Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2022, 12:09
Čas čítania 0:40
Tereza Patočková

Messenger, WhatsApp, nebo Signal? NÚKIB zhodnotil chatovací aplikace podle bezpečnosti

Messenger, WhatsApp, nebo Signal? NÚKIB zhodnotil chatovací aplikace podle bezpečnosti
Zdroj: Unsplash/Sara Kurfeß/volně k užití
NEWS
Uložiť Uložené

Z analýzy aplikací s end-to-end šifrováním vzešly nejhůře Google Messages. Signal získal naopak nejvíce plusových bodů.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost  (NÚKIB) vydal analýzu komunikačních aplikací s end-to-end šifrováním. Analyzovány byly služby Threema, Signal, Telegram, WhatsApp, Facebook Messenger, Google Messages a Apple iMessage.

Ve srovnání komunikačních aplikací vyšel nejlépe Signal, který měl nejvíce „zelených fajfek“. Nejhůře na tom byly Google Messages, které získaly nejvíce červených křížků. V analýze se hodnotilo například to, zda je aplikace zdarma, zda podporuje češtinu nebo zda lze nastavit, aby se zprávy po čase smazaly. Každá aplikace také získala slovní hodnocení.

núkib
Zdroj: NÚKIB

U aplikací Telegram, Messenger, Google Messages a Apple iMessages se šifrování musí manuálně aktivovat a nebo je dostupné jen ve speciálních režimech konverzace. V případě Apple iMessage je navíc ještě potřeba deaktivovat zálohy na iCloud, které se ukládají v nezašifrované podobě. 

Každá z aplikací dostala také slovní hodnocení. „Jistým bezpečnostním nedostatkem je
navázání uživatelského profilu na telefonní číslo. Signal proto nelze užívat zcela anonymně a provozovatel má přístup k osobnímu údaji uživatele. Přesto je ovšem úroveň bezpečnosti a soukromí aplikace Signal velmi vysoká,“ uvedl například NÚKIB k vítězné aplikaci Signal.

Domov
Zdieľať
Diskusia