Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 12:32
Čas čítania 0:55
Adam Novosad TASR

NATO uvádza do pohotovosti svoje vojenské sily, oznámil generálny tajomník Stoltenberg

NATO uvádza do pohotovosti svoje vojenské sily, oznámil generálny tajomník Stoltenberg
Zdroj: TASR/AP
NEWS NATO RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Situácia medzi Ruskom a Ukrajinou sa vyostruje, a tak NATO reaguje uvedením svojich vojsk do pohotovosti.

Napätie na hraniciach medzi Ukrajinou a Ruskom spôsobuje, že Severoatlantická aliancia (NATO) uvádza svoje vojenské sily do pohotovosti. V tlačovej správe o tom informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý uviedol, že spojenci posielajú do východnej Európy lode aj bojové lietadlá.

Stoltenberg prízvukuje, že lode aj bojové lietadlá umiestnené na východnom krídle členských štátov NATO majú slúžiť na obranu spojencov a vytvárať odstrašujúci efekt pre Rusko pred prípadným útokom na pobaltské štáty.

Napriek varovaniam USA aj Európskej únie, že Rusko bude v prípade agresie voči Ukrajine čeliť tvrdým sankciám, krajina pokračuje v zhromažďovaní armády pri ukrajinských hraniciach.

Rusko
Zdroj: TASR/AP

„NATO bude naďalej prijímať všetky opatrenia potrebné na ochranu a obranu všetkých spojencov vrátane posilnenia východnej časti Aliancie. Vždy budeme reagovať na akékoľvek zhoršenie nášho bezpečnostného prostredia, a to aj posilnením našej kolektívnej obrany,“ uviedol Stoltenberg.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Dánsko do Baltského mora vysiela fregatu spoločne so štyrmi stíhačkami, ktoré poputujú do Litvy. Španielsko svoje vojnové lode posiela do Čierneho a Stredozemného mora, kde sa pripoja k námorným silám NATO. Francúzsko vyjadrilo pripravenosť vyslať vojakov do Rumunska.

Holandsko uvádza do pohotovosti svoje lode aj pozemné jednotky. Spojené štáty americké momentálne zvažujú zvýšenie vojenskej prítomnosti v krajinách na východe Aliancie.

Rusko v reakcii na vyslanie lodí a lietadiel NATO do východoeurópskych krajín prostredníctvom hovorcu Kremľa Dmitriho Peskova vyhlásilo, že informácie prichádzajúce zo Západu sú plné „hystérie“ a „pretkané lžami“. NATO podľa Kremľa týmito krokmi zhoršuje napätie medzi Východom a Západom.

Domov
Zdieľať
Diskusia