Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Nová Cvernovka
2. marca 2022, 16:55
Čas čítania 1:37
Jana Mikysová

Putinova cesta k moci vo forme divadla a príbeh ukrajinskej gymnastky vo filme Oľga. Príď si ich pozrieť do Novej Cvernovky

Putinova cesta k moci vo forme divadla a príbeh ukrajinskej gymnastky vo filme Oľga. Príď si ich pozrieť do Novej Cvernovky
Zdroj: Nová Cvernovka
KULTÚRA BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Nahliadni vďaka týmto príbehom do minulosti Ukrajiny. Celý výťažok zo vstupného bude venovaný na pomoc pre Ukrajinu.

Bratislavská Nová Cvernovka reaguje na aktuálne udalosti nielen zdieľaním dôležitých informácií a podporou na všetkých svojich kanáloch. Prispôsobuje aj svoj aktuálny program, v najbližších dňoch bude venovaný Ukrajine, budeš si tu môcť pozrieť filmy, zúčastniť sa na divadelnom predstavení či diskusii. Pozri sa, čo ťa tu čaká v nasledujúcich dňoch. 

2. marec – Svedkovia Putinovi 

Pred osemnástimi rokmi Vitalij Manskij ako dvorný kameraman predvolebnej kampane Vladimira Putina vedome prijal úlohu popularizátora nastupujúcej moci a v rámci nepriznanej predvolebnej kampane vytvoril sugestívny obraz dobrosrdečného vládcu.

nová cvernovka, ukrajina
Zdroj: Nová Cvernovka


Píše sa rok 1999. Dovtedajší ruský prezident Boris Jeľcin pol roka pred vypršaním svojho funkčného obdobia úplne nečakane abdikuje a riadením štátu poveruje premiéra Vladimira Putina. Týmto osudovým okamihom sa začína nový dokument renomovaného režiséra Vitalija Manského, ktorý sa ako dvorný prezidentský kameraman dostal dovnútra kremeľskej politiky a prináša tak nečakané svedectvo o začiatku putinovskej éry.

Po projekcii filmu Svedkovia Putinovi sa bude premietať aj krátke vyjadrenie režiséra, ktorý nemohol prísť, keďže momentálne pripravuje dokumentárny festival ArtDocFest v Rige.

Výťažok zo vstupného bude v plnej výške venovaný na pomoc Ukrajine.

viac informácií

8. marec (utorok) – Divadlo Líšeň: Putin lyžuje – hra o zrodení vraha

Divadelné predstavenie je vytvorené na motív knihy Ruský denník od Anny Politkovskej zavraždenej v roku 2006. Dej inscenácie sa odohráva vo veľkom vojenskom stane, pričom najvýraznejším prvkom hry je veľký písací stôl slúžiaci ako „dejisko Ruska“. Rovnako ako kniha Anny Politkovskej, aj inscenácia spája formou montáže príbehy, politické súvislosti aj prosté ľudské osudy, preto sú tu spomínané aj skutočné životné príbehy. Hra sleduje politickú frašku, Putinovu cestu k moci aj obete jeho vlády a v týchto dňoch získava úplne nový rozmer. 

Výťažok zo vstupného bude v plnej sume venovaný na podporu Ukrajiny. 

viac informácií

9. marec (streda) – Crème de la Crème: Oľga 

nová cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Film je zasadený do roku 2013 a hlavnou postavou je Oľga, 15-ročná ukrajinská gymnastka. Ocitá sa vo Švajčiarsku na tréningovom pobyte, ktorý by jej mal pomôcť dostať sa cez európsky šampionát až na olympiádu. Zatiaľ čo ona trénuje, politická situácia v Kyjeve sa vyostruje a jej mama, novinárka, sa pridáva k tisíckam demonštrujúcich, keď v Ukrajine vypukne prevrat známy ako Majdan. U Oľgy narastá úzkosť, keďže ju od jej rodiny, ktorá je toho súčasťou, delia tisícky kilometrov. 

Výťažok zo vstupného bude v plnej sume venovaný na podporu Ukrajiny.

viac informácií

Ak chceš vedieť aj o ďalších podujatiach, na ktorých sa môžeš v nasledujúcich dňoch či týždňoch zúčastniť, odporúčame ti sledovať web Novej Cvernovky alebo jej Facebook či Instagram

Späť
Zdieľať
Diskusia