Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. februára 2022, 16:30
Čas čítania 6:43
Jakub Paulík

Valentín, ktorý zničil Al Caponeho. Masová vražda siedmich ľudí sa mu nevyplatila

Valentín, ktorý zničil Al Caponeho. Masová vražda siedmich ľudí sa mu nevyplatila
Zdroj: Chicago History Museum/Getty Images
ZAUJÍMAVOSTI AL CAPONE MAFIA MASAKER NA SVÄTÉHO VALENTÍNA VALENTÍN
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Pre jednu vraždu by si Al Caponeho všimol len málokto. Masová poprava siedmich ľudí však vyvolala ošiaľ.

Al Capone ich mal skutočne plné zuby. Írsko-americký gang North Side sa najprv skoro „postaral“ o jeho mentora a v priebehu 20. rokov minulého storočia zabili viacerých jeho spolupracovníkov. Konkurenčnú skupinu preto nalákal na stretnutie pod zámienkou predaja ilegálnej whisky.

Plánovaný obchod prekazili policajti, ktorí na miesto nabehli s brokovnicami. Nikto z gangstrov nekládol odpor. Zrejme si mysleli, že bude stačiť niekoľko úplatkov, a znova sa dostanú na slobodu. Muži v policajných uniformách však boli Al Caponeho zabijaci. Mafiánom od konkurencie prikázali, aby sa otočili k stenám, a spustili paľbu.

Organizovaný zločinec je rakovinou spoločnosti, pri ktorej nemôže nikdy fungovať spravodlivosť. Na Refresheri preto píšeme nielen o slovenskej mafii, ale venujeme sa aj zahraničným prípadom. V tvorbe podobného obsahu nás môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Al Capone miloval svetlá reflektorov. Na rozdiel od iných mafiánov sa neskrýval v úzadí, ale veľmi rád komunikoval aj s novinármi.
Al Capone miloval svetlá reflektorov. Na rozdiel od iných mafiánov sa neskrýval v úzadí, ale veľmi rád komunikoval aj s novinármi. Zdroj: Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation) – Wide World Photos

Garáž plná zakrvavených tiel

Telo zastreleného pána bolo iba letmo pridržiavané stoličkou. Pomaly sa zdalo, ako keby po prehýrenej noci s alkoholom zaspal na nevhodnom mieste. V skutočnosti bol však mŕtvy, podobne ako väčšina mužov ležiacich vpravo od neho.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Oblečení v štýlových oblekoch pôsobili ako vážení podnikatelia, za ktorých sa mafiáni v časoch prohibície niekedy vydávali. Piati z nich však boli gangstrami, ktorí pre svoje kšefty neváhali vraždiť. Skončili tak podobne ako mnohé z ich obetí. Ležiac v kaluži vlastnej krvi a rozstrieľaných kúskov mozgu.

Krvavú spúšť v garáži na jednej zo chicagskych ulíc objavili susedia, ktorí videli, ako z miesta činu policajti odvádzajú dvojicu mužov. Nešlo však o žiaden policajný záťah, ale dlho pripravenú mafiánsku popravu.

Masaker na svätého Valentína bol veľkým finále vojny medzi organizovanou zločineckou skupinou vedenou Al Caponem a gangstrami z North Side. Tí patrili medzi Al Caponeho najväčších súperov. Paradoxne však práve eliminovanie konkurenčnej skupiny predznamenalo Al Caponeho pád.

História mafie zo Chicaga je známa najmä vďaka Al Caponemu, no kriminalita v meste je veľmi vysoká aj v súčasnosti. O boji proti gangom v Chicagu nám v staršom rozhovore porozprávala policajtka Patrícia Heuerová.

Gangstrov postrieľali otočených k stene. Neprežil nikto.
Gangstrov postrieľali otočených k stene. Neprežil nikto. Zdroj: Chicago History Museum/Getty Images

Na Al Caponeho vystrieľali vyše tisíc nábojov

Začiatkom 20. rokov minulého storočia sa v USA začala prohibícia, ktorá vo veľkom naštartovala kariéru Al Caponeho. Ten bol v danom čase chránencom Johnnyho Torria a spoločne s ním riadil South Side Gang nazývaný aj ako Chicago Outfit. Na ilegálnom predaji alkoholu sa však začali priživovať ďalšie zločinecké skupiny, medzi ktoré patrili aj mafiáni z North Side.

Odporúčané
V starovekom Ríme sa vo sviatok zaľúbených konali krvavé orgie. Kto bol tajomný kňaz sv. Valentín a prečo dostal trest smrti? V starovekom Ríme sa vo sviatok zaľúbených konali krvavé orgie. Kto bol tajomný kňaz sv. Valentín a prečo dostal trest smrti? 14. februára 2024, 9:30

K masakru na svätého Valentína viedla dlhá cesta, ktorú odštartovala nájomná vražda írsko-amerického mafiána Diona O'Baniona, prvého vodcu gangu North Side, ktorého nahradil Hymie Weiss. Pohrobkovia O'Baniona túžiaci po pomste začali plánovať útoky na vodcov Chicago Outfitu. Johnnyho Torria pri jednom z atentátov nebezpečne zasiahli a skončil hospitalizovaný v nemocnici. Podľa New York Times dostal zásah brokovnicou do hrude.

Z obáv o svoj život sa stiahol do úzadia a vedenie gangu v roku 1925 odovzdal Al Caponemu. Jeho organizácia na vrchole zarábala podľa Vanity Fair aj 100 miliónov ročne. Vysokopostavení gangstri si za svoje peniaze mohli dovoliť luxusné autá. Al Capone napríklad vlastnil aj Cadillac Town Sedan s nepriestrelnými oknami. Ten mu vzhľadom na „riziká“ jeho práce určite prišiel vhod.

Gangstri z North Side si na Al Caponeho v roku 1926 počkali pred hotelom v illinoiskom meste Cicero, kde obedoval so svojimi spolupracovníkmi. Ako informuje History, mafiáni zo šiestich áut vypálili tisíc nábojov. Bos Chicago Outfitu však prežil.

Vojna pokračovala útokom na nového konkurenčného šéfa Hymieho Weissa, ktorého Al Caponeho muži v roku 1926 rozstrieľali desiatimi ranami. Rok nato rukou policajta zomrel jeho zástupca Vincent Drucci a novým lídrom gangu North Side sa stal George Moran prezývaný ako Bugs.

Posilnený víziou pomsty svojich kolegov poslal nájomného zabijaka Franka Gusenberga, aby zabil Al Caponeho spolupracovníka Jacka McGurna, ale ten útok prežil. Gangstrom z North Side sa však podľa Independentu podarilo zabiť Al Caponeho spolupracovníkov Pasqualina Lolorda a Antonia Lombarda.

Odporúčané
VALENTÍN: 14 darčekov na 14. februára, ktoré ju potešia viac ako čokoláda zo supermarketu VALENTÍN: 14 darčekov na 14. februára, ktoré ju potešia viac ako čokoláda zo supermarketu 8. februára 2024, 10:00

Vodcu Chicago Outfitu na konci 20. rokov prestalo baviť zabíjanie konkurencie po jednom. Rozhodol sa tak, že do podsvetia vyšle jasný odkaz. „Pošlem Moranovi valentínsky pozdrav, na ktorý nikdy nezabudne,“ povedal vraj Al Capone podľa The Washington Postu. Jednou akciou sa mu podarilo zbaviť takmer všetkých dôležitých členov z North Side.

Masová vražda bola spracovaná aj vo filme The St. Valentine's Day Massacre (1967)

Pred políciou mali rešpekt, a tak odovzdali svoje zbrane

História organizovaného zločinu je plná príkladov mafiánov, ktorí sa snažili byť obozretní aj voči tomu najmenšiemu náznaku pasce, no nikto nedokáže byť v strehu každý jeden deň 24 hodín. Na to sa snažil staviť aj Al Capone.

Aby zaistil, že pri najbližšej akcii nedôjde k prestrelke a znepriatelených gangstrov určite zabije, vymyslel zákerný plán. Na úvod si najali pašerákov alkoholu, ktorí mali kontaktovať Bugsov gang a dohodnúť sa s ním na kšefte. Stretnutie pod zámienkou falošného obchodu si dohodli v doobedňajších hodinách 14. februára 1929 v garáži na 2122 North Clark Street.

Kým ľudia od Bugsa Morana čakali na príchod pašerákov s ilegálnou whisky, pred garážou zastavilo policajné auto. V ňom sa však nachádzali Al Caponeho muži prezlečení za strážcov zákona. Policajné záťahy voči pašerákom alkoholu boli počas prohibície v USA bežné. Gangstri z North Side tak nekládli žiaden odpor. Netušili, že ich prišli chladnokrvne postrieľať.

Odporúčané
Sľubujú lepšiu komunikáciu, iskrenie aj orgazmus. Týchto 5 hier musíš vyskúšať (nielen) na Valentína Sľubujú lepšiu komunikáciu, iskrenie aj orgazmus. Týchto 5 hier musíš vyskúšať (nielen) na Valentína 2. februára 2024, 16:00

Vraždenie v prestrojení za policajtov nie je pritom u mafiánov raritou. Prezlečení za ochrancov zákona vraždili napríklad aj mafiáni z juhu Slovenska, ktorí stáli za masakrom v Dunajskej Strede.

Na dohodnuté stretnutie s pašerákmi v Chicagu mal prísť aj šéf gangu Bugs Moran, no na rozdiel od svojich kumpánov meškal. Z diaľky však videl, ako do garáže vstupujú dvaja policajti (podľa niektorých zdrojov traja) s brokovnicami, a tak z miesta rýchlo utiekol. Keby prišiel na miesto možno len o minútu skôr, zomrel by spoločne s členmi svojho gangu.

Falošní policajti mužov z North Side najprv otočili k stenám a následne odzbrojili. Poistili sa tak, že nikto z nich neopätuje streľbu. Nikto z nich sa voči prezlečeným policajtom nezmohol ani na najmenší odpor.

Chvíľu nato do miestnosti za falošnými policajtmi prišli dvaja nájomní sicílski zabijaci John Scalise a Albert Anselmi, ktorí v rukách držali samopaly Thompson a spustili paľbu. Piati zo zabitých mužov boli gangstri, jeden však pracoval ako mechanik a ďalší ako optometrista.

Al Capone na fotografii s Nuckym Johnsonom, ktorý ovládal Atlantic City. Jeho fiktívnu verziu si v seriáli Boardwalk Empire zahral Steve Buscemi.
Al Capone na fotografii s Nuckym Johnsonom, ktorý ovládal Atlantic City. Jeho fiktívnu verziu si v seriáli Boardwalk Empire zahral Steve Buscemi. Zdroj: Wikimedia/Brinks38200/volně k užití

Smeroval útok naozaj od Al Caponeho?

Sicílski zabijaci následne vyšli z garáže so zdvihnutými rukami a tvárili sa, že ich zatkla polícia. Ľudia sa tak zrejme nazdávali, že išlo o policajný zásah, preto ihneď nevolali políciu. Jedného zo susedov však predsa len premohla zvedavosť a otvoril bránu do garáže, kde zbadal šesticu mŕtvych ľudí a jedného preživšieho, uvádza Chicagomag.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Jediný, kto nezomrel priamo na mieste, bol nájomný vrah Frank Gusenberg. Zdravotníkom sa ho podarilo v nemocnici udržať pri živote napriek tomu, že strelci ho zasiahli neuveriteľných 14-krát (Independent dokonca píše o 22 ranách). Ešte než zomrel, navštívili ho policajti, ktorí chceli, aby identifikoval strelcov. Gusenberg však odmietol spolupracovať a povedal, že ho „nikto nestrelil“, uvádza Forbes.

Podľa iných zdrojov však povedal, že to „spravili policajti“. Krátko nato zomrel. Neskôr vznikla teória o tom, že masovú vraždu naozaj naplánovali policajti. Ďalšia verzia podľa CBS News smerovala k pomste od rodiny, ktorá prišla kvôli gangstrom o syna. 

Autor knihy Get Capone Jonathan Eig vylúčil, že by Al Capone mal s masovou vraždou čokoľvek spoločné. „Medzi Caponem a gangom Morana nebola v skutočnosti veľmi silná rivalita. Boj s nimi vyhral. Nemal dôvod podstupovať také obrovské riziko,“ cituje CBS Chicago jeho slová.

I keď za vraždu páchateľov ani objednávateľa nikdy neodsúdili a teórií s rôznymi motívmi bolo naozaj veľa, podľa oficiálnej verzie za celou akciou stáli práve muži Al Caponeho, s čím súhlasil aj Bugs Moran. „Takto zabíja iba Capone!“ hovoril vraj pred novinármi, čím porušil omertu – zákon mlčanlivosti. Al Capone, naopak, zvaľoval vinu na Bugsa Morana.

