Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2022, 9:04
Čas čítania 1:53
Eduard Starkbauer TASR

Mariupol prestal existovať, povedal šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba. Rusi vraj pristupujú k „triedeniu“ obyvateľov

Mariupol prestal existovať, povedal šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba. Rusi vraj pristupujú k „triedeniu“ obyvateľov
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo vnitřních záležitostí
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Kompletne obkľúčené prístavné mesto chce ruská armáda zrovnať so zemou čo najskôr.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že v dôsledku ruskej agresie prestalo mesto Mariupol v podstate existovať. Situáciu v prístavnom meste, ktoré čelí obliehaniu a ostreľovaniu už sedem týždňov, označil v rozhovore pre CBS News za „súčasne vojensky hroznú a srdcervúcu“.

Mariupol má pre Rusko strategickú hodnotu, keďže jeho dobytím by vedelo vytvoriť pozemný koridor až po polostrov Krym. Podľa ruskej armády kladie najväčší odpor asi 2 500 ukrajinských bojovníkov v priestoroch oceliarne Azovstaľ.

„Zvyšky ukrajinskej armády a veľká skupina civilistov sú v podstate obkľúčené ruskými silami. Snažia sa pokračovať v odpore, avšak zo správania Rusov v Mariupole je zrejmé, že Rusi chcú mesto zrovnať so zemou za akúkoľvek cenu.“

Podľa oficiálnych odhadov si vojna v Mariupole vyžiadala asi 21 000 obetí. V meste naďalej ostáva z pôvodného počtu 450 000 obyvateľov asi 120 000. Úplná kapitulácia Mariupola môže podľa Kulebu ďalej brzdiť perspektívu ukrajinsko-ruských mierových rokovaní. „Už po tom, čo sme videli v Buči, sa akékoľvek rozhovory s Rusmi javia ako mimoriadne zložité. Avšak Mariupol môže predstavovať, tak ako to naznačil aj náš prezident, červenú čiaru.“

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Ukrajinský minister zahraničných vecí očakáva, že ruská armáda svoje „zúfalé útoky s cieľom zničiť Mariupol za každú cenu“ ešte zintenzívni. Predpokladá totiž, že sa čoskoro začne viac sústreďovať na región východného Donbasu.

Ruské „triedenie“

Podľa poradcu mariupolského primátora Petra Andriuščenka od pondelka ruské jednotky uzavreli všetky vjazdy aj výjazdy z mesta a všetci muži, ktorí zostali v meste, sa budú musieť podrobiť „triedeniu“.

Ruskí okupanti podľa neho zaviedli systém priepustiek umožňujúcich pohyb po meste. „Stovky občanov musia stáť v rade, aby dostali priepustku, bez ktorej nebude možné nielen pohybovať sa medzi štvrťami mesta, ale od budúceho týždňa ani vyjsť do ulíc.“


Andriuščenko v poste na Telegrame napísal, že Rusi plánujú časť „pretriedených“ ľudí mobilizovať do ruských okupačných jednotiek. Ďalšia časť mužov bude povinne prevelená na odpratávanie trosiek po bojoch a tzv. „nespoľahliví“ budú údajne „izolovaní“.


Mestská rada v Mariupole tvrdí, že triedenie Ukrajincov je pravdepodobne súčasťou snahy Ruska kamuflovať potenciálne vojnové zločiny spáchané v meste počas blokády.


Ukrajinské sily brániace mesto v nedeľu odmietli ultimátum ruského ministerstva obrany, ktoré ich vyzvalo, aby sa vzdali.

Mohlo by ťa zaujímať:
Thor už nie je Avenger. V traileri na štvrtú časť spoznáva ženského Thora, nové kúty galaxie, Zeusa a aj Strážcov galaxie
Selassie: Slováci vidia drahé autá a byty influencerov, ale nevidia lízing a dve hypotéky. Do telky by som už dnes šiel (Rozhovor)
10 najlepších filmov Toma Cruisa
Domov
Zdieľať
Diskusia