Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2022, 9:30
Čas čítania 7:13
Martin Adam Pavlík

Charlie Chaplin: legendárny komik aj sadista, ktorý ponižoval vlastné deti a mal slabosť na maloleté dievčatá

Charlie Chaplin: legendárny komik aj sadista, ktorý ponižoval vlastné deti a mal slabosť na maloleté dievčatá
Zdroj: First National Pictures
FILMY A SERIÁLY CHARLIE CHAPLIN GROTESKA HOLLYWOOD KINEMATOGRAFIA NEMÝ FILM
Uložiť Uložené

Britský filmár by v sobotu 16. apríla oslávil 133. výročie.

Najväčšia hviezda nemej éry Hollywoodu. Legendárny komik s obrovským talentom, ale aj vizionár a perfekcionista. Spoznať si ho mohol veľmi rýchlo vďaka klobúku, krátkym fúzom, paličke a potmehúdskemu úsmevu. Charlie Chaplin patrí k najzásadnejším osobnostiam, ktoré formovali dejiny svetovej kinematografie.

Narodil sa v Londýne a napriek tomu, že vyrastal v chudobe, vďaka svojej vynaliezavosti a hereckému talentu (cibril ho už odmala) dokázal preraziť v Amerike a stať sa boháčom, ktorého zrazu každý poznal a obdivoval. Ako píše britský denník The Independent, Chaplin bol súčasťou komediálneho súboru Karno a v roku 1913 si ho počas vystúpenia v Spojených štátoch všimol Mack Sennett, šéf prosperujúceho filmového štúdia Keystone.

Komik naňho svojím výkonom výrazne zapôsobil, a tak s ním Sennett o rok neskôr podpísal zmluvu. Netrvalo dlho a Chaplin sa stal miláčikom publika. Zanechal za sebou rad nezabudnuteľných filmov so silným odkazom, ktoré inteligentným humorom rozosmievali milióny divákov po celom svete. No nielen milovníkov komédií, ale aj tých s najvážnejšou tvárou, ktorí sa neustále iba mračili a na všetko nadávali.  

Charlie Chaplin.
Charlie Chaplin. Zdroj: United Artists


Malý veľký muž. Jeho pečať je nezmazateľná. Určite si sa aj ty aspoň raz stretol s groteskami, v ktorých účinkoval a dokázal ti bleskovo vyčariť úsmev na tvári. Charizmatický herec, ako väčšina slávnych osobností z umeleckého sveta, však mal svojich démonov a mimo kamier sa postaral o viacero kontroverzií. Nie všetci naňho preto spomínajú v najlepšom.

Narodil sa 16. apríla 1889, v sobotu by teda oslávil 133. výročie. Pri tejto príležitosti sme pre teba pripravili zopár zaujímavostí, ktoré si o ňom možno doteraz nevedel. V Refresheri ti pravidelne prinášame recenzie najnovších titulov, profily známych osobností, výbery ich najlepších filmov alebo články zo zákulisia natáčania. Ak nás podporíš a staneš sa členom klubu Refresher+, budeme môcť tvoriť ešte viac podobného obsahu.

1. Všestranný umelec a multiinštrumentalista

Všetci si pamätajú Chaplina najmä ako herca, patrí však medzi prvých vyslovene autorských režisérov, ktorých definovalo to, že si často písali aj scenáre, prípadne sa chopili kamery alebo si všetko sami postrihali v strižni (ako strihač sa Chaplin podieľal napríklad na filmoch The Circus alebo The Kid).


Londýnčan si nielenže väčšinu svojich filmov – či už ide o krátkometrážne grotesky, alebo o celovečerné snímky – sám napísal, zrežíroval a produkoval, ale k viacerým dokonca zložil aj hudbu. Ako píše New York Post, hral na niekoľkých hudobných nástrojoch a mal skvelý hudobný sluch. Nepoznal však hudobnú teóriu a nevedel teda hudbu čítať z podkladov.

Neodradilo ho to od toho, aby sa stal popri herectve aj skladateľom, i keď bol odkázaný na hudobných asistentov, ktorí mu pomohli previesť jeho nápady do partitúr. Chaplin je podpísaný ako skladateľ pod svojimi najúspešnejšími filmami, ako sú City Lights, Modern Times, The Gold Rush či The Great Dictator. Za hudbu k filmu Limelight z roku 1952 dokonca získal Oscara.

2. Založil legendárnu filmovú spoločnosť  

Chaplin bol síce „odchovancom“ spoločnosti Keystone, pre ktorú nakrútil desiatky grotesiek, no neskôr prešiel do štúdia Essanay. Zlom prišiel v roku 1919, keď sa stal Chaplin spolu s režisérom D. W. Griffithom, herečkou Mary Pickford a hercom Douglasom Fairbanksom spoluzakladateľom legendárnej spoločnosti United Artists.

Ako sa píše v publikácii Kapitoly z dejín svetového filmu, vznik tejto spoločnosti znamenal istý únik pred narastajúcou mocou a dosahom veľkých, teda komerčne ladených produkčných a distribučných spoločností. Mala sa stať zárukou umeleckej nezávislosti, čo sa aj podarilo.


Chaplin vďaka nej mohol bez nátlaku a zásahov producentov mysliacich najmä na zisk naplno dostať k divákom všetky svoje vízie bez toho, aby bol cenzurovaný či inak limitovaný. Podľa portálu History sa však v 40. rokoch spoločnosť začala finančne trápiť a od roku 1951 sa zameriavala už len na distribúciu filmov.

Britský filmár čoskoro nato predal časť svojho podielu rovnako ako jeho kolegovia. Paradoxne, práve po tom zožala spoločnosť najväčšie úspechy. V roku 1981 United Artists kúpila spoločnosť Metro-Goldwyn-Mayer. Ako píše Variety, v roku 2018 sa však dočkala oživenia, vznikol United Artists Relasing.

3. Sadista, ktorý ponižoval vlastné deti

V roku 1967 nakrútil Charlie Chaplin romantickú komédiu A Countess from Hong Kong s hviezdnym obsadením. V hlavných úlohách sa predstavili Marlon Brando (určite si ho pamätáš ako Dona Corleoneho vo filme The Godfather) a Sophia Loren. Brit však do filmu obsadil aj svojich potomkov, konkrétne syna Sydneyho a dcéry Victoriu, Josephine a Geraldine.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113347 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo povedal o Chaplinovi herec Marlon Brando.

  • Prečo Chaplina vyšetrovala FBI a bol vyhostený z USA.

  • Prečo Chaplin skončil v nemocnici počas nakrúcania filmu The Gold Rush.
  • Koľko maloletých manželiek mal Charlie Chaplin.
  • Akú sumu musel zaplatiť Chaplin jednej z manželiek ako vyrovnanie na konci rozvodového konania.
  • Počas premiéry ktorého filmu diváci Chaplina vypískali a jeho popularita následne klesla.

  • Ako Chaplin trápil počas nakrúcania svojho filmu jednu z herečiek.

  • Ako dopadli vandali, ktorí vykopali Chaplinov hrob. 
Späť
Zdieľať
Diskusia