Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2022, 12:38
Čas čítania 0:57
Ema Stanovská TASR

Generálny riaditeľ poľskej tlačovej agentúry žiada vylúčiť ruskú TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr

Generálny riaditeľ poľskej tlačovej agentúry žiada vylúčiť ruskú TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr
Zdroj: TASS
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruská agentúra podľa neho „bezprecedentným spôsobom a v doteraz nevídanom rozsahu šírila nepravdivé informácie na tému ruskej agresie proti Ukrajine“.

Generálny riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz vyzval na vylúčenie ruskej tlačovej agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) a apeloval, aby sa zintenzívnil boj proti dezinformáciám.


„Vyzývam správnu radu (EANA), aby začala postupy na okamžité vylúčenie agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr,“ napísal Surmacz v liste adresovanom predstavenstvu aliancie.


Ruská agentúra podľa neho „bezprecedentným spôsobom a v doteraz nevídanom rozsahu šírila nepravdivé informácie na tému ruskej agresie proti Ukrajine“. „Nedovoľme podsúvanie a legitimizáciu dezinformácií o zločinnom útoku Ruska na Ukrajinu,“ pokračoval Surmacz v liste.


„Solidarita s našimi priateľmi z (ukrajinskej tlačovej) agentúry Ukrinform a s celým ukrajinským národom je dnes našou povinnosťou. Nech žije slobodná a nezávislá Ukrajina,“ zdôraznil Surmacz podľa sobotňajšej správy agentúry PAP.


Európska aliancia tlačových agentúr združuje 32 európskych tlačových agentúr vrátane PAP a TASR. Bola založená v roku 1956. Sídli v Berne vo Švajčiarsku a je fórom na kontakty, spoluprácu a výmenu skúseností.


Hlavným cieľom aliancie je pracovať na ekonomických a právnych podmienkach, ktoré napomáhajú fungovaniu tlačových agentúr, a to aj v oblasti autorských práv a prístupu k informačným zdrojom. Podporuje spoluprácu medzi tlačovými agentúrami a organizuje tiež debaty a diskusie o agentúrnom biznise, práve a nových technológiách.

Späť
Zdieľať
Diskusia