálka o brutálnej vražde mladej ženy aj klasika so Seagalom 30. marca 2024, 10:30

Niektorí stále radi kritizujú celú LGBTI komunitu miesto seriáluAko to už býva zvykom pri témach ako LGBTI komunita, ani recenzie Heartstopperu sa nezaobišli bez viacerých výčitiek, že sa Netflix snaží všade pretlačiť homosexuálov a transrodových ľudí. Nesnaží.

Zaujímavo vyznieva postreh, že ak si človek prečíta názory na Heartstopper na zahraničných portáloch, kde môžu seriál hodnotiť bežní používatelia, najčastejšie sa stretne s kritikou toho, ako tvorcovia stvárnili postavy, zbytočne prehnanej dĺžky či mierneho zľahčovania podmienok, ktorým osoby z LGBTI komunity na strednej škole, ale aj celkovo v mladosti v spoločnosti čelia.


Ak sa však pozrieš na recenzie, ktoré pre Heartstopper zanechávajú používatelia zo Slovenska či z Česka, tak rýchlo zbadáš, v čom spočíva rozdiel. Namiesto hodnotenia samotného seriálu sa českí a slovenskí diváci často púšťajú do kritizovania celej LGBTI komunity, ktorá je vraj podľa nich príliš často prezentovaná v médiách.

„Netflix a ich umelé tlačenie LGBTQ káry ide ďalej. Mám niekoľko gay kamarátov a aj im na Netflixe vadí, že snáď nie je seriál, kde by toto nebolo nejakým spôsobom napasované (Elite, Sex Education, Bridgerton),“ hnevá sa jeden sklamaný recenzent. Našťastie, na tieto výčitky existuje skvelé riešenie – stačí si na Netflixe zapnúť iný film alebo seriál.

Domov
Zdieľať
Diskusia