Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2022, 14:30
Čas čítania 5:09
Ema Stanovská

V práci makáš na 100 % a cez víkend si zničený a bolí ťa hlava? Možno máš syndróm „leisure sickness“, chorobu workoholikov

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ľudí s týmto syndrómom trápia bolesti hlavy a migrény, celková slabosť, častejšie virózy, únava, ale aj úzkosť a podráždenosť – a to predovšetkým počas víkendov či dovoleniek.

Práve ubehol pracovný týždeň, príde piatok, ktorý úspešne „dokopeš“ do konca, a vydýchneš si – konečne víkend! Lenže len čo príde sobota, cítiš sa, akoby z teba niekto vysal všetku krv. Nikam sa ti nechce ísť, cítiš sa vyčerpaný, máš pocit, že na teba niečo lezie, a bolí ťa hlava. V nedeľu večer máš výčitky, že si víkend nevyužil naplno, ale v podstate si ho len preležal, a na druhý deň sa kolotoč začína od začiatku. V pondelok sa „nakopneš“ rannou kávou a opäť makáš na plné obrátky.

Niečo podobné sa opakuje na dovolenke. Pred odchodom sa snažíš všetko postíhať a doslova sa „zoderieš“, aby si na dovolenke už nemusel na nič myslieť a nič riešiť. No len čo si tvoje telo všimne, že je čas na oddych, vypovie službu. Najskôr cítiš slabosť, potom z ničoho nič príde choroba a celú dovolenku preležíš v posteli. Aká irónia. Alebo niečo robíš zle?

práca
Zdroj: Unsplash.com

Stav, pri ktorom zvykne človek ochorieť vždy len na dovolenke, má v angličtine aj svoje pomenovanie – „leisure sickness“ (vo voľnom preklade „choroba z voľného času“). Ide o syndróm, ktorý psychológovia veľmi neuznávajú a mnohí odborníci sú k nemu pomerne skeptickí. Podľa niektorých psychológov ide o bežný stav, ktorý ľudia zvyknú pripisovať telesnému ochoreniu. Často však má psychologickú či psychosomatickú príčinu.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

V Refresheri ti pravidelne prinášame články na tému duševného zdravia. Aby ti nič neušlo, sleduj tému zdravie. Ak nás chceš podporiť, staň sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu získaš prístup ku všetkým aktuálnym článkom.

„Patogénna“ dovolenka?

Názov tomuto syndrómu vymysleli holandskí psychológovia Ad Vingerhoets a Maaike van Huijgevoort. Prvýkrát ho opísali 7. marca 2001 na stretnutí Americkej psychosomatickej spoločnosti, kde prezentovali článok s názvom Leisure sickness: prieskumná štúdia. Podrobnú pilotnú štúdiu uverejnili o rok neskôr v lekárskom časopise Psychotherapy and Psychosomatics (Psychoterapia a psychosomatika).

Výskumníci zistili, že symptómy počas dovolenky v tom čase trápili približne 3 percentá respondentov. Sťažovali sa najmä na bolesti hlavy (dokonca aj migrény), únavu, bolesti svalov a nevoľnosť. Časté boli aj rôzne vírusové infekcie a ochorenia ako prechladnutie a chrípka.

Svoj stav spájali s prechodom z pracovného do mimopracovného prostredia, so stresom z cestovania a dovolenky, s pracovnou záťažou v posledných dňoch a týždňoch pred dovolenkou, ale aj s osobnostnými charakteristikami. 

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Títo ľudia mali v porovnaní s ľuďmi bez ťažkostí vyššie nasadenie v zamestnaní, vyšší zmysel pre zodpovednosť a nedokázali dostatočne odpočívať. Navyše sa častejšie označovali za workoholikov a perfekcionistov. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110832 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vzniká syndróm „leisure sickness“.
  • Ako konkrétne sa prejavuje.
  • Aké typy ľudí väčšinou postihuje.
  • Čo si o tomto syndróme myslí slovenská psychologička Katarína Slováková, ktorá s ním má skúsenosť z praxe.
  • Či je možné úplne sa ho zbaviť.
Späť
Zdieľať
Diskusia