Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2022, 12:30
Čas čítania 9:24
Eduard Starkbauer

Najbohatší Rus, šéfkuchár, facebookový investor či bývalý basketbalista. Zoznám sa s Putinovými oligarchami

Najbohatší Rus, šéfkuchár, facebookový investor či bývalý basketbalista. Zoznám sa s Putinovými oligarchami
Zdroj: Anatoly Chubays, TASR/AP, Wiki Commons/kremlin.ru/volně k užití
POLITIKA OLIGARCHIA RUSKO
Uložiť Uložené

Profily ruských oligarchov sú rôzne. Spája ich však lojalita k moci, diskrétnosť či láska k drahým jachtám.

Termín oligarchia v antickom Grécku označoval typ vlády malého počtu ľudí. Podľa slovenského slovníka označuje politickú a hospodársku vládu neveľkej hŕstky aristokratov alebo boháčov, prípadne štát s takouto vládou. Z čelných predstaviteľov ruskej oligarchie sa proti vojne na Ukrajine zatiaľ postavil majiteľ FC Chelsea Roman Abramovič, ukrajinský rodák Michail Fridman a miliardár Oleg Deripaska. Lojalita ostatných ostáva zatiaľ aspoň navonok neotrasená.

V Refresheri ťa informujeme o všetkých dôležitých aktualitách v súvislosti s vojnou na Ukrajine a zároveň poukazujeme na jej širšie politické a medzinárodné súvislosti. Ak nechceš, aby ti čokoľvek uniklo, prihlás sa na odber správ o vojne na Ukrajine a určite sleduj aj náš každodenný živý textový prenos najčerstvejších overených informácií. Ak chceš naše nasadenie pri tvorbe zaujímavého a dôležitého obsahu podporiť a získať prístup k zamknutým článkom, predplať si službu Refresher+.

Terapia šokom

Prvá generácia ekonomickej triedy ruských oligarchov vzišla podľa Bloombergu z chaotických a neprehľadných podmienok ekonomickej transformácie sovietskeho hospodárstva na štátny kapitalizmus v 90. rokoch. Preklopenie ekonomiky bolo sprevádzané zmenou vlastníckej štruktúry asi 45 000 štátnych firiem na základe systému tzv. kupónovej privatizácie, keď každý Rus dostal akcie v hodnote 10 000 rubľov, čo v roku 1991 zodpovedalo zhruba výške priemerného mesačného platu.

Kupón z kupónovej privatizácie.
Kupón z kupónovej privatizácie. Zdroj: Wiki Commons/Goznak

Väčšina obyvateľov ich ihneď odpredala za hotovosť záujemcom z radov dobre informovaných „insiderov“. Privatizérom, ktorí zväčša pôsobili na strategicky výhodných pozíciách v štátnych podnikoch, a správcom týchto podnikov sa tak za zlomok sumy podarilo získať vlastnícke podiely v strategických firmách a spoločnostiach. Na vznik triedy oligarchov však okrem kapitálu potrebovali ešte jednu vec: priazeň politickej elity, ktorú v Rusku v 90. rokoch reprezentoval najmä prezident Boris Jeľcin.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Najcennejšie karty sa v novom korupčnom prostredí rozdávali v rafinériách, ťažiarskych spoločnostiach, oceliarňach, hliníkových závodoch či vo fabrikách na výrobu poľnohospodárskych strojov a automobilov. 

Boris Jeľcin a Vladimir Putin.
Boris Jeľcin a Vladimir Putin. Zdroj: Wiki Commons/kremlin.ru

 

Oligarchia 2.0 

Vladimir Putin ktorý je pri moci od roku 2000, sformoval po čiastočnej revízii Jeľcinových verných vlastnú skupinu vplyvných a spoľahlivých oligarchov kombináciou starej postsovietskej gardy a novej triedy lojálnych podnikateľov.

