Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2022, 12:18
Čas čítania 1:27
Eduard Starkbauer

Prvé video z potopenia krížnika Moskva: podľa analytikov potvrdzuje verziu o zásahu ukrajinskými raketami Neptun

Prvé video z potopenia krížnika Moskva: podľa analytikov potvrdzuje verziu o zásahu ukrajinskými raketami Neptun
Zdroj: Ruské ministerstvo obrany
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Lodný radar na krížniku bol v tzv. transportnej polohe.

Vojenskú loď Moskva zasiahli dve ukrajinské rakety Neptun vo štvrtok. Na internete sa dnes objavilo prvé video, ktoré ukazuje loď v katastrofálnom stave. 

Podľa Denníka N ide po niekoľkých historických fotografiách z iných udalostí o prvý dôveryhodný záber skazy na krížniku Moskva. Na videu i fotografiách z inej ruskej lode je Moskva nehybná, opustená a výrazne naklonená.

Podľa analýzy expertov na námorníctvo potvrdzujú zábery verziu úspešného útoku protilodnými strelami. To, že oheň zachvátil väčšinu vnútorných priestorov je zrejmé, keďže na trupe lode vidíme množstvo čiernych škvŕn, cez ktoré unikal z lode dym. O pravdepodobnej evakuácii posádky svedčí absencia záchranných člnov ako aj poloha nákladného žeriavu.


Podľa poľského analytika Dawida Kamizelu zasiahla jedna z ukrajinských rakiet základňu mostíka a jej výbuch viedol k explózii v sklade protiponorkovej munície, ktorý sa nachádza pod čiarou ponoru. O nepripravenosti posádky na útok podľa neho svedčí fakt, že lodný radar, ktorý mal zabezpečiť ochranu pred raketami, je na zábere v tzv. transportnej polohe a zdá sa, že nekomunikoval s protivzdušným obranným systémom S-300F.

Informácie o počte obetí sa líšia. Ukrajinci tvrdili, že útok takmer nikto neprežil a ruské médiá tvrdia presný opak. Na palube sa podľa ruského opozičného politika Iľju Ponomariova v čase zásahu ukrajinskými raketami Neptun mohlo nachádzať až 510 členov posádky, z ktorých sa vraj podarilo zachrániť len 58 námorníkov.

Mohlo by ťa zaujímať:
Thor už nie je Avenger. V traileri na štvrtú časť spoznáva ženského Thora, nové kúty galaxie, Zeusa a aj Strážcov galaxie
Selassie: Slováci vidia drahé autá a byty influencerov, ale nevidia lízing a dve hypotéky. Do telky by som už dnes šiel (Rozhovor)
10 najlepších filmov Toma Cruisa
Späť
Zdieľať
Diskusia