Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2022, 15:56
Čas čítania 1:06
Jakub Paulík

Robert Fico protestuje u prezidentky. Spolu s Pellegrinim sa môžu hanbiť, spochybňujú naše záväzky v NATO, kritizuje Naď

NEWS JAROSLAV NAĎ
Uložiť Uložené

Ministrovi obrany sa nepáčia postoje Petra Pellegriniho a Roberta Fica voči Obrannej zmluve s USA.

Minister obrany Jaroslav Naď dnes po zasadnutí vlády Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) a Robertovi Ficovi (Smer-SD) odkázal, že sa „môžu hanbiť“, pretože spochybňujú obranu a bezpečnosť našej krajiny a záväzky voči NATO.

Odporúčané
Vláda schválila obrannú dohodu s USA. Zapracuje niektoré pripomienky Vláda schválila obrannú dohodu s USA. Zapracuje niektoré pripomienky 12. januára 2022, 10:42

„Už som počul, že sem prichádzajú Američania cvičiť, aby tu zostali. Prosím vás, neverte klamárom. Verím, že si aj sami uvedomujete, že toto je do veľkej miery spochybňovanie úloh štátu v oblasti ochrany a bezpečnosti občanov a nášho územia. Bývalí premiéri, či už je to Pellegrini, alebo Fico, sa môžu hanbiť,“ vyhlásil Naď.

Odporúčané
18-ročná Ukrajinka žijúca na Slovensku: Ak to bude nevyhnutné, zoberiem zbraň a pôjdem brániť Ukrajinu. My sa nikoho nebojíme 18-ročná Ukrajinka žijúca na Slovensku: Ak to bude nevyhnutné, zoberiem zbraň a pôjdem brániť Ukrajinu. My sa nikoho nebojíme 14. januára 2022, 9:30

Kritizoval tiež, že spochybňujú naše dohody s najsilnejším spojencom a záväzky, ktoré má Slovensko voči NATO. Poukázal pritom na to, že sami dali „miliardy eur do americkej techniky“. Peter Pellegrini je podľa ministra obrany v tejto téme úplne rovnaký ako Robert Fico.

Robert Fico na dnešok zvolal pred prezidentský palác protest zameraný proti Obrannej zmluve s USA. Okrem toho plánuje kritizovať zdražovanie potravín. Za vlád Smeru-SD bol pritom Fico dlhodobo prozápadný politik, ktorý si ctil záväzky v NATO. 

Počas jeho tretej vlády štát rokoval s USA o takmer identickom znení obrannej dohody, ktorej súčasťou mala byť investícia do letísk Sliač a Kuchyňa. Po vražde Jána Kuciaka musel Peter Pellegrini ako nový premiér niekoľko mesiacov hasiť konflikt medzi vtedajším ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS) a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (Smer-SD), pričom on aj predseda strany Robert Fico opakovane obhajovali potrebu dohody.

Premiér Eduard Heger sa dnes na tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom vyjadril v podobnom duchu ako minister obrany Jaroslav Naď. Povedal, že na čele vlny dezinformácií a nenávisti týkajúcej sa zmluvy s USA sú politici z bývalej vlády. Podľa predsedu vlády sú to pritom paradoxne práve oni, ktorí túto dohodu pripravovali.

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia