Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2022, 9:30
Čas čítania 6:48
Jakub Paulík

Prápor Azov, hajlujúci bojovníci a očistenie od radikálov. Ich súčasný stav nemôžeme s minulosťou porovnávať, tvrdia analytici

Prápor Azov, hajlujúci bojovníci a očistenie od radikálov. Ich súčasný stav nemôžeme s minulosťou porovnávať, tvrdia analytici
Zdroj: Wikimedia/Carl Ridderstråle/na voľné použitie
ZAUJÍMAVOSTI PLUK AZOV RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ako vyzerá Azov v súčasnosti?

Pluk Azov na Ukrajine spájaný s neonacistami býva často zneužívaný na kremeľskú vojnovú propagandu. Spoločne s odborníkmi sme sa preto pozreli na jeho vývoj od vojny v Donbase z roku 2014 až po súčasnosť.

Aká veľká časť jeho členov sa hlásila k nacistickej ideológii? Aký majú pravicoví radikáli vplyv na ukrajinskú politiku? A prečo súčasný Azov nemôžeme porovnávať s jeho stavom z roku 2014?

V Refresheri každý deň sledujeme dianie počas vojny na Ukrajine. Čitateľom prinášame nielen rozhovory s analytikmi, ale aj reportáže priamo z Ukrajiny. Našu prácu môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Azov | Ukrajina
Členovia Azova v roku 2014. Zdroj: Wikimedia/Carl Ridderstråle

Azov bol od radikálov značne očistený, tvrdia analytici

Pluk Azov býva často označovaný ako prápor (z angličtiny battalion – batalión), v súčasnosti však je už podľa analytika Michala Lebdušku z Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) plukom. Vznikol spoločne s viacerými dobrovoľníckymi jednotkami v roku 2014 po vypuknutí vojny v Donbase.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Ukrajina v tom čase mala natoľko poddimenzovanú armádu, že potrebovali pomoc aj od dobrovoľníkov. Do obrany krajiny sa vtedy hlásili Ukrajinci, ale tiež cudzinci, mladíci bez skúseností a aj starší muži.

Súčasťou Azova však boli aj členovia ultranacionalistickej organizácie Patriots of Ukraine (Patrioti Ukrajiny) a neonacistického zoskupenia Social-National Assembly (Sociálno-národného zhromaždenia). Tieto organizácie v minulosti podľa Aljazeery útočili na ukrajinské minority, ako napríklad na Rómov.

Prápor Azov na začiatku viedol Andrij Bely Vozd (prezývka Biely vodca) Bileckyj, ktorý ešte v roku 2010 otvorene hovoril o nadradenosti bielej rasy a „podradených rasách, ktoré vedú Semiti“, uvádza The Guardian. Hovorca pluku Azov Andrij Ďačenko v roku 2015 povedal, že približne 10 až 20 % jeho členov tvorili nacisti, píše USA Today.

Svojou inklináciou k nacizmu sa nijak netajili, o čom svedčia aj viaceré fotografie členov Azova s tetovaniami svastiky a iných nacistických symbolov. Podľa analytika Michala Lebdušku bol však Azov medzičasom od radikálov značne očistený a aj v roku 2014 boli neonacisti iba v menšine.

„Je pravda, že tento prápor bol v minulosti považovaný za problematický, pretože vznikol aj z radov nacionalistov a nacistov. Nie všetci členovia však boli radikálmi a od začiatku tvorili výraznú menšinu. Postupom času boli dobrovoľnícke jednotky integrované do ukrajinskej armády alebo do Národnej gardy Ukrajiny. To platí aj pre pluk Azov, ktorý je súčasťou národnej gardy, čo je vojenská jednotka, ktorá je podriadená ministerstvu vnútra, nie rezortu obrany. Nie je to formálne armáda, ale paralelná štruktúra. V období, keď boli zaradení do týchto paralelných štruktúr, ich viac-menej od radikálov očistili. Do značnej miery teda z týchto jednotiek zmizli,“ povedal pre Refresher Lebduška, ktorý sa špecializuje na bezpečnostný, spoločenský a politický vývoj na Ukrajine.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Rovnaký postoj k veci má aj bezpečnostný analytik Vladimír Bednár. „Medzi Azovom v roku 2014 a v súčasnosti je veľký rozdiel. V roku 2014 to bola v podstate súkromná polovojenská armáda so silným ideologickým kontextom nacionalizmu. Azov však treba oddeľovať v dvoch fázach. Po ukrajinskej reforme ozbrojených síl bol pôvodný kontext práporu Azov úplne zmenený. Došlo k výraznej očiste. Ľudia spájaní s neonacistickou ideológiou museli Azov po integrovaní do národnej gardy opustiť. Súčasný Azov preto nemožno s tým z roku 2014 vôbec spájať. Má rovnaký názov, ale treba ho vnímať ako dve oddelené veci,“ povedal nám.

Azov | Ukrajina
Andrij Bileckyj, niekdajší veliteľ Azova. Zdroj: Wikimedia/Carl Ridderstråle

Učia bojovať starcov aj deti

Azov má v súčasnosti podľa Aljazeery zhruba 900 členov. Bezpečnostný analytik Vladimír Bednár preto tvrdí, že jeho označenie „pluk“ je skôr symbolické a veľkosťou pravdepodobne stále zodpovedá práporu. Azov sa ešte v roku 2014 vyznamenal hlavne v bojoch v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, z ktorého vytlačili proruských separatistov, kde sa podľa Bednára nachádzajú zrejme aj v súčasnosti.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111282 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako s radikálmi v prápore Azov v roku 2014 vychádzali židia.
  • Čoho sa podľa OSN dopustili radikáli z Azova.
  • Prečo je „denacifikácia“ Ukrajiny nezmyselným dôvodom na vojnu.
  • Ako sú na tom pravicoví radikáli v ukrajinskej politike.
  • Čo môže znamenať symbol na vlajke pluku Azov.
Späť
Zdieľať
Diskusia