Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2022, 11:30
Čas čítania 3:13
Ksenia Tabaka Kamila Šebestová

Zápisník z charkovského úkrytu #2: Na uliciach, kde sme predtým chodili na kávu, sú teraz telá a končatiny. Zmietam sa v bolesti

NEWS CHARKOV RUSKO VOJNA NA UKRAJINE ZÁPISNÍK KSENIE Z UKRAJINY
Uložiť Uložené

Mladá Ukrajinka Ksenia Tabaka píše pre čitateľov Refresheru tento zápisník počas toho, ako sa v Charkove ukrýva pred bombami.

Charkov, Ukrajina, 1. 3. 2022

Zo šiesteho rána invázie sa stala nikdy sa nekončiaca nočná mora. Nemusím ani hovoriť o tom, že posledné dni boli najťažšie dni v mojom živote, pretože každý nový „zajtrajšok“ prináša viac násilia, smrti a neľudskej krutosti „Putinovej záchrany“, ako ju nazýva. No stále som vďačná za to, že vôbec je nejaký zajtrajšok. 

Posledné dni sme sa už neskrývali v metre – je preplnené a zvnútra ho zatvorili. Som si istá, že by nás doň pustili, no nateraz sa zdala bezpečná aj naša kúpeľňa. V tej sme trávili všetok čas. 

Ksenia vo svojom charkovskom byte, kde sa v kúpeľni ukrývala pred bombami.
Ksenia vo svojom charkovskom byte, kde sa v kúpeľni ukrývala pred bombami. Zdroj: Ksenia Tabaka


Môj priateľ musel odísť z Ukrajiny vzhľadom na zdravotný stav jeho mamy (je cudzinec a na Ukrajine študoval). Prosil ma, aby som išla s ním... Plakal a presviedčal ma.

No ako môžem odísť? A prečo by som mala odísť? Nechcem sa stať utečenkou, keď mám domov, ktorý milujem. Nechcem utiecť z krajiny, ktorú som nikdy nechcela opustiť. Najmä teraz, keď nás Ukrajina najviac potrebuje. Už som tu teda len ja, moja sesternica a naše malé mačiatko Klaus. 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Strácam prehľad o všetkom, čo Rusi zničili – bytovky, domy, školy, škôlky (!!!), benzínová pumpa pri Charkove či olejové depo blízko Kyjeva, čo môže viesť k ekologickej katastrofe. No ich nezaujímalo ani to, keď vybuchol Černobyľ.

Späť
Zdieľať
Diskusia