Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2022, 8:42
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš TASR

Odovzdali ceny BAFTA: hviezdila Duna, najlepším filmom sa stala Sila psa

Odovzdali ceny BAFTA: hviezdila Duna, najlepším filmom sa stala Sila psa
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY DUNA
Uložiť Uložené

Dva týždne pred odovzdávaním amerických Oscarov sa v kategórii najlepší herec presadil Will Smith.

Vedecko-fantastická snímka Duna získala päť cien Britskej filmovej a televíznej akadémie, ktoré odovzdali v nedeľu v Londýne. V najdôležitejších kategóriách však film režiséra Denisa Villeneuva nebodoval. Najlepším filmom sa stala westernová dráma Sila psa režisérky Jane Campion.


Tejto novozélandskej filmárke udelili aj cenu v kategórii najlepšia réžia – ako len tretej žene za sedem desaťročí udeľovania cien BAFTA. 


Cenu za výnimočný britský film získal Kenneth Branagh za poloautobiografickú snímku Belfast o konflikte v Severnom Írsku koncom 60. rokov.

Hviezdili Will Smith aj Ariana DeBose 

Dva týždne pred odovzdávaním amerických Oscarov sa v kategórii najlepší herec presadil Will Smith, ktorý stvárnil otca tenisových hviezd sestier Williamsových vo filme King Richard. Ocenenie pre najlepšiu herečku patrí Joanne Scanlan za úlohu vdovy vo filme After Love (Epilóg lásky).


Najlepšími hercami vo vedľajších úlohách sú Ariana DeBose (West Side Story) a Troy Kotsur, ktorý sa stal historicky prvým nepočujúcim hercom oceneným jednou z hlavných britských filmových cien.


Duna, ktorá mala najviac nominácií v celkovo 11 kategóriách, dostala ceny za najlepšiu kameru, výpravu, zvuk, filmovú hudbu a špeciálne efekty.


Na 75. ročníku odovzdávania cien BAFTA si pripomenuli 60. výročie filmov o Jamesovi Bondovi, ktoré sú najúspešnejším filmovým exportom Spojeného kráľovstva.
Najnovšia bondovka Nie je čas zomrieť figurovala úspešne v dvoch kategóriách: Lashana Lynch získala cenu pre vychádzajúcu hviezdu, čo je jediná kategória, o ktorej víťazovi rozhoduje hlasovaním verejnosť, a film ocenili aj za najlepší strih.


Tohtoročné britské filmové ceny sa po vlaňajšom online formáte, ktorý si vynútila pandémia koronavírusu, vrátili k osobnej účasti hviezd, oslavy filmu v londýnskej Royal Albert Hall však zatienila ruská invázia na Ukrajine. Viacerí herci prišli s modro-žltými symbolmi ako prejavom solidárnosti s touto krajinou.


Predseda organizácie BAFTA Krishnendu Majumdar podujatie otvoril odkazom od Ukrajinskej filmovej akadémie a oznámil, že filmové akadémie po celej Európe sú solidárne s Ukrajinou a spolu s jej obyvateľmi dúfajú v návrat k mieru.

Späť
Zdieľať
Diskusia