Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2022, 15:30
Čas čítania 4:21
Dominik Vetrák

RECENZIA: Uncharted

RECENZIA: Uncharted
Zdroj: Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 MARK WAHLBERG NOVÉ FILMY TOM HOLLAND UNCHARTED
Uložiť Uložené

Tom Holland a Mark Wahlberg sa pokúšajú na plátna kín priniesť skvelú hru na Playstation. Darí sa im to alebo je to ďalší nepodarok?

Videohry to majú v seriáloch a vo filmoch ťažké. Väčšina pokusov preniesť ich z konzol a počítačov na strieborné plátna kín dopadá katastrofálne, a tak sme veľa nečakali ani od snímky Uncharted. Nakoniec, jednu z hlavných rol hrá Mark Wahlberg, ktorý nemá veľký herecký rozsah, a režíruje Ruben Fleischer, režisér Venoma či Zombielandu 2, čo boli skôr sklamania než skvelé filmy. 

Avšak Uncharted nás naozaj milo prekvapilo a to sa bude niektorým fanúšikom hier prežierať len veľmi ťažko. Na internete totiž nájdeš množstvo názorov, že Tom Holland sa do roly Nathana Drakea nehodí. Po pozretí filmu s nimi môžeme súhlasiť len čiastočne. Nathan Drake z hier Uncharted je trochu robustnejší a väčší chlap, čo je pochopiteľné, keďže v súbojoch poráža aj 100-kilových vojakov.

V Refresheri dbáme na to, aby sme recenzovali tie najdôležitejšie filmy a seriály, aby ti neušlo nič podstatné a aby si sa vedel rozhodnúť, na čo ísť do kina a do akého seriálu investovať dlhé hodiny. Ak sa ti naše recenzie páčia, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
10 otravných filmových klišé: keď sú čašníci inteligentnejší ako NASA alebo keď záporák povie: „Ty a ja nie sme až takí odlišní“ 10 otravných filmových klišé: keď sú čašníci inteligentnejší ako NASA alebo keď záporák povie: „Ty a ja nie sme až takí odlišní“ 17. februára 2022, 16:30

Filmový Nathan Drake nie je taký istý ako herný Nathan Drake

Tvorcovia filmu Uncharted si uvedomujú, že útly (aj keď svalnatý) Holland sa nemôže v pästných súbojoch rovnať obrovským chlapom bez toho, aby to občas nevyzeralo komicky. A tak je Hollandov Nathan Drake skôr prešibaný, rýchly a ohybný (tak trochu Spider-Man). Fanúšikov hier to sklame, ale vo filme to funguje.

Množstvo fanúšikov bude sklamaných aj z toho, že Hollandov Nathan Drake v celom filme drží zbraň asi 15 sekúnd a vystrelí z nej možno päťkrát. Ide o extrémny odklon od série, v ktorej je Nathan Drake tak trochu masový zabijak, keď strieľa do jedného vojaka za druhým. Vo filme nám to však prekvapivo neprekáža a Nathan Drake sa tak viac podobá na Indiana Jonesa, ktorý dokáže pomocou svojho umu a talentu uniknúť smrti. 

Holland je sympaťák a s každým na plátne vytvoril skvelú chémiu. Nikto však asi nečakal, že sa mu podarí dokonale zachytiť charizmu postavy z hier, ktorú hráči milujú aj napriek tomu, že ide o grázla a chladnokrvného zabijaka. Holland aj menej vtipkuje, no stále predvádza dobrý výkon a s jeho Drakeom sme vo všeobecnosti spokojní.

Prvá fotka Toma Hollanda ako Nathana Drakea vo filme Uncharted.
Prvá fotka Toma Hollanda ako Nathana Drakea vo filme Uncharted. Zdroj: Sony

Mark Wahlberg je veľmi zle obsadený do roly Sullyho

Vo filme je aj Chloe, ďalšia postava z hier. Herečke Sophii Ali sa podarilo zachytiť jej hernú esenciu, takže s ňou sme spokojní. Veľmi nespokojní sme však so Sullym, ktorého hrá Mark Wahlberg. Od začiatku nám bolo jasné, že je to veľmi zlý kasting. Mark Wahlberg zrejme nie je schopný hrať nikoho iného ako Marka Wahlberga.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Jeho herecký register je obmedzený, a aj keď je vo filme sympatický a oplýva charizmou, nie je to v žiadnom prípade Sully, ale úplne iná postava. Škoda, že v prípadnom pokračovaní ho zrejme nepreobsadia iným hercom. 

Samotný film sa točí okolo toho, ako sa Sully spoznal s Nathanom a ako sa spoločne vypravili hľadať najväčší poklad na svete, ktorý sa stratil pred niekoľkými stáročiami. Vo filme bol trochu upravený príbeh z hier, čo kvitujeme, keďže tvorcovia hier si ho občas dotvárali za pochodu a bolo to cítiť. 

