Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2022, 17:30
Čas čítania 5:15
Dominik Vetrák

RECENZIA: 6. séria Peaky Blinders

FILMY A SERIÁLY PEAKY BLINDERS
Uložiť Uložené

6. sériu Peaky Blinders by sme neodporúčali ani najväčšiemu fanúšikovi seriálu.

V šiestej sérii Peaky Blinders sa udialo toľko nezmyselných udalostí a príbehových zmien, že ich v recenzii musíme opísať s pomocou spoilerov. Ďalej teda čítaj len na vlastnú zodpovednosť.

Dej šiestej série začína s ukazovaním následkov, ktoré mali činy Peaky Blinders v minulej sérii. Organizácia IRA spoločne s Oswaldom Mosleym zabila tetu Polly. Tommy Shelby kvôli ich vražde prestal piť, ale vôbec to nedáva zmysel. Vraj pre alkohol nedokáže uvažovať rozumne, no keď na konci seriálu znova začne piť, vôbec nič sa nezmení. Je to jedna z dejových línií, ktorá v šiestej sérii nemá žiadne opodstatnenie.

Odporúčané
Kinoprogram v apríli: čo sa oplatí vidieť a ktoré nové filmy ignorovať? Kinoprogram v apríli: čo sa oplatí vidieť a ktoré nové filmy ignorovať? 5. apríla 2022, 10:30

Zdrogovaný Arthur a „odprataný“ Michael

Ďalšou takou je postava Arthura, ktorý začne drogovať a stane sa z neho neschopný feťák spiaci na ulici. Arthur mal vždy blízko k alkoholu a drogám, ale vždy to malo v deji priestor a nejako ho to ovplyvňovalo. V šiestej sérii však len leží zdrogovaný na zemi. Až na približne dva dialógy je to jediná vec, ktorú robí až do finálovej epizódy.

Inak povedané, tvorcovia netušili, čo majú s postavou robiť až do finále, a tak ho nadopovali drogami a „odpratali“ ho preč. To isté urobili aj s ďalšou hlavnou postavou – Michaelom Grayom, synom Polly.

Ten obviňuje zo smrti Polly výhradne Tommyho a rozhodne sa mu pomstiť. Najskôr však strávi päť zo šiestich epizód vo väzení, kde nerobí absolútne nič. Podobne ako Arthur, ani on nemá celú sériu čo robiť, a tak ho tvorcovia „upratali nabok“. V oboch prípadoch spravili zo zaujímavých postáv celkom nudné, ktoré deju nemajú čo ponúknuť a keby v prvých piatich epizódach série vôbec neboli, divák by si to ani veľmi nevšímal.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Chápeme, že tvorcovia museli čeliť obrovskému problému – úmrtiu herečky Helen McCrory. Tá zomrela v apríli 2021 na rakovinu, no zďaleka nemala dokončené svoje scény pre šiestu sériu. Tvorcovia tak museli zmeniť dej, čo im dosť pokazilo plány. Aj tak je však smutné, že najlepším riešením, na aké prišli, je úplne ignorovať dve základné postavy seriálu. 

Príbeh, ktorý sa takmer nikam neposunul

Ďalším sklamaním je príbeh ako taký. Šiesta séria sa odohráva niekoľko rokov po skončení tej piatej a my ako diváci nevieme, čo sa medzitým stalo. Keď tak nad tým rozmýšľame, žiadny časový skok vlastne nemusel nastať a dej by to nijako neovplyvnilo. Ten nepokračuje tam, kde minulú sériu skončil. Tommy Shelby a spol. sa už nepokúšajú zabiť fašistu na vzostupe – Oswalda Mosleyho.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia