Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2022, 17:55
Čas čítania 2:39
Dominik Vetrák

Playstation predstavuje konkurenciu pre Game Pass. Na PS5 budeš už čoskoro môcť hrať hry z PS1, PS2, PSP aj PS3

Playstation predstavuje konkurenciu pre Game Pass. Na PS5 budeš už čoskoro môcť hrať hry z PS1, PS2, PSP aj PS3
Zdroj: Playstation
TECH PS5
Uložiť Uložené

Tri rôzne verzie PS Plus za rôzne ceny ponúknu veľa možností, ako sa dostať k obľúbeným hrám „zadarmo“.

Spoločnosť Playstation dnes odhalila, že upravuje svoju službu PS+. Jej predplatitelia dostávajú každý mesiac dve-tri hry zadarmo (môžu ich hrať, pokiaľ si PS+ platia každý mesiac), možnosť hrať online v multiplayeri a získavajú aj ďalšie bonusy a zľavy.

Od júna 2022 bude služba obsahovať aj streamovací systém PS Now, ktorý sa na Slovensko napríklad ani nestihol dostať, hoci funguje už od roku 2014. Predplatitelia služby PS Now mohli streamovať staršie hry z predošlých konzol, respektíve aj novšie hry.

Nie všetky sa však dali sťahovať, ale len hrať online, takže kvalita prenosu dát spôsobila horšiu kvalitu grafiku. Tieto dve služby sa teraz spájajú dohromady pod názvom PS Plus. PS Plus bude rozdelené na tri verzie, z ktorých každá ponúka iné benefity a inú cenovku. 

Odporúčané
5 najťažších a najlepších súbojov s bosmi v Elden Ringu. Možno si hru prešiel bez toho, aby si ich vôbec stretol 5 najťažších a najlepších súbojov s bosmi v Elden Ringu. Možno si hru prešiel bez toho, aby si ich vôbec stretol 25. marca 2022, 8:30

Playstation Plus Essential

Ide o rovnakú službu, aká je v ponuke aj teraz, takže klasické PS Plus a nič sa v ňom nemení. 

  • Benefity:
    • Dve hry zadarmo
    • Exkluzívne zľavy
    • Cloudové úložisko na ukladanie tvojho postupu v hrách
    • Online multiplayer
    • Cena sa nemení, takže 9 eur mesačne, 25 eur štvrťročne a 60 eur ročne.

Playstation Plus Extra

  • Benefity:
    • Všetky benefity z Playstation Plus Essential +
    • Katalóg s približne 400 hrami z éry PS4 a PS5 vrátane veľkých exkluzivít od Playstation Studios. Hry si budeš môcť stiahnuť.
    • Čo sa týka exkluzivít od Playstationu, pri spustení služby budú dostupné hry ako Death Stranding, God of War, Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 či Returnal.
    • Cena: 14 eur mesačne, 40 eur štvrťročne, 100 eur ročne

Playstation Plus Premium

  • Benefity:
    • Všetky benefity z Playstation Plus Essential +
    • Ďalších 340 hier navyše (takže dokopy okolo 750) vrátane hier pre PS3 (budeš ich môcť len streamovať online) a vybraných titulov z éry PS1, PS2 a PSP. Niektoré budeš môcť aj stiahnuť, iné len streamovať. 
    • Táto služba bude dostupná len v krajinách, kde je v súčasnosti dostupné PS Now. Na Slovensku a v Česku tak dostupná nebude. Namiesto nej bude k dispozícii Playstation Plus Deluxe. Jediný rozdiel medzi Premium a Deluxe bude taký, že predplatitelia Deluxe (Slováci aj Česi) budú mať na výber menej hier z PS1, PS2 a PSP. Budeme môcť hrať len tie hry, ktoré sa dajú stiahnuť a nemusia sa streamovať. 
    • PS3 hry tak hrať môcť nebudeme, keďže tie sa dajú len streamovať. 
    • Cez túto službu bude možné vyskúšať si vybrané hry predtým, než si ich zakúpiš (demo verzie).
    • Cena: 17 eur mesačne, 50 eur štvrťročne a 120 eur ročne. Cena Playstation Plus Deluxe bude nižšia ako Premium, takže na Slovensku a v Česku si zaplatíme menej.
PS Plus hry PS1 PS2, PS3 a PSP na PS5
Zdroj: Playstation

Nové PS Plus je odpoveďou na službu Game Pass od Xboxu. Nemôžeme ich však priamo porovnávať a služby sú od seba veľmi odlišné a ponúkajú aj odlišné spôsoby hrania.

Odporúčané
PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 1. februára 2024, 10:00

V prvom rade nečakaj, že si na PS Plus zahráš veľké exkluzivity od Playstationu v deň, keď vyjdú. Nové Halo či Forzu Horizon si na Game Pass zahráš už v deň vydania, takže za nové hry nemusíš platiť 60 eur, ale šéf Playstationu to tak zatiaľ robiť nechce.

Zároveň tvrdí, že trh sa mení a svoje rozhodnutia možno v budúcnosti zmenia. V súčasnosti však ich hry ako God of War či Spider-Man vníma ako veľmi prepracované a drahé blockbustery, ktoré môžu byť také kvalitné vďaka tomu, že si ich ľudia kupujú za plnú sumu a tvorcovia tieto peniaze môžu využiť na vývoj ďalších takýchto hier. 

Čo zatiaľ nevieme? Či sa ikonické hry z PS1, PS2 a PSP budú dať stiahnuť aj z Playstation Storu bez toho, aby si si platil drahšie verzie predplatného. Hodilo by sa to v situácii, ak by si si chcel zahrať len dve klasické hry z PS1 a nebudeš si kvôli tomu chcieť zaplatiť celú službu. Rovnako nevieme, ktoré hry budú v katalógu, a ani to, či ponúknu nejaké vylepšenia (lepšie rozlíšenie, načítavacie časy či väčší počet snímok za sekundu – takzvaný frame rate /fps/). 

Štúdio Playstation by službu chcelo zaviesť do konca polroka 2022 a následne bude pridávať krajiny, v ktorých bude dostupné aj PS Now. Zatiaľ nie je známe, kedy sa táto služba dostane aj k nám.

Domov
Zdieľať
Diskusia