Vojnu síce prehral, ale prežil Al Caponeho

V čase, keď zabijaci popravili členov Bugsovho gangu, sa 30-ročný bos Al Capone nachádzal v Miami. Nechcel totiž, aby si ho ľudia spájali s blížiacou sa mafiánskou popravou. To mu v konečnom dôsledku nepomohlo.

Odporúčané
Ako správne nasadiť kondóm? Testovali sme mladých Slovákov v ankete Ako správne nasadiť kondóm? Testovali sme mladých Slovákov v ankete 16. februára 2023, 16:45

Z plánovania útoku policajti podozrievali aj zabijaka Jacka McGurna, ktorému však alibi potvrdila jeho partnerka. Neskôr si ju vzal za ženu, aby proti nemu ako manželka nemohla svedčiť, preto ju médiá označovali ako „Blonde Alibi“.

Masová poprava zo 14. februára 1929 oficiálne ukončila vojnu s gangom North Side, ktorý sa postupne rozpadol. Od začiatku vojny v roku 1924 až po masovú vraždu na Valentína policajti podľa New York Times zaevidovali 38 vrážd, ktoré považovali za konkurenčný boj medzi týmito dvomi znepriatelenými skupinami.

Bugs Moran si šťastnou náhodou predĺžil život o ďalších 28 rokov. Prežil tak svojho najväčšieho konkurenta Al Caponeho († 1947) aj jeho zabijaka Jacka McGurna († 1936) a mnohých ďalších, proti ktorým bojoval.

Po masovej vražde si mohol zvoliť, či sa stane osamelým pomstiteľom s vysokou šancou na neúspech, alebo sa začne venovať inej trestnej činnosti. Zvolil si druhú možnosť, čím sa dostal z Al Caponeho čiernej listiny.

Ten mal navyše príliš veľa nových problémov, aby sa venoval osamotenému gangstrovi, ktorý pre neho nepredstavoval veľké riziko. Ani Bugsov život sa však neskončil práve najšťastnejšie. Z pozície obávaného gangstra sa stal podľa History menej významným bankovým lupičom. Za svoje zločiny nakoniec skončil vo väzení, kde v roku 1957 zomrel na rakovinu.

Rekonštrukca masovej popravy gangstrov z roku 1929.
Rekonštrukca masovej popravy gangstrov z roku 1929. Zdroj: Chicago History Museum/Getty Images

Valentín ako začiatok konca chicagskeho bosa 

Al Caponemu nemohol po masovej vražde nikto zo chicagskych gangstrov konkurovať. Mafián Joe Aiello sa však o to pokúsil a za vraždu Al Caponeho nájomným vrahom ponúkol 50 000 dolárov. Zákazku vzali sicílski zabijaci John Scalise a Albert Anselmi, ktorí s Al Caponem spolupracovali.

Odporúčané
Poslanci o prvých láskach: Bol som siedmak, ona mala 17 (Odpovedajú Záborská, Šipoš či Tomáš) Poslanci o prvých láskach: Bol som siedmak, ona mala 17 (Odpovedajú Záborská, Šipoš či Tomáš) 14. februára 2023, 17:00

Hovorí sa, že v ich prípade si napriek pozícii hlavy gangu s radosťou „zašpinil ruky“. Dvojicu vraj umlátil bejzbalovou pálkou a následne ich dal zastreliť. Koroner, ktorý obhliadal ich telá,  podľa dobového článku The New York Times povedal, že sa ešte nikdy nestretol s takými zohavenými mŕtvolami. Podobný osud čakal aj strojcu sprisahania Joea Aiella, ktorého našli zastreleného v aute.

Tam, kde neuspela mafiánska konkurencia, však zasiahol štát. Z Al Caponeho sa po masakri na svätého Valentína stal verejný nepriateľ číslo 1 a začiatkom 30. rokov ho dostali do väzenia za podvody na daniach. Postupom času stratil svoj vplyv, a keď ho v roku 1939 pre zlý zdravotný stav (syfilis a demencia) prepustili na slobodu, nepredstavoval už žiadnu hrozbu. Podľa FBI psychiatri zhodnotili, že mentálne je na úrovni 12-ročného chlapca. V roku 1948 zomrel na zápal pľúc a zástavu srdca.

Posledné miesto odpočinku Al Caponeho sa týči nad skromnejšími hrobmi v pozadí.
Posledné miesto odpočinku Al Caponeho sa týči nad skromnejšími hrobmi v pozadí. Zdroj: Flickr/Stephen Hogan/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia