Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2022, 7:24
Čas čítania 0:51
Eduard Starkbauer

VOJNA NA UKRAJINE: Prezident Brazílie o Putinových zámeroch na Ukrajine vedel. Inváziu neodsudzuje a krajinu označil za neutrálnu

VOJNA NA UKRAJINE: Prezident Brazílie o Putinových zámeroch na Ukrajine vedel. Inváziu neodsudzuje a krajinu označil za neutrálnu
Zdroj: TASR/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWS JAIR BOLSONARO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Brazílske poľnohospodárstvo sa spolieha na dodávky ruských hnojív.

Jair Bolsonaro, krajne pravicový prezident Brazílie, odmietol počas televízneho vystúpenia verejne odsúdiť ruskú agresiu na Ukrajine. Povedal, že jeho krajina zostane v otázke vpádu ruskej armády na Ukrajinu „neutrálna“. Prezident Brazílie sa zároveň verejnosti zveril, že počas jeho nedávneho stretnutia s Vladimirom Putinom 16. februára sa mu ruský prezident počas dlhého rozhovoru v súvislosti s útokom na Ukrajinu zveril s viacerými „utajovanými“ skutočnosťami. Tie však bližšie nešpecifikoval.

Putinovi vraj prezident najväčšej krajiny Južnej Ameriky sľúbil jej neutralitu. Včera novinárom povedal: „Nestaviame sa na žiadnu stranu. Budeme naďalej neutrálni a čo najviac pomáhať pri hľadaní riešenia.“

Podľa CNN hrá v Bolsonarovom postoji dôležitú rolu aj zásadná brazílska závislosť od dodávok ruských hnojív. Brazílčania chcú podľa Jaira Bolsonara mier, no nemôžu si „sem priniesť následky (vojny)“.


Bolsonaro si počas tlačovej konferencie neodpustil sarkastické vyjadrenie na adresu minulosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, keď vyhlásil, že Ukrajinci „zverili svoj osud komikovi“.


Brazílska diplomacia v posledných dňoch rovnako pracovala na zmiernení znenia rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN kritizujúcej ruskú inváziu. V jej konečnej verzii dosiahla zmenu slova „odsudzuje“ na „ľutuje“. Brazílska delegácia navyše nepodpísala vyhlásenie členských krajín Organizácie amerických štátov, ktorá ruskú inváziu ostro odsudzuje.

Späť
Zdieľať
Diskusia