Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2022, 10:45
Čas čítania 1:20
Eduard Starkbauer TASR

Európa bude prísnejšie kontrolovať internet. Čo je nelegálne offline, bude v EÚ nelegálne aj online

Európa bude prísnejšie kontrolovať internet. Čo je nelegálne offline, bude v EÚ nelegálne aj online
Zdroj: Unsplash/Rami Al-zayat/volně k užití
NEWS BEZPEČNOSŤ NA INTERNETE
Uložiť Uložené

Európa zakáže aj cielenú reklamu na základe citlivých osobných údajov, ako ako aj cielenú reklamu pre neplnoletých. Platformy ako Meta, Tiktok či Google budú musieť škodlivý obsah stiahnuť okamžite, inak im hrozia obrovské pokuty.

Dvadsaťsedem členských štátov Európskej únie sa dohodlo na dlho očakávanom zákone o digitálnych službách (Digital Services Act). Ten má priniesť prísnejšiu reguláciu online platforiem a väčšiu ochranu spotrebiteľov. V praxi má DSA umožniť rýchlejšie odstraňovanie nezákonného obsahu a nenávistných prejavov. 

Nová európska dohoda má okrem rýchlejšieho odstraňovania nelegálneho obsahu z internetových platforiem obmedziť šírenie hoaxov a dezinformácií a vojnovej propagandy či zredukovať predaj falšovaných produktov v e-shopoch. 

„Čo je nelegálne offline, bude v EÚ nelegálne aj online,“ povedala o základnom princípe dohody šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s tým, že naše nové európske pravidlá budú chrániť používateľov aj zaručovať slobodu prejavu.

Európa v rámci DSA zakáže zároveň využívať na cielenú reklamu citlivé osobné údaje, ako sú sexuálna orientácia, politické názory a náboženské presvedčenie. Zakázaná bude aj cielená reklama zameraná na neplnoletých.

Odporúčané
Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš 14. decembra 2023, 10:00

DSA bude klásť väčší tlak na technologické a internetové spoločnosti, ktorým budú za umožnenie uverejňovania škodlivého obsahu hroziť prísne dôsledky. Škodlivý obsah budú musieť platformy ako Google, Twitter či Meta zo svojich stránok odstraňovať hneď, ako sa o ňom dozvedia, a jeho šíriteľom musia zablokovať aj účty.

Dohoda navyše predpokladá vznik osobitných povinností pre „veľmi veľké platformy“ s viac ako 45 miliónmi aktívnych používateľov, ktoré budú musieť zhodnocovať riziká spojené s používaním svojich služieb, odstraňovať nelegálny obsah a zvýšiť transparentnosť svojich dát a algoritmov.

Európska komisia im bude môcť ukladať pokuty za opakované porušovanie právnej normy až do výšky 6 % ročného obratu firiem. Okrem gigantov Google, Apple, Meta, Amazon a Twitter bude k „veľmi veľkým platformám“ pravdepodobne patriť aj Microsoft, Tiktok, Zalando či Booking.com.

Späť
Zdieľať
Diskusia