Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2022, 10:30
Čas čítania 1:56
Dominik Vetrák

Moon Knight – dojmy po prvej časti novej marvelovky. Oplatí sa seriál s Oscarom Isaacom pozerať?

FILMY A SERIÁLY MOON KNIGHT
Uložiť Uložené

Prvá časť seriálu Moon Knight odhalila potenciál najnovšej marvelovky.

Moon Knight je najnovší marvelovský hrdina. Vďaka sile od egyptského boha Mesiaca zvaného Konshu sa dokáže premeniť na nemilosrdného bojovníka za spravodlivosť. Keď mu však Konshu vstúpil do hlavy, rozdelil tým jeho vedomie na niekoľko osobností. Tieto osobnosti o sebe navzájom nevedia. 

Práve v tomto bode života spoznávame Stevena Granta (Oscar Isaac). Stáva sa mu, že ho ľudia volajú iným menom a nedokáže sa rozpamätať na niektoré udalosti, na ktoré reagujú jeho známi. Čoskoro zisťujeme, že je to preto, lebo ich súčasťou vtedy nebol Steven Grant, ale Mark Spector, respektíve celkom iná osobnosť, ktorú má Grant v hlave. 

Odporúčané
Bruce Willis skončil s herectvom. Toto je jeho 10 najlepších filmov, ktoré musí vidieť každý fanúšik Bruce Willis skončil s herectvom. Toto je jeho 10 najlepších filmov, ktoré musí vidieť každý fanúšik 31. marca 2022, 17:30

Steven zisťuje, že s ním niečo nie je v poriadku, a skvelé na seriáli je, že to zisťuje spoločne s divákom. Ten, kto nepozná komiksy, nebude vedieť, čo sa v prvej časti seriálu deje. Zápletka je teda mysteriózna a plná prekvapení, keď divák môže odhadovať, čo sa v skutočnosti deje. Samotný Moon Knight vo svojom plnom kostýme sa pritom objaví až na konci prvej epizódy.

Z hľadiska zaujímavosti príbehu tak seriálu po prvej časti nemáme čo vyčítať. Tvorcovia nám ukázali dostatok na to, aby sme v očakávaní sledovali, čo sa bude diať ďalej, ale nie dosť na to, aby sme všetko uhádli. Pochvalu si zaslúžia aj herci. Ethan Hawke hrá záhadného záporáka, no zatiaľ veľa priestoru nedostal.

Na druhej strane je americký herec Oscar Isaac, ktorý bravúrne zvláda hrať dve rozličné postavy, pričom jednou z nich je aj Londýnčan s anglickým prízvukom. Ak sa chceš dozvedieť viac o jednotlivých postavách Moon Knighta a jeho schopnostiach, klikaj sem.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios

Dej je teda zaujímavý a Oscar Isaac je zatiaľ výborný. Páčili sa nám aj sekvencie, v ktorých sa osobnosti Stevena a Marca prehadzujú počas akčných scén, pričom divák vidí iba to, čo sa deje Stevenovi. Pri jednotlivých prestrihoch tak má Steven zrazu v ruke zbraň a okolo neho ležia štyria mŕtvi gauneri.

Celá prvá časť sa teda drží toho, že na pozadí sa odohráva nejaký príbeh, no divák ho sleduje rovnako chaoticky, ako ho vníma postava Stevena. Vďaka tomu naberajú na atraktivite a originálnom spracovaní aj rozprávačské postupy a spracovanie seriálu.

Odporúčané
Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu? Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu? 5. mája 2022, 8:30

Náš zatiaľ najväčší problém tkvie v technických aspektoch. V prvom rade je to práca s kamerou, ktorá v marvelovských filmoch a seriáloch už tradične zaostáva za tými najkvalitnejšími produkciami. Väčšina záberov pôsobí priemerne a tvorcovia nedokážu prísť s extra zaujímavými spôsobmi, ako dianie na obraze zvýrazniť nejakými unikátnymi pohybmi kamier.

Moon Knight
Moon Knight. Zdroj: Disney+

V akčných scénach je potom príliš veľa zbytočného strihu a nepáčili sa nám ani počítačové efekty, ktorých nedokonalosť bolo v scénach o automobilovej naháňačke vidieť až príliš. Ako diváka nás to rušilo. Keď pri akčných scénach viac riešiš (ne)kvalitu vizuálnych trikov namiesto kompozície záberov a samotnej akcie, nevysiela to správny signál.

Marvel Studios sú najziskovejším hollywoodskym štúdiom, takže je neprípustné, aby mali oveľa horšie vizuálne efekty ako filmy a seriály od iných, menej zarábajúcich štúdií. Okrem týchto vecí však seriálu zatiaľ nemáme čo iné vyčítať a tešíme sa na ďalšie časti. 

Späť
Zdieľať
Diskusia