Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 12:30
Čas čítania 6:27
Dominik Vetrák

Najznámejší hollywoodski herci, ktorí hrali vo videohrách

TECH HERCI HRY
Uložiť Uložené

Čoraz viac hollywoodskych hercov sa začína objavovať vo videohrách. Toto sú najlepšie a najznámejšie herecké výkony.

Videohry sa postupne stávajú komplexnejšími, čo platí aj pre ich príbehy. Kedysi v hrách neboli žiadne, potom sa objavovali prvé, celkom prosté príbehy a nakoniec sa pre hry písali aj veľké scenáre s prepracovanými dialógmi a dejovými zvratmi. 

Prvou hrou so skutočnými hlasmi ľudí bola hra na arkádových strojoch Dragon’s Lair od spoločnosti Disney z roku 1983. Ešte predtým sa isté slová objavili v hre Castle Wolfenstein (práve podľa tejto hry vyrobilo štúdio legendárny titul Wolfenstein 3D), kde odznelo niečo ako Achtung (pozor) či Kaputt (zničený/mŕtvy).

Nešlo však o kompletné vety. Začiatkom 80. rokov však vývojári vo veľkom experimentovali s nahrávaním ľudských hlasov do hier, a tak je možné, že sa ešte predtým objavili v iných hrách.

Nahrávky ľudí sa neustále zlepšovali a postupne sa začali aj dabovať do iných jazykov. Tvorcovia rozprávali celý príbeh cez nahovorené dialógy amatérov a hercov. Prvou hrou, ktorá využívala nielen hlasy, ale aj pohyby ľudí, bola „bojovka“ Virtua Fighter 2 z roku 1994.

Odporúčané
Game Pass: prečo je to najlepšia herná služba v histórii, ako môžeš zdieľať heslo na účet a ktoré hry sú najlepšie? Game Pass: prečo je to najlepšia herná služba v histórii, ako môžeš zdieľať heslo na účet a ktoré hry sú najlepšie? 29. apríla 2022, 16:30

Jej tvorcovia zaznamenali pohyby skutočných ľudí cez technológiu motion capture, vďaka ktorej dokázali ich pohyby preniesť do herných vývojárskych nástrojov a vytvoriť tak animácie postáv (kopy a údery). Odvtedy sa táto technológia neustále vyvíja a využívajú ju v ďalších médiách, ako napríklad pri výrobe filmov.

V súčasnosti sa už hry s dôrazom na príbeh robia len formou profesionálneho natáčania scén s hercami, ktoré animátori a programátori presunú do hernej podoby. 

Ak sa ti páčia naše články o výrobe a zákulisí veľkých hier a chceš si ich prečítať viac, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

1. Mads Mikkelsen, Norman Reedus, Lea Seydoux a ďalší v Death Stranding

Hra Death Stranding je samostatnou kapitolou. Jej tvorca, scenárista a režisér Hideo Kojima odjakživa miloval filmy a rád vytváral renderované videá v hrách, ktoré predstavujú ich príbeh. Do Death Stranding sa mu podarilo obsadiť hollywoodskych hercov, ako sú Margaret Qualley (Once Upon a Time in Hollywood), Lea Seydoux (James Bond: No Time to Die, Mission: Impossible 4) či Norman Reedus (The Walking Dead).

Svoju podobizeň (len výzor, hlas nie) hre prepožičali režiséri Guillermo del Toro a Nicolas Winding Refn. Čerešničkou na torte bola účasť geniálneho dánskeho herca Madsa Mikkelsena, ktorý nás svojou hernou postavou dokázal emocionálne zasiahnuť a za svoj výkon získal v roku 2019 aj cenu The Game Awards za najlepší herecký výkon vo videohre. 

Death Stranding ponúka jedny z najlepších hereckých výkonov vo videohre, a ako sa dozvieš v našej recenzii, ide o ozaj podarenú hru. Akurát nie je pre každého.

Death Stranding
Zdroj: Playstation

2. Carrie Anne-Moss – Horizon: Forbidden West a Mass Effect

Hviezda Matrixu, kde stvárnila Trinity, sa najprv objavila v Mass Effect 2 a 3. Zahrala si členku rasy asari menom Aria T'Loak, ktorá vedie vesmírny prístav Omega, kde neplatia klasické zákony. 

carrie anne moss
Zdroj: EA/Bioware/Playstation/Warner Bros.

Vo februári 2022 zase prepožičala svoju tvár a hlas záhadnej postave v sci-fi hre Horizon: Forbidden West, ktorú sme vychválili aj v našej recenzii. O jej role ti nemôžeme povedať veľa, lebo by sme ti kazili príbehové prekvapenie, ale Carrie si v nej zahrala dosť výraznú postavu. V sérii Mass Effect si zahrali aj herci Martin Sheen (The Illusive Man) a Seth Green (Joker).

carrie anne moss
Zdroj: EA/Bioware/Playstation/Warner Bros.

3. Charles Dance – Witcher 3

Toto bol jeden z najpodarenejších hereckých kastingov vo videohre vôbec. Herec Charles Dance (poznáš ho z Game of Thrones ako Tywina Lannistera) má úžasný, hrubý a sofistikovaný hlas, aký sa cisárovi Emhyrovi var Emreisovi veľmi hodil. Herná postava je vďaka Danceovmu prejavu veľmi pútavá a znie nebezpečne. 

4. Samuel L. Jackson ako Tempenny – GTA San Andreas

Asi len málokto vie, že Samuel L. Jackson nahovoril skorumpovaného policajta Tempennyho v legendárnej hre Grand Theft Auto: San Andreas. Netreba poznamenať, že odviedol skvelú prácu a Tempenny sa aj vďaka nemu stal jedným z najlepších záporákov v celej GTA sérii. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113985 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V ktorých hrách sa objavil Keanu Reeves a Vin Diesel.
  • Ktorý hollywoodsky herec nadchol japonského tvorcu hier.
  • Prečo herec Kratosa z God of War plakal, keď spomínal na svoju postavu.
  • V ktorej hororovej hre sa objavil oscarový herec Rami Malek.
  • V Call of Duty sa objavilo viac ako desať hollywoodskych hercov.
  • Ktorý slávny transgenderový herec a ktorý záporák zo Spider-Mana mali hlavné roly v hre.
Späť
Zdieľať
Diskusia