Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. februára 2022, 18:17
Čas čítania 1:08
Daniel Mikolášik TASR

Mierové rokovania Ukrajina – Rusko sa nadnes skončili. Podmienkou Putina je vraj uznanie Krymu a demilitarizácia Ukrajiny

Mierové rokovania Ukrajina – Rusko sa nadnes skončili. Podmienkou Putina je vraj uznanie Krymu a demilitarizácia Ukrajiny
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko a Ukrajinu čaká ešte druhé kolo rokovaní.

Pondelňajšie mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa skončili. Delegácie oboch strán sa vrátia do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred tým, ako sa uskutoční druhé kolo rokovaní. TASR o tom informuje na základe správ televízie Sky News a AFP.


„Delegácie sa vracajú do svojich hlavných miest na konzultácie a diskutovali o možnosti čoskoro sa stretnúť v druhom kole rokovaní,“ uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil.

Podoľak podľa televízie CNN zároveň uviedol, že obe „strany určili niekoľko prioritných tém, pri ktorých boli naznačené určité rozhodnutia“. Ruská strana taktiež potvrdila ochotu pokračovať v rokovaniach. „Dohodli sme sa, že rokovania budú pokračovať,“ uviedol šéf ruskej delegácie, poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

Šéf ruskej delegácie a exminister kultúry Vladimir Medinskij (druhý vľavo) počas mierových rozhovorov medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Homeľskej oblasti v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice v pondelok 28. februára 2022.
Šéf ruskej delegácie a exminister kultúry Vladimir Medinskij (druhý vľavo) počas mierových rozhovorov medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Homeľskej oblasti v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice v pondelok 28. februára 2022. Zdroj: TASR/AP

Podmienkou na koniec bojov je podľa Putina uznanie Krymu a demilitarizácia Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v pondelok počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, že podmienkou na skončenie bojov na Ukrajine je uznanie ruskej zvrchovanosti nad polostrovom Krym a demilitarizácia Ukrajiny.


„Vladimir Putin uviedol, že dohoda je možná iba vtedy, ak budú bezpodmienečne zohľadnené legitímne bezpečnostné záujmy Ruska, vrátane uznania ruskej zvrchovanosti nad Krymom, demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny a zaistenia jej neutrálneho statusu,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Putin.
Putin. Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR


Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta lídri spolu hovorili približne 90 minút a Macron počas telefonátu zopakoval Putinovi požiadavky medzinárodného spoločenstva na zastavenie ruskej ofenzívy na Ukrajine.


Francúzsky prezident ďalej vyzval Putina, aby ruská armáda zastavila útoky na civilné obyvateľstvo, aby sa zachovala civilná infraštruktúra na Ukrajine a bol zabezpečený bezpečný prístup ku kľúčovým cestným tepnám, najmä tým južne od Kyjeva.


„Prezident Putin potvrdil svoju ochotu zaviazať sa k týmto trom bodom,“ uviedla kancelária prezidenta Macrona vo vyhlásení. Podľa televízie CNN Macron po telefonáte s Putinom zavolal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Domov
Zdieľať
Diskusia