Uncharted
Zdroj: Playstation/Sony

Sympatické postavy, no slabí záporáci

Uncharted nemá problém v divákovi vzbudiť sympatie k postavám, takže si ich rýchlo obľúbiš. Okrem Wahlberga, ktorý zrejme netuší, koho má hrať, tvorcovia vôbec nezvládli dostatočne dobre spracovať záporákov. Toho hlavného hrá herec Antonio Banderas, ktorý nás potešil hereckým prejavom, ale režisér vôbec nevyužil jeho prítomnosť vo filme.

Na jeho konci sme tak trochu aj zabudli, že tam Banderas vôbec bol. Z hľadiska scenára ide o ďalšieho klišéovitého záporáka s klišéovitými motiváciami. Podobne je na tom jeho poskok Braddocková (herečka Tati Gabrielle), ktorá je nudná a príliš plochá postava. Jej jedinou charakterovou črtou je túžba zbohatnúť. 

Odporúčané
RECENZIA: Horizon: Forbidden West (PS5) RECENZIA: Horizon: Forbidden West (PS5) 14. februára 2022, 9:01

Samotný dej ponúka priestor na niekoľko prekvapení či zvratov, no väčšina z nich je predvídateľná (až na zvrat s postavou Antonia Banderasa, ktorý sa fakt podaril). Režisér Ruben Fleischer dokáže efektívne vytvárať napínavé momenty a ako príbeh, tak akcia skvelo gradujú.

Potešia aj scény, v ktorých sa postavy snažia vylúštiť záhady a hádanky, a pochvalu od nás dostanú aj choreografovia akčných scén, ktoré sú prehľadné a dobre sa na ne pozerá. Trochu zamrzí soundtrack, ktorý vo filme funguje, ale rozhodne to nie je niečo, čo budeš počúvať doma. Soundtrack je najvýraznejší vtedy, keď si požičiava hudobné motívy priamo z hry. 

Podarené akčné scény

Hráči hier spoznajú niektoré herné sekvencie, ktoré tvorcovia filmu prerobili do filmovej podoby. Našťastie prišli aj s vlastnými, unikátnymi akčnými scénami, z ktorých najviac vyčnieva veľkolepé finále a naháňačka na lodiach. Akurát tu nám už prekážalo doslova hlúpe správanie postáv. Pri dobrodružnom filme ako Uncharted musíš vypnúť mozog a nevšímať si logické nezmysly a diery v scenári. V závere sme však už gúľali očami.

Záporáčka svojim podriadeným jasne povie, nech sa historické lode ani len nepoškrabú. O päť minút neskôr už vidíme, ako ich absolútne devastujú a ničia majetok v hodnote miliárd dolárov. Všetko to slúži na vytvorenie atraktívnych akčných scén, no nedáva to absolútne žiadny zmysel. Keď ide logika von oknom v takejto neúnosnej miere, divák už dlhšie tie nezmysly nedokáže ignorovať.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Nechcene vtipná je aj scéna, v ktorej Sully zahodí ruksak plný zlata, aby sa zbavil záporáčky, hoci to vôbec nemusel robiť. Slúži to len na to, aby divák pochopil, že sa Sully zmenil a záleží mu na Nateovi. Dalo sa to však spraviť aj inak, a teda aspoň so štipkou logiky.

Uncharted
Zdroj: Sony Pictures

Uncharted teda trpí vinou hereckého prejavu Marka Wahlberga, ktorý hrá úplne inú postavu, než akú hrať má. Ku koncu filmu nám prekážali aj logické nezmysly a sklamaním sú záporáci. Lenže to je asi tak všetko, čo nás v kine trápilo.

Potešil nás Tom Holland ako Nathan Drake, pár podarených easter eggov pre hráčov, akčné scény, súboje a skvelo natočené finále. Za zmienku stojí aj celá scéna odohrávajúca sa v lietadle, z ktorého Nathan vypadol. Tvorcom sa podarilo dokonale preniesť túto časť z hier a vo filme to vyzerá azda ešte lepšie. 

Uncharted je podarený dobrodružný akčný film. Má svoje chyby a nie je taký strhujúci ako hry, no veľmi radi si pozrieme aj prípadné pokračovanie. Vo filme si svoje nájdu hráči hier, ale aj ľudia, ktorí o Uncharted doteraz vôbec nepočuli. Nechaj mozog doma a nesnaž sa za každú cenu porovnávať hry a film. Ak chceš hry, kedykoľvek si ich môžeš zahrať na Playstatione.

Film je trochu iný a nám sa to páči. Akurát by to nabudúce chcelo výraznejší scenár, lepších záporákov a Sullyho, ktorý sa podobá na Sullyho a nielen na jednu z desiatok rovnakých postáv, aké Wahlberg hral vo svojich predošlých filmoch. Snímke Uncharted udeľujeme sedem bodov z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia