Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2022, 18:13
Čas čítania 0:41
Daniel Mikolášik TASR

Zomrela najstaršia osoba na svete. Japonka sa dožila 119 rokov

OSOBNOSTI JAPONSKO ÚMRTIA ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ
Uložiť Uložené

Kane Tanaková sa narodila v roku 1903, jej obľúbeným koníčkom boli spoločenské hry, kaligrafia a riešenie matematických úloh.

Vo veku 119 rokov zomrela v Japonsku najstaršia osoba na svete Kane Tanaková. V pondelok o tom informovali miestne orgány. TASR správu prevzala z agentúry AFP.


Kane Tanaková sa narodila 2. januára 1903 v prefektúre Fukuoka na juhu Japonska. Počas života vlastnila niekoľko podnikov vrátane obchodu s rezancami a ryžovými koláčikmi moči. V roku 1922 sa vydala za Hideho Tanaku, spolu mali štyri deti a piate si adoptovali.


Tanaková mala v roku 2021 na invalidnom vozíku niesť olympijskú pochodeň v rámci štafety pred letnými olympijskými hrami v Tokiu, pre pandémiu sa na nej však nemohla zúčastniť.

Kane Tanaková, najstaršia žena na svete.
Kane Tanaková, najstaršia žena na svete. Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

V roku 2019 ju zapísali do Guinnessovej knihy rekordov ako najdlhšie žijúceho človeka. Jej obľúbeným koníčkom boli spoločenské hry, kaligrafia a riešenie matematických úloh.
Sústrasť nad Tanakovej úmrtím vyjadril aj miestny guvernér Seitaró Hattori.


Japonsko má podľa údajov Svetovej banky najstaršiu populáciu na svete – až 28 percent obyvateľstva je starších než 65 rokov. Podľa Guinnessovej knihy rekordov bola najstarším človekom na svete vôbec Francúzka Jeanne Louise Calmentová, ktorá v roku 1997 zomrela vo veku 122 rokov a 164 dní.

Kane Tanaková na archívnej fotke z roku 1923 (kolorizované).
Kane Tanaková na archívnej fotke z roku 1923 (kolorizované). Zdroj: Wikimedia/neznámý autor/volně k užití
Späť
Zdieľať
Diskusia