Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 14:48
Čas čítania 1:15
Jakub Paulík

VIDEO: Refresher overoval situáciu na hraniciach s Ukrajinou. „Musím brániť našu krajinu,“ povedal exvojak, ktorý sa vracia domov

VIDEO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Na hraničnom priechode so Slovenskom a s Poľskom sa už tvoria kolóny.

Rusko dnes v nočných hodinách spustilo inváziu na Ukrajinu. Redakcia Refresheru predpoludním sledovala situáciu priamo na hraniciach s naším východným susedom v obci Vyšné Nemecké.

Krátke vyjadrenie nám ako jeden z prvých poskytol Ukrajinec, ktorý už včera pricestoval z Kyjeva do Užhorodu. Mal totiž tušenie, že ruský prezident Vladimir Putin spustí inváziu. Šťastnou náhodou sa tak vyhol dnešnej obrovskej zápche, ktorú vytvorili ľudia snažiaci sa odcestovať z mesta. „Cítil som to. Bolo treba pozorovať reakcie ruského prezidenta, že Ukrajincom ukáže, čo je pravá dekomunizácia,“ vyjadril sa nám pán z Ukrajiny na kameru.

Myslel si, že sa Rusko neuspokojí iba s Donbasom a bude pokračovať ďalej. Dnes sa ukázalo, že mal pravdu. Do Kyjeva sa podľa vlastných slov teraz neplánuje vrátiť a istý čas zostane na Slovensku. V Bratislave má totiž manželku aj malého syna. Slovákom odkázal, že veľmi ďakuje za podporu, ktorú jeho krajine poskytujú.

Dúfa, že sa raz táto situácia skončí a príde mier, len nevie, kedy sa to stane. Na ruského prezidenta je veľmi nahnevaný a podľa jeho slov ho ani nepovažuje za človeka. „Na Ukrajine na to máme slovo neľuď – nečlovek,“ vyjadril sa.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Neskôr sa nám podarilo odchytiť aj kamionistu, ktorý cestuje z Užhorodu do Česka. Ten prejavil odhodlanie a s úsmevom na tvári povedal, že proti Rusom „treba bojovať“. Strach z návratu domov vraj nemá. Na Ukrajinu by sa mal vrátiť už zajtra. 

Na názor sme sa pýtali aj muža žijúceho v pohraničí, ktorý sa práve nachádzal v obci Vyšné Nemecké. K situácii bol celkom apatický. Povedal, že na situácii s Ukrajinou nevidí nič zlé. „Horšie nečakám, z toho nebude nič,“ vyjadril sa.

Oslovili sme aj Ukrajinca z Mariupola, ktorý žije na Slovensku, ale domov sa vracia, aby bojoval. „Musím brániť našu krajinu. Bol som vojak 5 rokov, na Slovensku som 2 roky podnikal. Mám tu rodinu aj dieťa. Ale musím sa vrátiť na Ukrajinu, aby som ju bránil,“ vyhlásil. 

Späť
Zdieľať
Diskusia