Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2022, 9:30
Čas čítania 13:02
Adam Novosad

Lukáš sa živí hľadaním lacných leteniek: Žijem na Azorách, kde za byt v centre platím 280 eur. Je to môj dream job (Rozhovor)

Lukáš sa živí hľadaním lacných leteniek: Žijem na Azorách, kde za byt v centre platím 280 eur. Je to môj dream job (Rozhovor)
Zdroj: Lukáš Chovan, se souhlasem
REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Lukáš Chovan pracuje pre najväčší cestovateľský portál Letenky za babku, kde sa venuje hľadaniu lacných leteniek pre viac ako 300-tisíc Slovákov. Väčšina z nich ani nevie, že sa na tom dá zarábať ako pri práci na plný úväzok.

„Nedávno sa mi stalo, že som pracoval o jednej, potom o pol štvrtej a potom znovu o ôsmej ráno. Sú dni, keď pracujem celý deň, ale aj dni, keď pracujem dve či tri hodiny,“ opisuje svoj pracovný čas Lukáš Chovan, ktorý sa už pár rokov živí ako profesionálny hľadač leteniek. Väčšina Slovákov pritom netuší, že takto sa dá zarábať na živobytie.

Lukáš, ktorého možno na internete poznáš pod prezývkou Chovi, pracuje pre najväčší cestovateľský portál Letenky za babku, kde deň čo deň pridáva tipy na letenky za pár eur. Aj vďaka Letenkám za babku sa Slováci v posledných rokoch rozcestovali, čo si uvedomuje aj Lukáš a chce značku budovať naďalej napriek tomu, že ju nezakladal.

My sme v rozhovore zisťovali, ako je vôbec možné, že za hľadanie leteniek zarába peniaze, ako sa pohybuje jeho výplata, ale načali sme aj tému konkurencie na Facebooku a reč bola aj o tipoch a trikoch na to, ako nájsť letenku pokojne za menej ako 2 eurá.

chovi
Zdroj: Instagram/Lukáš Chovan

Kedysi sa youtuberi nechceli predstavovať ako youtuberi, keď sa ich niekto pýtal, kde pracujú, pretože sa za to hanbili. Čo hovoríš ty, keď dostaneš otázku, čím sa živíš?

Nijak sa za svoju prácu nehanbím. Na rovinu hovorím, že pracujem pre najväčší cestovateľský portál na Slovensku, ktorým sú Letenky za babku, kde hľadám letenky a zdieľam ich s ľuďmi na internete. Moja náplň práce je hľadať tipy na letenky a ubytovania, takže celé dni sedím za počítačom, hľadám lety a spájam ich dokopy, aby dávali zmysel.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Veľa ľudí sa diví, že ma takáto práca dokáže uživiť. Často mi hovoria, aká to musí byť skvelá robota, čo môžem len potvrdiť. Pre mňa je to rozhodne dream job.

Vždy som chcel pomáhať ľuďom s cestovaním, pričom teraz mám možnosť robiť to profesionálne a pomôcť im ušetriť na letenkách. Je to moje hobby, čo ma bavilo už v časoch, keď som letenky nehľadal za peniaze, ale pomáhal som len kamarátom či spolužiakom. A zrazu je to môj full-time job.

Hovoríš, že už na strednej škole si pomáhal kamarátom zháňať lacné letenky či ubytovanie. Dostal si sa k práci hľadača leteniek takýmto spôsobom?

Keď som začal cestovať, tak ma vždy fascinovali portály a blogeri, ktorí svetu ukazovali, ako lacno dokážu letieť a spoznávať miesta. Nechápal som, ako sa mohli dostať k takým parádnym akciám, tak som si povedal, že ak chcem cestovať, aj ja to musím vedieť robiť lacnejšie ako bežný človek.

Začal som si zisťovať informácie, kde mám hľadať lacné lety aj ubytovanie. Čím viac som to robil, tým viac ma oslovovali spolužiaci s otázkami, či im nenájdem lacné letenky, lebo by chceli ísť do Ríma či Paríža. Na Instagrame som mal vtedy okolo 200 ľudí, tak som občas na storku pridal nejaký tip, ako cestovať za menej.

Je to síce dream job, ale musíš byť počas dňa neustále v strehu, sledovať letenky, aplikácie a vyhľadávače, aby si našiel správnu letenku.

Zo súkromného instagramového účtu sa ti podarilo dostať až k Letenkám za babku.

Niekoľko rokov som organizoval veľký florbalový turnaj na Slovensku, ale keď sme sa nepohodli so spoluorganizátormi, tak som rozmýšľal, čo budem robiť ďalej. Pol roka som sa hľadal, až som jedného dňa náhodne napísal Letenkám za babku, či nehľadajú niekoho, koho by bavilo písať tipy na letenky.

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Vtedy nikoho nehľadali, ale povedali mi, že si to môžem vyskúšať a nech im pripravím pár skúšobných tipov. Dodnes si pamätám, že jeden z nich bola letenka do Bruselu. Keď sme to dali dokopy, moja práca sa im páčila a začali sme spolupracovať intenzívnejšie. Nebral som to však ako full-time job, lebo som mal popri tom viacero brigád.

Očakával som, že to bude bokovka a napíšem maximálne pár tipov do mesiaca. Postupne sme v našich plánoch našli väčší prienik a uvedomil som si, že by ma to mohlo reálne uživiť ako full-time job. Na brigádach som dal výpoveď a sústredil som sa na letenky. Aj vďaka tomu som sa vydal na deväť mesiacov do Ázie, pretože som dokázal zarábať online. Dnes to znie vtipne, že som napísal jeden mail a zrazu som tu už štyri roky.

Keď sme si dohodovali rozhovor, hovoril si mi, že okolo deviatej či desiatej ráno azorského času iba vstávaš. U nás je o dve hodiny viac. Máš pevne stanovený pracovný čas alebo počet príspevkov, ktoré musíš denne pridať?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110113 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že Lukáš nemá pevne stanovený pracovný čas ani počet leteniek.
  • Kedy letecké spoločnosti zvyknú spúšťať najlepšie zľavy, na ktoré treba striehnuť.
  • Či najlacnejšie letenky kúpiš mesiace pred odletom alebo krátko pred odchodom.
  • Ako vlastne Letenky za babku zarábajú na lacných letenkách cez prekliky.
  • Koľko si dokáže Lukáš ako hľadač leteniek mesačne zarobiť.
  • Aký trik odporúča Slovákom, ktorí aktuálne hľadajú lacné letenky či ubytovanie.
  • Ako je možné, že na Azorách v centre mesta platí za byt 280 eur mesačne.
  • Prečo si ešte nezaložil vlastnú cestovnú kanceláriu a či chce vlastný projekt.
Domov
Zdieľať
Diskusia