Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2022, 21:17
Čas čítania 0:51
Eduard Starkbauer

Elektrický Mercedes-Benz prešiel na jedno nabitie 1 000 kilometrov

Elektrický Mercedes-Benz prešiel na jedno nabitie 1 000 kilometrov
Zdroj: Mercedes-Benz
TECH ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Podľa kontrolky mohol navyše koncept Vision EQXX v ceste ešte ďalších 140 kilometrov pokračovať.

Koncepčné vozidlo nemeckej automobilky Mercedes-Benz prekonalo pozoruhodnú métu. Elektrické auto s označením Vision EQXX dokázalo zvládnuť 1 000 kilometrovú cestu z obce Sindelfingen neďaleko nemeckého Štuttgartu do mestečka Cassis na francúzskom azúrovom pobreží bez nabíjania.

Podľa automobilky dodržiaval koncepčný automobil s váhou 1 755 kilogramov všetky dopravné predpisy a jeho vodič s ním zaobchádzal celkom štandardne. Na nemeckej diaľnici udržiaval rýchlosť 140 kilometrov za hodinu a automobil si počas cesty okrem chladného počasia prešiel aj dažďom.

Koncepčnému vozidlu Vision EQXX po skončení cesty dokonca ostalo 15 % kapacity batérie, ktorá by podľa stanoviska Mercedesu stačila na ďalších 140 km jazdy. Ako rekordne nízku označil nemecký konštruktér elektrickú spotrebu na úrovni 8.7 kWh na 100 kilometrov.

Šéf technickej divízie Mercedesu-Benz Markus Schäfer povedal, že úspešnou cestou na juh Francúzska firma potvrdila svoju vysokú efektívnosť. „Tento úspech je okrem iného dôkazom spolupráce s vývojárskym tímom Mercedes-AMG F1, od ktorého čerpáme prelomové poznatky čo sa týka elektrického pohonu. S autami VISION EQXX budeme naďalej testovať hranice toho, čo je možné.“ 

Odporúčané
Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy 18. decembra 2023, 17:00

Projekt konceptu Vision EQXX spustila automobilka s cieľom zlepšenia aerodynamiky a efektívnosti batérie. Za rekordným dojazdom sa skrýva aj použitie špeciálneho typu pneumatík, ktoré pre vozidlo vyvinula firma Bridgestone.

Späť
Zdieľať
Diskusia