Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2022, 15:20
Čas čítania 0:30
Viktor Kniš

Zomrel architekt Iľja Skoček, projektoval napríklad Istropolis

NEWS ARCHITEKTI SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Medzi budovy, ktoré projektoval, patrí aj bratislavský Dom odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave, ktorý developer v súčasnosti rozoberá.

Vo veku 91 rokov zomrel architekt Iľja Skoček. Informuje o tom Slovenská národná galéria na sociálnej sieti. Medzi budovy, ktoré projektoval, patrí aj bratislavský Dom odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave, ktorý developer v súčasnosti rozoberá.


„Spolu so svojimi domami odchádza generácia architektov, ktorá budovala moderné Slovensko. Iľja Skoček patril medzi nich, vzdelaných a tvorivých ľudí, ktorí formovali náš životný priestor, aktérov heroickej generácie 60. a 70. rokov 20. storočia,“ konštatuje SNG. Pripomína, že vždy stál na strane architektúry a tvorivej práce, bez ohľadu na aktuálnu politickú situáciu.


Návrhy stavieb Iľju Skočeka a jeho súpútnikov, ktoré sú v starostlivosti Zbierky architektúry SNG, budú môcť záujemcovia postupne nájsť zdigitalizované na webovej stránke webumenia.sk.


Iľja Skoček st. je viacnásobným laureátom Ceny Dušana Jurkoviča a laureátom Ceny Emila Belluša za celoživotné dielo.

Domov
Zdieľať
Diskusia