Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 17:30
Čas čítania 3:02
Dominik Vetrák

Koniec 4. časti Moon Knighta zamotal hlavu aj komiksovým expertom. Kto je záhadná postava a v čom ti seriál klame?

FILMY A SERIÁLY MOON KNIGHT
Uložiť Uložené

Posledných 15 minút zo 4. časti Moon Knighta pôsobí ako úplne iný seriál. Čo sa tam presne dialo?

V článku sa nachádzajú spoilery k štvrtej časti seriálu Moon Knight.

V tretej časti marvelovského seriálu Moon Knight sme videli, ako Steven Grant spoločne s bohom Konshu zmenil oblohu a ako preto egyptskí bohovia uväznili Konshua. Steven Grant/Marc Spector prišli o schopnosti Moon Knighta. Tie by sa im vo štvrtej epizóde nesmierne zišli, keďže čelili ozbrojeným gaunerom pod vedením Arthura Harrowa. Ten nakoniec aj postrelil Marca Spectora.

Psychiatrická liečebňa či sen?

Namiesto smrti sa však Marc na konci epizódy prebudil v akomsi psychiatrickom zariadení. Jeho manželka Layla je jednou z pacientok, zatiaľ čo on je na sedatívach. Arthur Harrow je miestny lekár a všetko nasvedčuje tomu, že Marc Spector si udalosti celého seriálu len predstavoval vo svojej hlave, zatiaľ čo je zatvorený v psychiatrickej liečebni.

Moon Knight hroch 4. epizoda
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Arthur Harrow je v jeho príbehu záporák, lebo v skutočnosti mu v liečebni ordinuje prísnu liečbu. Layla je jeho manželka, lebo s ňou má blízky vzťah aj v liečebni. Harrowovi poskokovia sú zase liečitelia v ústave. 

Odporúčané
Jason Momoa je nevlastný otec herečky Zoe Kravitz z Batmana. Toto je 10 prekvapivých hollywoodskych rodín a vzťahov Jason Momoa je nevlastný otec herečky Zoe Kravitz z Batmana. Toto je 10 prekvapivých hollywoodskych rodín a vzťahov 20. apríla 2022, 9:30

Egyptskí bohovia a artefakty zase súvisia s tým, že Marc v liečebni dookola pozerá dobrodružný film s názvom Tomb Busters. Ide o céčkovú napodobeninu slávnej filmovej série o archeológovi Indianovi Jonesovi. V tomto filme sa však hrdina volá Steven Grant, čím seriál naznačuje, že si Marc Spector identitu vytvoril na základe obľúbeného filmu.

Aká je teda pravda? Sú udalosti tohto seriálu skutočné alebo sa to celé odohrávalo len v chorej hlave Marca Spectora? Vzhľadom na predošlé marvelovské filmy a seriály by bolo divné, keby jednu zo svojich obľúbených postáv obetovali a vôbec ju nevyužili, keďže by v tomto svete bola len falošným výplodom psychicky chorého človeka.

Tomu, že je to naopak a že sa doterajšie časti seriálu skutočne stali, nasvedčujú aj dve ďalšie veci z konca epizódy. 

Moon Knight hroch 4. epizoda
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Viacero izieb, viacero identít?

V prvom rade tu máme Stevena Granta. Marc ho oslobodil v jednej z izieb, kde bol zatvorený v sarkofágu. Mohol sa ho dotknúť a komunikovať s ním, akoby bol samostatným človekom s vlastným telom, nielen oddelenou osobnosťou v jeho hlave. Ako sa to mohlo stať?

Marc je totiž s najväčšou pravdepodobnosťou v marvelovskej verzii očistca či niečoho podobného, kde ľudia blízko smrti čakajú na prechod na „druhú stranu“. Môže ísť o špeciálnu Marcovu verziu tohto miesta. Netreba zabúdať, že sám Marc pred egyptskými bohmi priznal, že potrebuje odbornú pomoc, takže dáva zmysel, že si očistec v podvedomí prerobí na psychiatrickú liečebňu. 

Odporúčané
Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu? Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu? 5. mája 2022, 8:30

Keďže sú Marcove a Stevenove duše odlišné a oddelené, na prechod ďalej čakajú osobitne. Celkom to dáva zmysel, keďže ani záporák Arthur Harrow nedokázal odsúdiť ich duše. Žijú totiž v jednom tele, a tak nemôže jedného zabiť a druhého nechať žiť v prípade, že jeden z nich vykonal dobro a druhý zlo (Harrow takto dokáže ľudí odsúdiť vďaka magickej palici).

Moon Knight hroch 4. epizoda
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Ku koncu epizódy vidíme aj tretí sarkofág, čo nám naznačuje prítomnosť tretej identity v Marcovej hlave, na ktorú seriál už viackrát poukazoval, no stále ju nepotvrdil. Ak sa seriál bude držať komiksov, pôjde o taxikára Jacka Lockleyho. Na chodbe sme pritom videli viacero izieb, takže je možné, že v seriáli bude mať Marc viac ako len tri osobnosti.

Kto bol hroch na konci?

Druhou vecou, ktorá nahráva teórii o tom, že ide o akúsi verziu očistca, je postava ženského hrocha z poslednej scény. Ide o Tawaret, egyptskú bohyňu plodnosti, ochrankyňu detí a matiek. Zaujímavé je, že v marvelovských komiksoch táto postava neexistuje, takže v seriáli zažila svoj komiksový debut.

Moon Knight hroch 4. epizoda
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Existuje v skutočných ľudských príbehoch z Egypta, no Marvel sa ňou nijako neinšpiroval. Tvorcovia sa nemusia držať žiadneho pôvodného materiálu a s postavou si môžu spraviť, čo chcú. Nikto teda nedokáže odhadnúť, či ide o zápornú alebo kladnú postavu, respektíve halucináciu či niečo iné. 

Odporúčané
RECENZIA: Moon Knight RECENZIA: Moon Knight 4. mája 2022, 17:30

Tawaret sa nachádza v inštitúcii plnej ľudí, ktorá má v divákovi a Marcovi vytvoriť dojem, že nie je superhrdina a celé sa to odohralo len v jeho hlave. Keďže je Tawaret hovoriaci hroch, automaticky z toho vyplýva, že táto inštitúcia nie je skutočná, respektíve že Marc si udalosti seriálu nevymyslel.

Dej sa ešte v posledných dvoch častiach môže slušne zamotať. Je však veľmi nepravdepodobné, že by tvorcovia nakoniec odhalili, že žiadny Moon Knight vlastne v marvelovskom filmovom a seriálovom svete (takzvaný Marvel Cinematic Universe – MCU) neexistuje. 

Ak sú špekulácie a leaky od istých ľudí pravdivé, do konca seriálu by sa mal ešte objaviť aj Blade v podaní herca Mahershalu Aliho. Blade je marvelovská postava, ktorá loví upírov. Na internete sa totiž špekulovalo, že Arthur Harrow je vlastne Dracula, bájny „otec“ všetkých upírov. Až na jednu scénu, v ktorej Harrow doslova vysal život z človeka skrz obyčajný dotyk, však nič nenasvedčuje tomu, že by bol Dracula. 

Späť
Zdieľať
Diskusia