Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2022, 13:36
Čas čítania 1:00
Kamila Šebestová TASR

Kremeľ reaguje na vyhlásenia Západu. Nepáči sa im 8500 amerických vojakov v pohotovosti, z Navaľného spravili teroristu

Kremeľ reaguje na vyhlásenia Západu. Nepáči sa im 8500 amerických vojakov v pohotovosti, z Navaľného spravili teroristu
Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

„Rusko sleduje kroky USA s veľkým znepokojením,“ povedal dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko znepokojujú kroky USA. Tlač o tom informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Uvedenie 8500 amerických vojakov do stavu pohotovosti Kremeľ považuje za zbytočné zvyšovanie napätia. 

Západ však z eskalácie konfliktu obviňuje Rusko, ktoré na hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo vyše 100 000 vojakov. Na tomto území vykonávajú vojenské cvičenia a zatiaľ neplánujú odísť. Experti hovoria o tom, že vojna medzi Ruskom a Ukrajinou sa môže začať v sekunde. 

Moskva žiada, aby jej USA a NATO dali písomnú odpoveď na bezpečnostné garancie. Skôr než sa tak stane, s USA neplánuje ďalej rokovať. Dúfa, že jej USA zmluvu pošlú tento týždeň. 

 „Rokovania sú v tomto štádiu zavŕšené,“ povedal Peskov. 


Hovorca Kremľa okrem toho potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin bude do konca tohto týždňa telefonovať so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Francúzska vláda totiž oznámila, že predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska sa v stredu stretnú v Paríži, aby rokovali o situácii týkajúcej sa Ukrajiny.

Vojská na hraniciach s Ukrajinou. Ilustračná fotografia.
Vojská na hraniciach s Ukrajinou. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov

Medzitým Rusko na zoznam teroristov pridalo ďalších opozičných politikov. Medzi nimi aj väzneného Alexeja Navaľného a niekoľko jeho spolupracovníkov. Federálna služba finančného monitorovania ich zaradila na zoznam organizácií spojených s terorizmom a extrémizmom. 


Ruské úrady v posledných mesiacoch niekoľkokrát zakročili proti skupinám a ľuďom spájaným s Navaľným, ktorý si v Rusku odpykáva 2,5-ročný trest v prípade starej sprenevery. Navaľnyj prípad označil za politicky motivovaný. Väčšina jeho spolupracovníkov opustila krajinu.


Navaľného zatkli 17. januára 2021 krátko po vystúpení z lietadla po prílete z Nemecka, kde sa niekoľko mesiacov zotavoval z takmer smrteľnej otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej viní Kremeľ. 

Odsúdený Navaľnyj.
Odsúdený Navaľnyj. Zdroj: TASR/AP
Späť
Zdieľať
Diskusia