Asi najlepšie zdokumentovaný prípad Putinovej stratégie voči nepoddajným oligarchom predstavuje chemický inžinier, ropný magnát a prezident Jukosu a kedysi aj najbohatší Rus Michail Chodorkovskij. Toho v roku 2003 po snahe o financovanie Putinovej politickej opozície zatkli a odsúdili na desať rokov za spreneveru a daňové úniky. Po prepustení v roku 2013 pôsobí v Londýne v nadácii Open Russia, poukazujúcej na kriminálne aktivity Kremľa. V reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine pomáhal zakladať ruský protivojnový výbor, ktorého signatárom je aj šachový veľmajster a bývalý kandidát na prezidenta Garri Kasparov. 

 

 

Sankcie Západu ako prehliadka ruských oligarchov

Mnohí z oligarchov sa v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine dostali na sankčné zoznamy Európskej únie, Veľkej Británie či USA. Západné mocnosti si na základe úzkeho prepojenia ruských sfér moci a biznisu sľubujú od ekonomického postihovania oligarchov naštrbenie ekonomickej pozície Ruska vedúce až k prípadnému vojenského ústupu.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Podľa iNews je však naivné predpokladať, že ruskí miliardári so sankciami nepočítali a že sa na ne vopred nepripravili. Existencia globálnej nepriehľadnej infraštruktúry schránkových firiem a daňových rajov ku skrývaniu finančných rezerv a tokov priam motivuje. Mnohí z oligarchov čelia medzinárodným sankciám už od začiatku ruskej agresie spojenej s anexiou Krymu z roku 2014 a nové postihy sa teda s veľkou pravdepodobnosťou zrejme nedotknú veľkej časti ich majetkov.

Daňový raj
Zdroj: Unsplash/Markus Winkler

Podľa štúdie amerického ekonomického byra (NBER) z roku 2017 je v daňových rajoch vo Švajčiarsku, na Cypre či v Paname ukrytých až 800 miliárd dolárov patriacich najbohatším ruským oligarchom. Majetok zhruba v rovnakej výške si medzi sebou oficiálne delí celý zvyšok ruskej populácie, čiže 145 miliónov ľudí. 

Zaujímavé mená oligarchov na sankčných zoznamoch

Americký diplomat Daniel Fried, ktorý spoluvytváral sankčné zoznamy amerických vlád od roku 2014, podľa magazínu Qartz pochybuje, že akékoľvek sankcionovanie oligarchov môže Vladimira Putina presvedčiť o ústupe. „Putin oligarchov doslova vlastní. Má nad nimi totálnu kontrolu. Môže ich dať zatknúť či dokonca zavraždiť. Predpoklad, že oligarchovia môžu na Putina zásadne vplývať, je bláznivý.“

Kým sa ukáže, aký vplyv budú mať sankcie na oligarchov v skutočnosti, pozrime sa bližšie na niektoré zo zaujímavých mien vplyvných a bohatých Rusov zo sankčných zoznamov.

Jevgenij Prigožin

Bývalý kuchár a podnikateľ býva podľa The Guardian v médiách vďaka vlastníctvu úspešnej siete reštaurácií označovaný aj za „Putinovho šéfkuchára“. Na sankčnom zozname Európskej únie sa ocitol v súvislosti s prevádzkovaním petrohradskej „továrne na internetových trolov“ s honosným názvom Internet Research Agency. Na zozname je aj jeho matka Violetta, na ktorej meno v roku 1995 prepísal kateringovú, eventovú a konzultačnú agentúru Concord. Tú v roku 2018 americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo z ovplyvňovania amerických prezidentských volieb. Rodinný sankčný portrét dopĺňa Jevgenijova žena Ljubov Valentinovna.

Vladimir Putin si v roku 2010 spolu s Jevgenijom Prigožinom prezerá maketu vývarone školských jedál od vlastnej firmy Concord.
Vladimir Putin si v roku 2010 spolu s Jevgenijom Prigožinom prezerá maketu vývarone školských jedál od vlastnej firmy Concord. Zdroj: Government of the Russian Federation

Ališer Usmanov
 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111217 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý oligarcha zbohatol aj na investícii do Facebooku.
  • Kto je najmladší ruský miliardár.
  • Kto z oligarchov má až štyri národnosti.
  • Kto stratil po ruskej invázii na Ukrajinu najväčšiu časť majetku.
Späť
Zdieľať
Diskusia