Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2022, 15:58
Čas čítania 2:26
Daniel Mikolášik

Joe Rogan reaguje na protest hudobníkov pre jeho podcasty na Spotify. Zaviazal sa, že sa polepší

Joe Rogan reaguje na protest hudobníkov pre jeho podcasty na Spotify. Zaviazal sa, že sa polepší
Zdroj: Douglas P. DeFelice/Getty Images
OSOBNOSTI JOE ROGAN KAUZA PODCASTOV JOEA ROGANA NA SPOTIFY SPOTIFY
Uložiť Uložené

V budúcnosti vraj urobí všetko pre to, aby vyjadrenia, ktoré odznejú v jeho šou, boli „vyvážené“.

K protestu odstupujúcich hudobníkov zo streamovacej platformy Spotify, ktorý vznikol pre kontroverziu vyvolanú podcastom The Joe Rogan Experience, sa vyjadril aj jeho tvorca – stand-upový komik Joe Rogan. Ten je v USA dlhodobo, no aktívne najmä v posledných dňoch, kritizovaný za svoje skeptické názory na vakcínu a za šírenie dezinformácií o covide vo svojej šou.

V takmer 10-minútovom videu, ktoré publikoval na Instagrame, reagoval na kritiku posledných dní. Poďakoval sa všetkým, ktorí mu vyjadrili podporu, a zaviazal sa, že sa polepší a v budúcnosti urobí všetko pre to, aby vyjadrenia, ktoré odznejú v jeho šou, boli „vyvážené“.

„Problém, ktorý mám s nebezpečnými dezinformáciami, najmä dnes, je ten, že mnohé z vecí, ktoré sme ešte nedávno považovali za dezinformácie, sú teraz akceptované ako fakt. Ak ste napríklad pred ôsmimi mesiacmi povedali, že aj ako zaočkovaní sa môžete nakaziť a šíriť covid, vymazali by vás zo sociálnych sietí a zakázali vstup na určité platformy. Teraz je to už fakt,“ obhajoval sa.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Joe Rogan (@joerogan)

Dodal, že je len človek, ktorý sa rozpráva s ľuďmi, a ako každý, aj on občas urobí chyby alebo sa pomýli. „Snažím sa napraviť svoje chyby, pretože chcem hovoriť pravdu. Chcem robiť zaujímavé rozhovory s ľuďmi, ktorí majú aj odlišné názory. Nemám záujem hovoriť len s ľuďmi, ktorí majú jeden pohľad,“ skonštatoval vo videu.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Rogan urobil minulý mesiac rozhovor s Robertom Malonom, špecialistom na nákazlivé choroby, ktorého na Twitteri zakázali pre šírenie dezinformácií o covide. Malone vyhlasuje, že vakcíny proti covidu neúčinkujú a spoliehať sa treba najmä na prirodzenú imunitu po prekonaní ochorenia. Množstvo vedeckých štúdií pritom dokázalo opak.

Rogan je známy svojím skeptickým pohľadom na vakcíny, mladých ľudí v minulosti povzbudzoval, aby sa nedávali zaočkovať, propagoval aj ivermektín, ktorý preukázateľne proti covidu nepomáha.

Joe Rogan
Zdroj: Youtube/The Joe Rogan Experience

Proti Spotify sa postavili svetoví hudobníci aj kráľovský pár

Protest proti Spotify začal pesničkár Neil Young, ktorému sa nepáčilo, že služba dáva výrazný priestor autorovi podcastov Joeovi Roganovi. Zo solidarity sa k nemu pripojila aj jeho dlhoročná kamarátka a speváčka Joni Mitchell a neskôr aj britský spevák James Blunt.

Ten na Twitteri napísal, že odmieta prispievať tvorbou na platformu, kým spolupracuje s Roganom. Ten podľa muzikantov šíri nebezpečné dezinformácie o vakcínach proti koronavírusu a označujú ho za antivaxera. „Nezodpovední ľudia šíria klamstvá, ktoré pripravujú iných o život,“ napísala Mitchell v piatok na svojej webovej stránke.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Joni Mitchell (@jonimitchell)

Na tento krok spevákov reagoval Rogan vo videu slovami, že ho to mrzí a že to tak nechce. Vraj je fanúšik Neila Younga. K podpore Younga sa pridal aj kráľovský pár princ Harry a Meghan Markle. Tí v oficiálnom stanovisku podľa The Independent uviedli, že problém s dezinformáciami na Spotify sa snažia riešiť od apríla 2021.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, ktorý slovenský interpret či skupina má viac mesačných poslucháčov na Spotify? KVÍZ: Uhádneš, ktorý slovenský interpret či skupina má viac mesačných poslucháčov na Spotify? 11. januára 2024, 13:30

Od založenia ich neziskovej organizácie Archewell podľa vlastných slov pracujú na riešení aktuálnej globálnej dezinformačnej krízy. „Stovky miliónov ľudí sú každý deň postihnuté vážnymi škodami spôsobenými dezinformáciami. Minulý rok v apríli začali naši spoluzakladatelia vyjadrovať obavy svojim partnerom na Spotify vzhľadom na vážne dôsledky hoaxov o koronavíruse na platforme,“ napísali v stanovisku.

james bluntprinc harry meghan markle
Zdroj: Youtube/CBC News, Instagram/@jamesblunt

Spotify prisľúbilo aktívny boj proti dezinformáciám

Služba Spotify stratila miliardy dolárov na trhovej hodnote po tom, čo Neil Young oznámil, že odstráni svoju hudbu zo streamovacej služby. Konkurenčné streamovacie služby ako Tidal a Apple Music mu vyjadrili podporu.

Spotify však prisľúbilo aktívny boj proti dezinformáciám, predovšetkým v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Podľa BBC k tomu platformu motivovali pobúrené komentáre používateľov po tom, čo oznámila exkluzívnu spoluprácu so svetoznámym podcasterom Joeom Roganom.

The Joe Rogan Experience je najpopulárnejší podcast na Spotify – mesačne si ho stiahne 200 miliónov ľudí. Služba s Roganom uzatvorila zmluvu, ktorá mu môže priniesť zisky vo výške viac ako 100 miliónov dolárov.

spotify
Zdroj: Pixabay/PhotoMIX-Company/volně k užití
Späť
Zdieľať
Diskusia