Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2022, 9:30
Čas čítania 14:41
Martin Adam Pavlík

Peter Bebjak: Nenávidím násilie. Will Smith sa mohol na Oscaroch zachovať inak, normálne sa mi z toho zastavil rozum (Rozhovor)

Peter Bebjak: Nenávidím násilie. Will Smith sa mohol na Oscaroch zachovať inak, normálne sa mi z toho zastavil rozum (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Martin Adam Pavlík
FILMY A SERIÁLY PETER BEBJAK SLOVENSKÁ KINEMATOGRAFIA SLOVENSKO SLOVENSKÝ FILM TIEŇOHRA
Uložiť Uložené

Úspešný slovenský režisér pre Refresher porozprával o nakrúcaní najnovšieho filmu Tieňohra, pocitoch z nedávneho udeľovania cien Slnko v sieti aj o plánovaných projektoch.

Peter Bebjak je slovenský režisér a producent. Je známy tým, že sa nebojí stále skúšať nové žánre a prekvapovať divákov. V jeho filmografii nájdeš horory, drámy, rozprávku aj krimitrilery. V roku 2011 debutoval melancholickou romancou Marhuľový ostrov. Odvtedy nakrútil viacero divácky úspešných filmov ako Čiara, Trhlina či Správa. Postaral sa aj o seriály Za sklom alebo Slovania. 

Spolu s Rasťom Šestákom založil produkčnú spoločnosť DNA Production, má na konte dve ceny Slnko v sieti a takisto dvoch Českých levov za seriály Spravodlivosť a Herec. Momentálne beží v slovenských kinách jeho najnovší film Tieňohra, inšpirovaný skutočným príbehom, v ktorom si hlavnú úlohu zahral Milan Ondrík. Režisér pre Refresher prezradil historky zo zákulisia nakrúcania, porozprával o spolupráci s Michaelom Douglasom na filme Správa, ale aj o plánovaných projektoch.

Peter Bebjak
Zdroj: Refresher/Martin Adam Pavlík


Podelil sa s nami o to, aké sú jeho najobľúbenejšie slovenské filmy, prečo viac točí v Česku  než na Slovensku, či o to, aký žáner by v budúcnosti rád nakrútil. Prezradil tiež, čo si myslí o facke Willa Smitha Chrisovi Rockovi na udeľovaní Oscarov alebo o kritických recenziách na svoje filmy. V neposlednom rade nám povedal aj to, či ho zamrzelo, že na poslednom udeľovaní cien Slnko v sieti nezískal žiadnu cenu. 

V Refresheri ti v sekcii filmy a seriály pravidelne prinášame recenzie najnovších titulov, profily známych osobností, články zo zákulisia natáčania či rozhovory s tvorcami. Ak chceš podporiť naše úsilie a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Ako sa máte v týchto neľahkých časoch?

Momentálne nič nenakrúcam, takže mám viac voľna.

Máte teda, predpokladám, viac času na oddych a na premýšľanie.

Keďže už pomaly pracujem na príprave ďalších projektov, až tak veľmi neoddychujem. Chodíme na obhliadky, robíme castingy, schvaľujeme kostýmy. Mám čo robiť, ale tá práca nie je taká intenzívna, ako keď nakrúcame.   

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

V kinách je momentálne váš najnovší film Tieňohra a je úplne iný než všetky vaše doterajšie filmy. Ak by som to mal povedať príliš otvorene, je hádam „najartovejší“ a najpoetickejší. Vnímate to rovnako?

Nerozoberám svoje filmy takýmto spôsobom, lebo vždy sa to, ako ten film nakrútim, odráža od scenára a témy, s ktorou pracujem. Keby to bol iný príbeh, bolo by to inak nakrútené. Ale odpoveď v podstate je, že nás baví točiť filmy tak, ako chceme my.

Milan Ondrík vo filme Tieňohra.
Milan Ondrík vo filme Tieňohra. Zdroj: Hangar Films

K tomu príbehu ste sa však predsa len museli dostať a rozhodnúť sa, že ho idete sfilmovať. Ako ste sa dostali priamo k Tieňohre? Boli ste na tento projekt oslovený, alebo ste si ho vybrali sám?

Prvýkrát som dostal scenár k Tieňohre niekedy okolo roku 2011. Bolo to po premiére môjho filmu Marhuľový ostrov. Producent Jan Bradáč mi telefonoval, že pre mňa má scenár, a tak mi ho poslal. Táto verzia bola však výrazne odlišná od tejto poslednej, ktorú diváci videli už na plátne.

Zápletka však bola rovnaká. Bolo to o človeku, ktorý túži po pomste, ale jednotlivé scény boli úplne iné a mne to celé pripomínalo skôr komiksový príbeh. To som Janovi aj povedal, no jemu sa to príliš nepozdávalo. Videl to trocha odlišne, preto tá spolupráca padla a nič sme ďalej neriešili.

Prešlo deväť rokov a ozval sa mi znova, že má inú verziu scenára k Tieňohre. Tú už písala jeho súčasná manželka Vendula Bradáčová. Ten scenár za ten čas prešiel viacerými verziami, ktoré sa mi už nedostali do rúk. To, čo ma však najviac zaujalo na tejto poslednej verzii, bol najmä pocit viny, ktorý hlavná postava cíti. Zaujala ma tá situácia, že sa stane nejaký zločin a vy cítite, že ste mu mohli zabrániť, pomôcť obeti alebo urobiť niečo inak, čo by to celé zmenilo.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113852 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Do akej miery je Tieňohra inšpirovaná skutočnosťou.
  • Čím všetkým si musel herec Milan Ondrík prejsť počas nakrúcania a ako sa správal na pľaci.
  • Či je Peter Bebjak fanúšikom boxu.
  • Čo si myslí o facke Willa Smitha na udeľovaní Oscarov.
  • Či hollywoodskeho herca Michaela Douglasa počas konzultácií k filmu Správa oslovil, aby by si v ňom zahral.
  • Či dostal od Douglasa feedback na Správu.
  • Aké sú obľúbené slovenské filmy Petra Bebjaka.
  • Na akých celovečerných filmoch Peter Bebjak momentálne pracuje.
Späť
Zdieľať
Diskusia