Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2022, 16:30
Čas čítania 7:52
Jakub Paulík

Fungovanie psychologickej vojny: upír a AIDS ako nástroje propagandy veľmocí

Fungovanie psychologickej vojny: upír a AIDS ako nástroje propagandy veľmocí
Zdroj: RLJE Films
HISTÓRIA HYBRIDNÁ VOJNA PSYCHOLOGICKÁ VOJNA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT USA VOJNY
Uložiť Uložené

Nepriateľovi sa dá uškodiť aj bez výstrelu. Stačí spracovať dobre znejúcu lož a spraviť z nej „pravdu“.

Američania v 50. rokoch minulého storočia bojovali proti partizánom na Filipínach bok po boku s vymysleným upírom. Vytvorili ho vďaka premyslenej taktike, ktorou oživili mýtus o nadprirodzenej krvilačnej bytosti. Tá však v skutočnosti neexistovala. Približne o 30 rokov nato stáli podľa dezinformačnej kampane sovietskej KGB za vznikom AIDS Spojené štáty. Išlo o lož, ktorá dodnes patrí medzi známe konšpiračné teórie.

V článku sme sa pozreli na dva netradičné príklady psychologickej vojny, keď sa veľmoci snažili poraziť alebo pošpiniť svojho nepriateľa pomocou cieleného šírenia nepravdivých informácií. O téme sme sa rozprávali s riaditeľom Infosecurity.sk Matejom Spišákom.

Praktiky psychologickej vojny, respektíve informačných operácií, sa v súčasnosti využívajú aj pri vojne na Ukrajine. Považujeme preto za to dôležité pripomenúť si, že ovplyvňovanie mysle nepriateľa prostredníctvom psychologickej vojny nie je žiadnou novinkou 21. storočia. Našu prácu môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Edward Lansdale využil poverčivosť nepriateľa na jeho porážku (fotografia z roku 1963).
Edward Lansdale využil poverčivosť nepriateľa na jeho porážku (fotografia z roku 1963). Zdroj: Wikimiedia/Death of a Generation/Howard Jones

Telá, z ktorých vysali krv, boli pre partizánov postrachom

Ako sa zbaviť partizánov, ktorých podporuje veľká časť obyvateľstva? Americkému dôstojníkovi Edwardovi Lansdalovi napadlo, že na nich pošle beštiálneho upíra. Vravíš si, čo je to za hlúposť? Že upíri predsa neexistujú? Zrejme teda nie si poverčivý, ako boli Filipínci v 50. rokoch minulého storočia.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

A práve túto skutočnosť sa podarilo Američanom využiť vo svoj prospech. V danom období totiž viedli na Filipínach vojnu proti komunistickému hnutiu Hukbalahap (z angličtiny aj ako Huks). Jeho členov však dostala do úzkych krvilačná mýtická bytosť Aswang, ktorá začala pomaly, ale isto zmenšovať ich rady. Vystrašení partizáni a civilisti nachádzali telá mŕtvych mužov, ktorým tento brutálny démon vysal krv a zanechal na tele dve malé diery po uhryznutí.

To, že sa žiaden Aswang medzi povstalcami nepohyboval, pretože ani neexistoval, nie je vôbec podstatné. Hlavné je, že tomu miestni ľudia verili. Nebezpečný Aswang sa vďaka pomoci USA začal z mýtov pretvárať do reality. Taktika bola viac-menej jednoduchá. Americké jednotky pripravili o život partizána, z jeho tela vysali krv a zanechali na ňom dvojicu vpichov, ktoré mali pripomínať uhryznutie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110596 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Filipínci pomáhajúci partizánom báli prekliatia.
  • Ako partizáni reagovali na telá spolubojovníkov, z ktorých „upír“ vysal krv.
  • Akým spôsobom sa dá využiť krv zvieraťa na spôsobenie chaosu v radoch nepriateľa.
  • Ako vznikol hoax o pôvode AIDS.
  • Ako sovietske médiá spájali AIDS so základňami USA v Európe.
  • Aký je rozdiel medzi informačnou vojnou v čase studenej vojny a v súčasnosti počas vojny Ruska s Ukrajinou.
Späť
Zdieľať
Diskusia