Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. marca 2022, 10:30
Čas čítania 4:51
Ivan Koribanič

Profil Charla Leclerca: vidí sa v ňom aj Lewis Hamilton a s Ferrari vytvoril silnú dvojicu

Profil Charla Leclerca: vidí sa v ňom aj Lewis Hamilton a s Ferrari vytvoril silnú dvojicu
Zdroj: Getty Images/Peter J Fox-Contributor
ŠPORT CHARLES LECLERC FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Kto je Charles Leclerc? Do novej sezóny F1 vstúpil víťazstvom v Bahrajne.

Charles Leclerc je rodák z Monaka a jeho otec Hervé Leclerc bol takisto pilotom formuly. Práve tu sa dajú hľadať počiatky Charlovej vášne k rýchlym kolesám. V 80. a 90. rokoch pretekal jeho otec v F3, pričom bol vysoko uznávaný, píše The Focus.

Hervé stál pri Charlovi a inicioval jeho kariéru a cieľ dostať sa do F1. Charles sa do sveta motorizmu dostal v roku 2005 ako osemročný. Hneď v prvej sezóne vyhral majstrovstvá Francúzska.

V roku 2010 sa Charlova kariéra takmer skončila. „Môj otec vtedy nemal žiadne peniaze. Sponzori síce platili, ale cestovanie bolo veľmi drahé, takže to bol posledný rok, čo som mohol pretekať,“ povedal Leclerc pre Independent. Zachránil ho však jeho krstný otec, vtedy pretekár F1, Jules Bianchi. „Zašiel za svojím manažérom Nicolasom Todtom a povedal mu: ,Charles je v poslednom ročníku, tak sa naňho pozri, ak máš záujem, možno s ním môžeš niečo urobiť.‘“ Ten sa ujal Monačana v roku 2012, keď mal 15 rokov, a zaplatil mu nasledujúcu sezónu.

Vľavo malý Charles Leclerc a vpravo jeho otec Hervé Leclerc.
Vľavo malý Charles Leclerc a vpravo jeho otec Hervé Leclerc. Zdroj: Instagram/Charles Leclerc

V priebehu rokov získal Leclerc množstvo titulov a pódiových umiestnení. Do formuly sa prvýkrát usadil v roku 2014, keď začal pretekať v seriáli Renault 2.0. Počas prvej sezóny sa mu podarilo dosiahnuť sedem pódiových umiestnení a dvakrát zvíťazil na okruhu Monza pri talianskom Miláne. 

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

V Refresheri máme radi silné športové príbehy. Ak chceš podporiť tvorbu podobného obsahu, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Získaš tak neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj množstvo ďalších benefitov. 

Prvá sezóna a prvá tragédia

V spomínanom prvom úspešnom roku 2014 zasiahla Charla Leclerca prvá veľká tragédia. Piateho októbra počas Veľkej ceny Japonska došlo k obrovskej nehode, ktorej účastníkom bol aj Jules Bianchi. Po tejto nehode upadol do kómy, v ktorej ležal deväť mesiacov. Sedemnásteho júla 2015 zomrel.

„Nikdy som sa s tým nezmieril a možno to ani nedokážem. Nikdy som však nepochyboval o svojom pokračovaní. Všetko, čo som vždy chcel, bolo pretekať,“ povedal Monačan pre Forbes. Kým sa Leclerc dostal do vytúženej F1, čakali naňho ešte štyri skúšky. Tou prvou bol prechod do F3 v rovnakom roku, keď zomrel Bianchi. V nej pobudol iba jednu sezónu. Počas nej stihol vyhrať štvoro pretekov.

Následne si vyskúšal ročné pôsobenie v GP3, kde takisto dosahoval skvelé výsledky – vyhral preteky na okruhu Catalunya, na rakúskom Red Bull Ringu a v belgickom Spa-Francorchamps. Od roku 2016 bol zároveň Leclerc členom Ferrari Driver Academy, ktorej bol kedysi súčasťou aj Jules Bianchi. Takisto bol testovacím pilotom tímu Haas z F1.

Odporúčané
Komentátor Števo Eisele predikuje novú sezónu F1. Kto je „chutný zabijak“, jeden z adeptov na titul majstra sveta? Komentátor Števo Eisele predikuje novú sezónu F1. Kto je „chutný zabijak“, jeden z adeptov na titul majstra sveta? 25. marca 2022, 9:30


„Pred poslednými pretekmi GP3 v Abú Zabí sme sa dozvedeli, že je otec chorý. S nikým som sa o tom nerozprával. Bál som sa totiž, že ak by sa u mňa dostavili zlé výsledky, všetci by to pripisovali práve tomu, hoci by to nebola pravda. V tomto smere to bolo ťažké,“ povedal Leclerc v rozhovore pre Independent.

Od F1 delil Leclerca už iba posledný krok – F2, kde pôsobil od roku 2017. V nej dokázal za tím The Prema Racing, kde mu kolegu robil Antonio Fuoco, takisto člen Ferrari Driver Academy, vyhrať v Bahrajne svoje prvé preteky. 

Súčasťou sezóny boli preteky v rodnom Monaku. „Bolo to veľmi ťažké, pretože otcovým snom bolo už od môjho detstva vidieť ma, ako tu pretekám. Krátko pred pretekmi museli otca uviesť do kómy, pretože choroba bola príliš vážna.“

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Charles Leclerc (@charles_leclerc)

Naplnenie otcovho sna bez otca

Táto sezóna však zasadila Leclercovi ďalšiu ranu v živote. Len štyri dni pred Veľkou cenou Baku mu zomrel vo veku 54 rokov otec Hervé, ktorý prehral boj s rakovinou. Charles sa na týchto pretekoch aj napriek všetkému zúčastnil a dokázal ich vyhrať. „Keď som na pretekoch skončil druhý, môj otec nebol práve najšťastnejší. Sústredil som sa preto na víťazstvo. Vyhral som len preto, aby som sa uistil, že sa stále usmieva,“ povedal Leclerc v rozhovore pre Forbes.

Odporúčané
Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate 20. marca 2024, 11:00

Monačan si svoje dva najväčšie vzory – Jula Bianchiho a otca Hervého Leclerca – zvečnil aj na prilbe – na jej ľavú stranu si pridal nápis „PaPa“ a na pravú stranu nápis „Jules“. „Som oveľa vyspelejší a vidím teraz veci úplne inak. Tlak cítim, ale dvadsaťnásobne menší. Zmení to váš pohľad na celý život. Pretože odrazu si uvedomíte, aké veci sú skutočne dôležité. Teraz už viem, z koľkých vecí som nevyťažil maximum. Myslím, že ma to zmenilo ako človeka a aj to, ako pozerám na veci,“ povedal pre Independent.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Charles Leclerc (@charles_leclerc)

Rok 2018 znamenal pre Leclerca splnený sen. Dostal sa do F1 a svoju prvú veľkú cenu absolvoval v marci za tím Alfa Romeo Sauber. Prvá sezóna bola v jeho podaní kvalitná. Nerobil zbytočné chyby a v rámci možností sa vždy umiestnil na dobrom mieste.

Už v septembri však stajňa oznámila návrat Räikkönena, ktorý sa mal k tímu pripojiť na dve sezóny. Leclerc však neostal s dlhým nosom, pretože ho angažovalo Ferrari. Tam mal robiť druhého pilota popri Sebastianovi Vettelovi. Stal sa tak druhým najmladším pilotom v histórii, ktorý nastúpil vo Ferrari. Prvenstvo doteraz drží Ricardo Rodriguez, ktorý to dokázal v 19 rokoch v sezóne 1961.

Charles Leclerc, F1, Ferrari
Zdroj: Getty Images/Mark Thompson-Staff

Svoju historicky prvú pole position získal už vo svojej druhej veľkej cene ako pilot Ferrari – v Bahrajne. V piatom kole pretekov dokonca predbehol tímového kolegu Sebastiana Vettela. Pre problémy s monopostom skončil Leclerc na konečnom treťom mieste a získal tak svoje prvé pódium v F1. V rámci Veľkej ceny Bahrajnu mal dokonca najrýchlejší čas kola spomedzi všetkých pretekárov.

Odporúčané
KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby 6. júna 2023, 10:30

Výkony Charla Leclerca boli v nasledujúcich rokoch až na malé zaváhania pomerne vyrovnané. V sezóne 2021 prišiel do Ferrari z McLarenu Leclercov nový kolega Carlos Sainz. Dvojica sa hneď od začiatku zdala dobre zladená. V závere ich prvej spoločnej sezóny skončil o čosi lepšie Sainz. Zatiaľ čo Monačan obsadil celkové siedme miesto, Sainz piate. Leclerc získal v sezóne dvakrát pole position a desať umiestnení v top 5.

Keď je domáci okruh prekliatím

Pre Charla Leclerca je snom a prekliatím v jednom, paradoxne, jeho rodná zem – Monako. „Ak by som si mal vybrať najobľúbenejšiu trať, tak musím povedať, že je to Monako. Miesto, kde som sa narodil. Je to tu malé a preteky sa konajú presne v tých uliciach, po ktorých som sa vozil autobusom do školy. Teraz ich beriem rýchlosťou 300 km/h vo formule,“ povedal Leclerc v rozhovore pre Scuderia Fans.

Charles Leclerc, F1, Ferrari
Zdroj: Getty Images/Clive Mason-Staff

Monačan, či už priamo, alebo nepriamo, odjazdil vo svojej kariére pätoro pretekov vo svojej rodnej krajine. Nikdy ich však nedokončil. V juniorských pretekoch tam vypadol dvakrát, dvakrát už ako jazdec F1. Ďalej to sú minuloročné preteky, ktoré sa nekonali pre pandémiu, a minulý rok, hoci získal na VC Monaka pole position, nakoniec pre technický problém nevyštartoval.

Jediným Monačanom v histórii, ktorému sa podarilo vyhrať domácu Veľkú cenu Monaka, bol v roku 1931 Louis Chiron, ktorý doviedol Bugatti k víťazstvu.

„Mojím ďalším cieľom je byť majstrom sveta. Jazdím za Ferrari a nemôžem mať žiadne iné ciele. Ferrari musí vyhrávať,“ povedal Leclerc v rozhovore pre Formula1. To, že je Charles Leclerc veľkým talentom, potvrdzujú aj ďalší piloti. „Je skvelé vidieť, ako Charles vyrástol. Stane sa lídrom vo fenomenálnom tíme. Samozrejme, majú za sebou ťažké obdobie, ale sú silnejší (tím Ferrari – pozn. red.),“ povedal Lewis Hamilton pre PlanetF1. Charles Leclerc sa stal víťazom úvodných pretekov novej sezóny – Veľkej ceny Bahrajnu.


V druhých pretekoch na Veľkej cene Saudskej Arábie skončil Leclerc na konečnom druhom mieste, keď ho v závere obehol úradujúci majster sveta Max Verstappen. Monačan síce nezískal pred štartom pole position, no štartoval hneď z druhého miesta.

Priebežné poradie F1:
1. Charles Leclerc – 53 bodov
2. Carlos Sainz – 33 bodov
3. Max Verstappen – 25 bodov

Domov
Zdieľať
Diskusia